Profielwerkstuk: Gaatjes herstellen zonder te boren

Author:
SharonT
Posted:
ma, 09/05/2011 - 22:53
Beste mensen,

Ik zit in mijn examenjaar en we moeten dan natuurlijk ook een profielwerkstuk maken.
Al een paar jaar heb ik de ambitie om tandarts te worden, daarom leek het me leuk om mijn profielwerkstuk in die richting te maken.
Het werkstuk maak ik alleen (zelf voor gekozen), omdat ik de lat nogal hoog voor mezelf leg door een onderwerp te willen doen wat niet al 1000x is gedaan.
Laatst kwam ik dit artikel tegen en het leek me wel heel interessant om deze vloeistof na te kunnen maken.

http://www.nu.nl/gezondheid/2601859/tandartsboor-onnodig-nieuwe-vloeist…

Ik vroeg mij af of dit mogelijk is, of in ieder geval iets te maken wat in reactie met een tand calcium maakt?
Verder kan ik hierbij ook wat vertellen over angst voor de tandarts, een beetje de psychische kant van de tandheelkunde die me ook heel erg trekt.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Alvast bedankt,
Sharon
mecánico para …

Ik ben altijd erg blij dat mensen tandarts willen worden maar je werkstuk moet echt meer toegespitst op 1 ding. Wat je nu doet is alles bijelkaar vegen wat er in dat artikeltje stond en het als werkstuk neerzetten. Er is niets wat Calcium maakt......want Calcium is een "element". Tanden zijn gemaakt van Hydroxyl-fluoride-apatiet (97% van het glazuur althans) en als je dat toch kon namaken je lab.............dan was je nobelprijswinnaar of je verdiende een plek naast de schepper, maar dat is voor een werkstuk wat hoog gegrepen.

Dus stel je voor, je wilt iets maken wat directe aanvallen aan de oppervlak maar ook net daaronder tegengaat. want met name dat subsurface gedeelte met een hoge mate van verzadiging met Calcium en fluoride daar gebeurt het tegenwoordig...... ik zou beginnen met iets wat meer eenvoudigs als het model caries..... en dan kijken of je zuurstoten kan nabootsen die onder het oppervlak materiaal wegnemen.
ma, 09/05/2011 - 23:04 Permalink
SharonT

Heel erg bedankt voor uw reactie.

Wat ik in mijn hoofd had om te doen was om wat te vertellen over angst voor de tandarts en wat de gevolgen daarvan zijn, dieper ingaan op cariës en dan daarna wat te doen met wat er in het artikel omschreven staat (uitleggen, practicum).

Het is niet mijn bedoeling om het materiaal van een tand na te maken maar een echte tand te gebruiken. Wat ik begreep uit het artikel is dat het gaat om een laesie, niet een caviteit die het dentine al bereikt heeft. Het is volgens mij juist de bedoeling van het goedje dat het kleine gaatjes (poriën) in het glazuur niet dieper door laat dringen in de tand, zodat boren niet nodig is. En zo'n zuuraanval die kleine gaatjes maakt, wat al gebeurt bij het drinken van cola, is toch gewoon na te maken door de tand in een zure oplossing te houden?

Wat het Calcium 'maken' betreft is een foutje van mijn kant, de vloeistof wordt op de tand aangebracht en dat trekt dan in de kleine gaatjes. Daar verandert het in een gel en die gel trekt dan Calcium aan en zo heelt de tand zichzelf als het ware. Het maakt dus geen Calcium maar het trekt het aan.
di, 09/06/2011 - 11:23 Permalink
Basset

en waaraan ga je die calcium binden ?
Zoek eerst eens naar de volledige structuur van glazuur en welke stoffen de zuurgevoeligste verbindingen hebben en hoe de zuurgevoeligheid toeneemt
zoek eens naar de termen ionen product en oplosbaarheidsproduct
van daaruit kan je een eerste conclusie treffen.
het oplosbaarheidsproduct van alle vormen hydroxyapatiet moeten je dan hebben en vergelijken
di, 09/06/2011 - 14:53 Permalink