Onderzoek Erasmus Universiteit

Author:
JacoS
Posted:
ma, 04/11/2011 - 20:27
Beste Forum'ers,

Voor mijn opleiding aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (Bedrijfskunde geen Tandheelkunde :)) ben ik momenteel de Nederlandse tandartsmarkt in kaart aan het brengen. Hoewel veel data op internet te vinden is, blijven een paar vragen open.
Een van de grootste vraagtekens op dit moment voor mij is de gemiddelde prijs van een tandartspraktijk bij overname. Een inschatting kan ik uiteraard wel maken (vastgoed+apparatuur+materialen+goodwill), maar vooral de "waarde" van goodwill is voor mij op dit moment niet in te schatten. Websites die bemiddelen in de aan en verkoop van tandartspraktijken is de website van de NMT geven ofwel geen verkoopprijs aan (De eerste) of laten mij uberhaupt niet toe tot die gegevens (NMT, alleen voor tandartsen en studenten tandheelkunde). Daarom mijn vraag of de ervaringsdeskundige hier een inschatting kunnen maken van de waarde van een gemiddelde tandartspraktijk (zeg 2500 klanten?), en welk deel van de waarde komt van vastgoed+apparatuur en welke deel goodwill is. In ieder geval bedankt voor het lezen van dit verhaal, en hopelijk kunnen jullie me helpen.
Illuminus

Poeh daar kun je wel een boek over schrijven....

Goodwill is in zijn algemeenheid niet zo'n issue meer in tandartsenland (er is niet echt een overschot...oftewel er staan niet noodzakelijkerwijs tig tandartsen te trappelen om een praktijk over te nemen over het algemeen). Toch kunnen er redenen zijn om goodwill te betalen, bijvoorbeeld als om moverende redenen men een bepaalde praktijk wil overnemen en degene die de praktijk voert nog niet direct van plan was te stoppen oid.

Andere factor is dat bij overnames vaak de inventaris wordt overgewaardeerd en zodoende een soort van surrogaat goodwill wordt gecreeerd.

Er zijn best mensen die je dit in detail uit de doeken kunnen doen, je kan de nmt bellen en anders zijn er wel gespecialiseerde accountantskantoren die hier veel in doen, het achterste van hun tong zullen ze waarschijnlijk ook niet laten zien, maar dat doen ze tegenover tandartsen ook niet ;)

Succes!
ma, 04/11/2011 - 23:41 Permalink
vV

Een aantal maal de jaaromzet, bijvoorbeeld 2-3x. Die is te berekenen uit het aantal patienten x € 150 (gemiddelde omzet per patient per jaar). Bij 2000 patienten dus 6-9 ton. :D :D :D :D

ik weet niet waar deze vandaan komt....
Er word wel degelijk goodwill betaalt ( uit redelijk betrouwbare bronnen, meerdere collegae die stoppen of wegens minder meoten gaan werken een deel van het bestand afstoten)., maar bij bedragen als bovenstaand haakt iedereen af. Goodwill is momenteel een percentage van een jaaromzet (dus zeker niet meerdere jaaromzetten...) maar er zijn teveel variabelen om een vast getal aan te hangen.

Daarnaast zijn er in eindtraject teveel andere variabelen. Is echt een individueel gegeven, reden ook waarom de NMT specialisten heeft.

Even kort gezegd: ik denk niet dat je dit soort cijfers gaat krijgen.
di, 04/12/2011 - 08:12 Permalink
JacoS

Bedankt voor de snelle reacties. Wordt erg gewaardeerd! Het is bijna beschamend, maar ik ben inmiddels van een generatie die er al niet meer aan denkt om te bellen naar een instituut als NMT (Als het niet via e-mail / website kan, dan zal het wel überhaupt niet kunnen ;-) ). Ik zal ze gelijk eens een belletje geven.

Misschien nog een vraag die iets makkelijker te beantwoorden is, welke percentage van de omzet ben je gemiddeld kwijt aan materiaal kosten. Hiermee doel ik niet op de aanschaf van groot apparatuur, maar op kleiner materiaal (vullingen, plastic handschoenen etc. etc. etc.)
di, 04/12/2011 - 09:34 Permalink
vV

inmiddels is het zo dat de gemiddelde praktijk al lang niet meer bestaat....Ook daarin zijn veel variabelen die heel erg afhangen van soort patienten bestand en zelfs regio kan een rol spelen.

Ik denk dat er wel gemiddelden te noemen zijn overigens. Wellicht dat de NZA daar ook uitsluitsel over kan geven, doen grootschalig onderzoek naar kosten etc, hoewel de visie daarop nogal uiteenloopt. Andere belangen zeg maar, die dus de uitslag kunnen kleuren (oftewel wat reken je wel en niet mee). Ik heb wel eens de indruk dat de NZA voor bepaald eposten heel veel economische invloeden negeert, en invult zoals zij zelf graag zouden zien hoe het is, en de harde cijfers negeert. Of de NMT meewerkt is maar de vraag, aangezien men terecht al problemen had met overleggen van cijfers uit eigen onderzoek aan de NZA. Schijnen inmiddels wel aan de NZA overhandigd te moeten worden.
Lastige vraagstelling waar je jezelf mee hebt opgezaldeld.
Overigens hebben veel banken ook eigen cijfers waar men mee werkt voor beoordleing van praktijken, en kredietaanvragen, die kunnen misschien ook een rol spelen bij antwoord. Overigens zijn ook bij die cijfers kanttekeningen te plaatsen.
di, 04/12/2011 - 10:06 Permalink
Spiegeltje

Een aantal maal de jaaromzet, bijvoorbeeld 2-3x. Die is te berekenen uit het aantal patienten x € 150 (gemiddelde omzet per patient per jaar). Bij 2000 patienten dus 6-9 ton. :D :D :D :D
ik weet niet waar deze vandaan komt....



De gemiddelde jaaromzet per patient is - naar boven afgerond - een bedrag dat eens op een site van de RIVM stond. De rest is gebaseerd op kentallen voor het midden en kleinbedrijf, maar besef wel dat dit niet representatief hoeft te zijn voor een tandartspraktijk.

Een ander 'kental': (beginnende) tandartsen worden nogal eens aangenomen bij een praktijk op basis van een percentage van de omzet die ze maken. Volgens mij kan dan gedacht worden aan zo'n 40-50% bruto. Hier op het forum is dan gemeld door tandartsen dat er dan waarschijnlijk weinig winst overblijft voor de praktijk als met alle praktijkkosten rekening wordt gehouden. Dus dan weet je - uitgaande van de omzet per patient en het aantal patienten - weer wat meer.

Hoe hard dit cijfer is weet ik overigens niet.
di, 04/12/2011 - 10:55 Permalink
JacoS

Bedankt weer voor het constructief meedenken!
Tot dusver wil het KNMT nog niet erg hard meewerken, maar via het CBS heb ik toch wat gemiddelde weten te bemachtigen
Voor de geïnteresseerden
Heel ruim genomen zou je kunnen zeggen dat de kosten +/- 2/3 van de omzet zijn.
di, 04/12/2011 - 22:43 Permalink
JacoS

Dat is correct. Echter weigert het NMT op gegevens aan derden te verstrekken. Zodoende heb ik nu een afspraak gemaakt met tandartsen in de omgeving, ik verwacht dat in zulke een-op-een gesprekken wat makkelijker over financiële cijfers wordt gepraat. Mocht dat niets worden dan benader ik banken die normaliter dit soort overnames financieren. Ik er wel vertrouwen in dat het goed komt, als jullie het interessant vinden wil ik hier af en toe wat posten mocht ik nieuwe bevindingen hebben.
wo, 04/13/2011 - 14:37 Permalink
vV

zoals door mij gesteld: praktijkovernames zijn nogal specidiek:

huurpand of koop, praktijk zelfstandig pand of aan huis, soort praktijk, mn qua patientenopbouw (veel jongeren of juist ouderen), staat en ouderdom inventaris , tandartsaanbod regio, allemaal factoren die van invloed zijn op waarde en zeker op eventuele goodwill.
wo, 04/13/2011 - 14:50 Permalink
dennis_m

Dat is correct. Echter weigert het NMT op gegevens aan derden te verstrekken. Zodoende heb ik nu een afspraak gemaakt met tandartsen in de omgeving, ik verwacht dat in zulke een-op-een gesprekken wat makkelijker over financiële cijfers wordt gepraat. Mocht dat niets worden dan benader ik banken die normaliter dit soort overnames financieren. Ik er wel vertrouwen in dat het goed komt, als jullie het interessant vinden wil ik hier af en toe wat posten mocht ik nieuwe bevindingen hebben.


Hi Jacob! Ik kwam je forum bericht tegen en vroeg me af hoe het staat met je onderzoek en of je de betreffende informatie hebt kunnen vinden? Ben zelf namelijk erg geïnteresseerd.
wo, 09/07/2011 - 11:32 Permalink
vV

dat onderzoek kan uiteindelijk de rullenbak in want na 1 januari, stelselherziening, zal alles opnieuw beoordeeld moeten worden, en dat kan eigenlijk pas met een paar jaar wil je een beetje goede conclusie kunnen trekken. Ik ben er eigenlijk ook wel benieuwd naar, als je hier komt om info te vergaren, ook met de billen bloot met het reslutaat .
wo, 09/07/2011 - 12:29 Permalink