pijnlijke tong

Author:
Tieneke
Posted:
di, 09/06/2005 - 15:36
Ik heb nu 8 maanden een slotjesbeugel. Dit gaat prima. Ik poets ik reinig tussen de kiezen, ik flos, ik spoel. (niet overdreven hoor).
Af en toe heb ik last van aften, die gaan altijd weer vanzelf over.
Nu heb ik sinds een maand een pijnlijke tong, alle prikkelende en zure stoffen bijten enorm in op mijn tong, hij voelt als schuurpapier en er zitten diepe groeven in. Wat is dit nu weer en wat kan ik eraan doen?
minique

Waar spoel je mee? Als je spoelt met een middel waar chloorhexidine inzit (bijv. Corsodyl of PerioAid), dan kan zo'n gevoelige tong daar vandaan komen. Alhoewel ik er wel bij moet zeggen dat je volgens de bijsluiter daar last van kan krijgen, maar dat dat 'na verloop van tijd' weer vanzelf overgaat. En ik dan 7 maanden na het starten wel een beetje laat vind om er last van te krijgen.

:smt006 Monique
di, 09/06/2005 - 18:04 Permalink
Tieneke

Waar spoel je mee? Als je spoelt met een middel waar chloorhexidine inzit (bijv. Corsodyl of PerioAid), dan kan zo'n gevoelige tong daar vandaan komen. Alhoewel ik er wel bij moet zeggen dat je volgens de bijsluiter daar last van kan krijgen, maar dat 'na verloop van tijd' weer vanzelf overgaat. En ik dan 7 maanden na het starten wel een beetje laat vind om er last van te krijgen.

:smt006 Monique


Ik poets met Elmex of paradontax, ik spoel met listerine.
do, 09/08/2005 - 12:11 Permalink
minique

Dat is in ieder geval geen middel met chloorhexidine erin, dus die bijwerking die ik omschreef kan je dan vergeten als mogelijke oorzaak.

:smt006 Monique
do, 09/08/2005 - 13:36 Permalink
carabelli

Het kan zijn dat een van de bestanddelen van de listerine de gevoeligheid van de tong veroorzaakt. Listerine is een mengsel van etherische olien opgelost in alcohol, sommige van deze etherische olien willen een enkele keer wel een overgevoeligheidsreactie geven, verder is uit enkele onderzoeken naar voren gekomen dat listerine een uitdrogende werking heeft. Ook van listerine is overigens bekend geworden dat het bij langdurig gebruik de smaak kan beinvloeden.

Als de klachten te wijten zijn aan de listerine dan moeten de klachten na ongeveer 2 weken weg zijn wanneer met de listerine gestopt wordt.
do, 09/08/2005 - 15:11 Permalink