Presentatie hulp van medewerkers in een tandartspraktijk

Author:
inopleiding
Posted:
zo, 09/16/2007 - 16:45
Hoi,

ik zit nu op een tandartsassistente opleiding en ik moet een presentatie houden over de veiligheidseisen waaraan de tandartspraktijk en de medewerkers moeten voldoen..

heeft u misschien ervaring over de veiligheidseisen of een stukje tekst die ik kan gebruiken? of weet u links ? kunt u mij aub helpen?

ik kom redelijk tijd tekort.

met vriendelijke groet,

noa
helderester

?? hoe bedoel je dat? Ik wil je best helpen
overweeg zelf ook een opleiding tot tandartsassistentte te doen, maar dan wel een op afstand (goedkopere concurrent van LOI) (en dat dan weer omdat ik uitgeloot ben en zo iets kan zien hoe het is om tandarts te zijn)

Waar doe jij het? en is het leuk?
Moet je het echt morgen al af hebben? :oops:

Over straling: een rontgenfoto van het gebit geeft een dosis van ongeveer 0,01 mSv (miliSievert), bron: http://www.nrg-nl.com/public/straling/node75.html én de natuurlijke achtergronddosis is 1,5 a 2 mSv per jaar.
Rontgenstraling is gamma-straling, dat is elektromagnetische straling met een hele korte golflengte (in de orde van Angstrums = 10^-10 m, golflengte is afhankelijk van spanning op de anode, nou en dat is bv 65 kilovolt en dat reken je zo om) en een grote indringdiepte (daarom gaat het ook door je lichaam heen). Om deze straling tegen te houden heb je veel materiaal nodig (lood, of een muurtje). De rontgenstraling heeft een interactie met materie en veroorzaakt ook strooistraling en die gaat alle kanten op. De straling neemt af met het kwadraat van de afstand, de zogenaamde kwadraten wet.
Voor de patiënt stelt de dosis van een paar foto's niks voor (1 tot een paar procent van de jaarlijkse achtergrond dosos). Voor de tandarts en tandartassistenten is dat anders, zei maken meerdere fotos per dag en moeten zich dus beschermen tegen de straling. dat doen ze door de rontgenfotos in een aparte ruimte te maken en zelf achter een muurtje te gaan staan.
(tijdens het maken van de foto hoor je dat de buis even aan gaat, een soort krr).
Voor straling geld het ALARA principe: As Low As Reasonable Achievable
Vroeger namen ze het niet zo nou met straling, zo las ik iets van een tandarts die een stralingssulcus op zijn vinger had omdat hij altijd zelf de foto vasthield bij het maken van rontgenfotos (kan het helaas niet terug vinden). De ontdekkers van straling hebben pas echt hoge dosissen opgelopen. Becquerel droog een radium kristal in zijn broekzak en kreeg brandwonden van de straling, maar ik dwaal af... http://www.mstwente.nl/radiologie/geschiedenis.doc/

Dan heb je nog zithouding: Rug recht, voeten op de grond, onderarmen recht vooruit enz, zag eens mooie foto's in een boek voor tandarts assistenten, heb je dat boek toevallig? het was groen. Het zit inderdaad beter, de zithouding voorkomt rugpijn, stijve schouders en allerlei rsi achtige klachten.

Nou en dan nog de giftige materialen, dampen van stoffen voor composiet vullingen moet je niet inademen (afzuiginstallatie?) en tandartsen en assistenten kunnen er een huidallergie voor krijgen (want sommige stoffen gaan door de handschoenen heen). Bij amalgaam moeten de kwikdampen afgevangen worden, de resten moeten uit het water van de speekselzuiger en het spitoom gefilterd worden en gaan dan naar het chemisch afval. (ben ik niet helemaal zeker van, maar las het ook in het boek voor tandartsassistenten).

bij higiëne is vooral het voorkomen van kruisbesmetting belangrijk
nou dat was het wel zo'n beetje
zo, 09/16/2007 - 21:45 Permalink
vV

nog 1 dag de tijd??? krijgen jullie zo kort de tijd voor dit soort opdrachten?? (zal wel vandaag inleveren zijn dus..)

Er zijn diverse zaken te vinden maar of alles zo op internet staat betwijfel ik. Je had als je meer tijd had gehad gewoon even kontakt op kunnen nemen met de NMT bv , hadden zij van alles op kunnen sturen. Of even kontakt opnemen met de eigen tandarts is ook een optie.

succes!
ma, 09/17/2007 - 08:17 Permalink