Profielwerkstuk Tandpasta

Author:
ClijntjuhV6
Posted:
di, 10/02/2007 - 18:05
ik zit dit jaar in Vwo 6 en moet dus een profielwerkstuk maken. Ik doe dit samen met een vriendin over tandpasta.
Nu wilden we zelf tandpasta gaan maken en de bacteriedodende werking onderzoeken, maar de proefjes die we hiervoor in gedachte hadden, zijn afgekeurd vanwege te laag niveau. Nu was mijn vraag aan u of u misschien een idee heeft voor een passende proef bij dit onderwerp wat ook van Vwo niveau is.
Mijn laatste vraag is, als u geen idee heeft voor een goede proef, of u dan misschien telefoonnummers heeft van labaratoria die onderzoek doen naar tandpasta.
Bij voorbaat dank, Carlijn de Vroege
Spiegeltje

Hieronder twee producenten van tandpasta, misschien kun je daar eens je licht opstekken als je al wat concrete gedachten hebt.

Sara-Lee Household and Bodycare Nederland B.V.
Adres: Postbus 69, 3800 AB AMERSFOORT
Tel: 033 4697600
(Zendium en Prodent)

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V.
Adres: Van Deventerlaan 20
3528 AE Utrecht
Tel: 030 6938700
(Aquafresh, Sensodyne, Parodontax)

Een proefje voor zelfgemaakte tandpasta kan ik niet zo gauw bedenken. Misschien kun je de schurende werking bepalen. De gebruikelijk methode is alleen niet zo geschikt (bewerkelijk en duur) omdat daarvoor een radioactief gemaakte tand voor wordt gebruikt. Na polijsten komt er slijpsel in het spoelwater. Hoe meer hoe radioactiever het spoelwater. De radioactiviteit daarvan is te meten. Dat levert de zogeheten RDA-waarde op, een relatieve waarde voor het schurende karakter.

Misschien kun je een simpeler methode verzinnen (bijvoorbeeld op basis van massaverlies dat bij polijsten optreedt, en dan vergelijken met een "referentiepasta"). Het is maar een idee. Tegenwoordig kun je namelijk heel nauwkeurig massa meten met een goede analytische balans, maar vindt maar eens een simpele opstelling waarmee je onder gecontroleerde omstandigheden kunt polijsten :( of :smt031 ???

Als je het lukt met de opstelling zou je de methode eens kunnen testen met verschillende tandpasta's en vergelijken met de RDA-waarden volgens opgave van de fabrikanten. Je hoeft overigens niet per sé een tand te gebruiken om af te slijpen, een materiaal van gelijkwaardige hardheid (kunsthars?) kan ook goed zijn.

Maar het wordt nu al snel te ingewikkeld vermoed ik. Bovendien zullenl jullie de schurende werking wel een saaie eigenschap vinden :D
di, 10/02/2007 - 20:36 Permalink
ClijntjuhV6

Heel erg bedankt voor de tip! met die telefoonnummers kan ik sowieso al een heleboel :D alleen over dat idee van het proefje moet ik me even buigen, want snap zo gauw niet wat u er mee bedoelt :oops: .. maar in ieder geval heel erg bedankt!
di, 10/02/2007 - 20:54 Permalink
Spiegeltje

Een jaar of 10 ben ik eens langs geweest bij het 1e bedrijf, het heette toen nog Kortman Intradal. Daar werd toen ook nog echt tandpasta geproduceerd. Ik weet niet of het nu nog zo is, veel gebeurt ook in het buitenland, maar ze zullen je vast verder kunnen helpen met concrete vragen.

N.B. het stukje over hoe je de schurende werking kunt meten heb ik wat verduidelijkt.
di, 10/02/2007 - 21:10 Permalink
scaredycat

Sara Lee heb ik mijn twijfels bij of die je kunnen helpen:
toen ik een simpele vraag had over welke Zendium een met de uit het assortiment
genomen "Electrical" vergelijkbare smaak heeft konden ze me DAT niet eens vertellen...
En dat is imho toch echt maar een heel simpele "consumentenvraag"...

@Spiegeltje: leuk om te weten hoe ze dat meten van dat schuren!
vr, 10/05/2007 - 00:38 Permalink