paar vraagjes

Author:
Funky
Posted:
zo, 10/02/2005 - 13:29
Hallo,

Ik ben student aan de opleiding mondzorgkunde :smt001 en ik heb een paar vraagjes.

1. Maken jullie tandartsen rontgenfoto's op basis van een protocol of voornamelijk op indicatie?

2. Betreft intraligamentaire anesthesie ook infiltratie anesthesie?

Alvast bedankt!
Geke

Hallo,

wij maken rontgenfoto's volgens een protocol, dus vaak een keer in de 2/3 jaar bitewings, als er tenminste molaren en premolaren aanwezig zijn en je zo in de mond de contactpunten niet kunt beoordelen. Verder worden er ook vaak foto's op indicatie gemaakt, zoals bij een pijnklacht, een hele rontgenstatus voor de beoordeling van parodontale aandoeningen en foto's tijdens een wortelkanaalbehandeling om de ingestelde lengte en het eindresultaat van de wortelkanaalbehandeling te beoordelen. Intraligamentaire anesthesie is niet hetzelfde als infiltratieanesthesie. Bij infiltratieanesthesie wordt vlak bij het element in de omslagplooi ingespoten en een depot in de buurt van de wortel van het te verdoven element gelegd, waardoor deze verdoofd wordt. Bij intraligamentaire anesthesie wordt de verdovingsvloeistof in de sulcus door het parodontale ligament gespoten. Hier wordt de naald ook ingeprikt en veroorzaakt meestal dan ook beschadiging van het parodontale ligament. Het element wordt dan alleen verdoofd en wordt soms wel in de onderkaak gebruikt om zoals bij mandibulaire block verdoving van de halve onderkaak te voorkomen. Er zitten zowel voor als nadelen aan.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
zo, 10/02/2005 - 15:14 Permalink
Funky

Heel erg bedankt voor je snelle reactie. :D

Maar dan heb ik toch nog 1 vraagje. Is ligamentair dan niet een vorm van infiltratie, omdat het zeg maar ook per element is?
Volgens mij vereist intraligamentair aardig wat ervaring om toe te passen. Ik heb deze manier van verdoven ook niet op mijn opleiding gehad.
zo, 10/02/2005 - 19:06 Permalink
Geke

Het is eigenlijk wel een soort vorm van infiltratie anesthesie volgens mij, omdat het depot rondom de wortel van het betreffende element gelegd wordt. Ik heb zelf intraligamentair anesthesie ook nog nooit toegepast. Met gewone anesthesienaalden wordt het wel gebruikt bij bijvoorbeeld extracties, omdat het daarbij niet erg is dat door de grotere naald het parodontaal ligament beschadigd wordt. Verder zijn er speciale spuitjes voor die beter geschikt zijn voor intraligamentaire anesthesie, zoals theWand®. Je bent student mondzorgkunde zei je, is dat de bacheloropleiding die eerst mondhygieniste-opleiding was, of is het de bachelor-tandheelkunde opleiding. Ik zit nog in het oude curriculum, dus ik weet niet meer goed, wat wat nu is.

Veel succes met je opleiding en ik hoop dat je wat kunt met dit antwoord.

:smt006 Geke
wo, 10/05/2005 - 08:44 Permalink
Funky

Wederom bedankt voor je antwoord. TheWand daarmee bedoel je zeg maar het anesthesieapparaat, dat behoorlijk ingewikkeld is vind ik.

De opleiding mondhygiene is inderdaad mondzorgkunde geworden. Het is 1 jaar langer geworden i.v.m boren.

Jij ook suc6
wo, 10/05/2005 - 19:59 Permalink