Profielwerkstuk nanotandpasta

Author:
Robiin
Posted:
za, 09/13/2008 - 12:20
Hallo,

Voor mijn profielwerkstuk wil ik het verschil tussen een nanotandpasta en een gewone tandpasta onderzoeken. Bijv of de ene beter werkt als de ander.
Maar wat zou een goede proef zijn wat ook op school uitvoerbaar is?
Ik was zelf aan het denken om een tand(en) na te bootsen of een tand(en) van een dier te nemen, zou dit goed te vergelijken zijn? Of lijken tanden van mensen niet op die van dieren?
Alvast bedankt.

Robin
Spiegeltje

Hoi Robin,

Leuk dat je je profielwerkstuk over een tandheelkundig onderwerp wilt laten gaan. Maar je moet je wel eerst afvragen wat je precies wilt onderzoeken. Dus om te beginnen: wat is "beter"? Welke eigenschap denk je dan aan? En hoe zou je dat vervolgens kunnen meten?

Een ander onderwerp wat tegenwoordig veel in de belangstelling staat is de zuurgraad van allerlei dranken. Gewoon de pH meten is een beetje te simpel. Je zou eens kunnen nadenken over een proef die 'in vitro' meet. dus hoe lang het duurt voordat een bepaalde hoeveelheid zuur in de mond is geneutraliseerd. Ook niet makkelijk!

Zelf een soort kunstspeeksel maken is ook mogelijk. Het is al interessant om na te gaan hoe dat ongeveer zou moeten worden samengesteld zodat het wat betreft 'neutraliserende' eigenschappen' op echt speeksel lijkt. En dan de proef op de som nemen.

N.B. Ik lees net op internet dat kunstspeeksel al bestaat voor mensen die zelf te weing speeksel maken, ik weet niet of dit ook neutraliseert. Misschien wel en dan heb je dit al vast voor je proefjes.
za, 09/13/2008 - 22:33 Permalink