NZa adviseert experiment met vrije tarieven mondzorg

Author:
Illuminus
Posted:
wo, 04/01/2009 - 10:44
Publicatiedatum: 31-03-2009


Prijzen vrij per uiterlijk 1 januari 2011

De prijzen voor mondzorg kunnen worden vrijgegeven per uiterlijk 1 januari 2011 in de vorm van een 5-jarig experiment. Randvoorwaarde is dat de prestatiebeschrijvingen tijdig zijn aangepast en de daarbij behorende kwaliteit en prijs transparant zijn voor de consument. Deze moet bovendien tijdig zijn voorbereid op zijn nieuwe rol op een markt met vrije prijzen. Dit schrijft de NZa in haar zojuist uitgebrachte advies aan de minister van VWS over de bekostigingstructuur mondzorg.

De NZa onderzocht op verzoek van de minister of aanpassing van de bestaande structuur van bekostiging van mondzorg voordelen kan opleveren voor de consument op het gebied van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van mondzorg. De vraag of vrije prijzen daarbij wenselijk zijn, is eveneens in het onderzoek meegenomen. Na uitgebreide consultatie van marktpartijen is de NZa tot de conclusie gekomen dat vrije prijsvorming voordelen voor de consument kan opleveren. Zo kan marktwerking leiden tot een betere prijs/kwaliteitverhouding en biedt een markt met vrije prijzen meer ruimte voor innovatieve zorg.

De NZa stelt wel belangrijke randvoorwaarden aan het vrijgeven van de prijzen voor mondzorg op het gebied van transparantie. Zo moeten onder meer stappen zijn gezet om kwaliteitsindicatoren voor mondzorg te ontwikkelen en moeten deze beschikbaar en toegankelijk zijn voor de consument. Ook moeten behandelingen voor de consument in begrijpelijke prestaties zijn beschreven. Behandelaars moeten daarnaast hun standaardprijslijst openbaar maken en deze op een landelijke website publiceren. Ook dient de behandelaar voorafgaand aan de behandeling een prijsopgave te verstrekken voor behandelingen vanaf € 150 of wanneer de consument hier uitdrukkelijk om vraagt.

Een randvoorwaarde voor vrije prijsvorming is daarnaast dat consumenten goed moeten zijn voorbereid op de nieuwe situatie waarin zij worden geacht zelfstandiger keuzes te maken. Dit kan bijvoorbeeld via een publiekscampagne. Ook aanbieders en verzekeraars moeten goed worden voorbereid op hun nieuwe rol. Als het veld in staat is versneld aan de door de NZa gestelde randvoorwaarden te voldoen, is invoering van vrije prijzen eerder dan 2011 een mogelijkheid.

De NZa adviseert vrije prijsvorming in te voeren in de vorm van een experiment voor de duur van 5 jaar. Dit maakt het mogelijk om bij ongewenste ontwikkelingen waarbij het consumentenbelang geschaad wordt weer tot regulering van de markt over te gaan. Ook kan de NZa maatregelen treffen om een goede werking van de markt te bevorderen. Ingrijpen door de NZa kan nodig zijn als er bijvoorbeeld onverklaarbare prijsstijgingen optreden, de toegankelijkheid in gevaar komt of de kwaliteit van zorg verslechtert.

Om deze ontwikkelingen nauwgezet te kunnen volgen, stelt de NZa voor de markt de komende jaren intensief te monitoren. Mocht uit deze monitor blijken dat de markt in evenwicht is en vrije prijzen vooral voordelen voor de consument opleveren, dan kan ook worden besloten eerder tot definitieve liberalisering van de markt over te gaan.

http://www.nza.nl/7113/10057/Visiedocument_Mondzorg.pdf
http://www.nza.nl/7113/10057/TNS-NIPO_rapport_mondzorg.pdf
Illuminus

Zo even van de NZa website geplukt.....'vrije' tarieven....ze zijn bij de NZa wel van de ene op de andere dag als een blad aan de boom omgeslagen...

Eerst de orthodontisten t mes op de keel zetten....wat niet helemaal gelukt is...en nu dit... "if you can't beat them, join them"??

Ze hebben ook nog een visie :P dat mag inderdaad wel in de krant :smt003

Maar...eerst een experiment (nou ja advies tot een experiment) uiteraard....niks is zeker en zelfs dat niet :wink:
wo, 04/01/2009 - 10:48 Permalink
mecánico para …

dacht ik ook.............maar goed, kappers,aannemers en advocaten vragen ook wat ze willen, en dat is ondertussen ruim meer dan een tandarts, dus apart is het niet. overigens is het dan de vraag wat de zorgverzekeraar gaat vergoeden. dan kunnen mensen wel gaan shoppen. Of er dan te weinig tandartsen zijn is nog de vraag, want Polen levert niet alleen bouwvakkers heb ik me laten vertellen, en er zijn altijd ondernemers die dat heel handig vinden. Dan sta je met je glazen paleis bevolkt door en met nederlandse behandelaars en een te heftige prijs ineens gek te kijken.
wo, 04/01/2009 - 12:39 Permalink
Illuminus

Ik hou mn hart vast.....ik ben niet tegen vrije(re) tarieven in tegendeel, het upt juk is niet meer van deze tijd.

Maar wat hier weer in elkaar gedraaid is....en dat moet dan ook nog even in 1,5 jaar gerealiseerd worden??

Ik denk dat dat fout gaat...en ook dat dat wel eens de bedoeling kan zijn van de NZa om daarna de teugels even extra hard aan te trekken...

Ik vind het teveel te snel....denk dat je zo'n enorme omschakeling gefaseerd in zou moet voeren om problemen tijdig de baas te kunnen. Overigens de NZa houdt zich het recht voor naar believen in te grijpen ;)

Ma ja ik ben maar een simpele ziel
wo, 04/01/2009 - 12:47 Permalink
Spiegeltje

Ik ga naar een diagnostisch centrum en laat mijn tandheelkundig probleem in kaart brengen met foto's en zo, adviseren over mogelijkheden etc. Die krijgen provisie als ze naar bepaalde tandartsen verwijzen maar daar trek ik me niks van aan.

Dan zet de boel op een speciale internetsite en kunnen tandartsen inschrijven. De goedkoopste krijgt de opdracht. Dat kan een Pool zijn. Die schrijft laag in en huurt ergens op uurbasis praktijkruimte om de behandeling uit te voeren.

Verzekeraars vergoeden niet meer dan het landelijk gemiddelde van het tarief voor een bepaalde verrichting.
wo, 04/01/2009 - 23:44 Permalink
Dentist R

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :smt001
Lang leve de vrije tarieven!!! We kunnen er niet op wachten. Zeker als het om kwaliteit gaat. Kwaliteit kent immers zijn prijs maar ook de service naar klanten/patiënten toe kent zijn prijs. Dat is overal en dat weten we al te goed. Ik hoef hier geen voorbeelden voor te geven. Het grappige is dat we het maar over die hollandse tarieven hebben!! Heb je wel eens een tandarts in Milaan bezocht voor een wortelkanaalbehandeling?? Ja, wel 1300 euro's!! En dan eens een kies laten trekken in Lenzerheide (Zwitserland)? En dit voor maar liefst 90 euro's (Dr Manyak)!! Of een drievlaks amalgaam restauratie in Sion Zwitserland?? Voor, jawel, liefst maar 225 euro's! Of een kroon in Duistland zonder andere behandelingen erbij? Dus puur de kroon: 900 euro's.
Of een 3 delige brug in Zuid-Frankrijk voor maar liefst 2200 euro's. Of op vakanktie je kroon die los is gekomen opnieuw laten vastzetten?? 50 euro's. Of in de haven van Olso een controle en twee bite-wings met tandsteen verwijderen: 115 euro's.

Dit is maar een greep van de patienten en collega's die ik heb gesproken over tarieven in het buitenland. (Ik heb het zwart op wit). Nu de nederlandse vrije tarieven. Ik verwacht dat die naar de europese maatstaven zullen stijgen!! En dat kan wel oplopen tot zeker een verdubbeling van de prijs.
Echter de NZa zal direct zeggen dat het experiment geflopt is en een advies geven om de tarieven weer te reguleren. :smt010 Jammer, het was maar een inhaalslag van de in het verleden door de overheid opgelegde getemperde prijsontwikkeling. :smt006 om zodoende laag te starten met de vrije marktwerking.
di, 09/15/2009 - 22:27 Permalink
Spiegeltje

Ik verwacht dat die naar de europese maatstaven zullen stijgen!! En dat kan wel oplopen tot zeker een verdubbeling van de prijs.

Dat zou best kunnen. Misschien nog wel meer. Het aantal tandartsen per 1000 inwoners is in Nederland aan de lage kant, patienten hebben niet zo veel vrije keuze. Althans in bepaalde regio's. Die kunnen dan forse verhogingen doorvoeren zonder dat de kwaliteit toeneemt. Mensen zullen er aan moeten gaan wennen dat ze moeten gaan shoppen. Dit is dan ook het einde van de 'vaste tandarts' in de buurt.
wo, 09/16/2009 - 00:14 Permalink
mecánico para …

Ik verwacht dat die naar de europese maatstaven zullen stijgen!! En dat kan wel oplopen tot zeker een verdubbeling van de prijs.

Dat zou best kunnen. Misschien nog wel meer. Het aantal tandartsen per 1000 inwoners is in Nederland aan de lage kant, patienten hebben niet zo veel vrije keuze. Althans in bepaalde regio's. Die kunnen dan forse verhogingen doorvoeren zonder dat de kwaliteit toeneemt. Mensen zullen er aan moeten gaan wennen dat ze moeten gaan shoppen. Dit is dan ook het einde van de 'vaste tandarts' in de buurt.



In die buurt mag ik dan hopen. mensen shoppen bij ons gelukkig niet zoveel. eigenlijk zijn ze (soms ook tegen beter weten in) hondsloyaal aan hun arts of tandarts
wo, 09/16/2009 - 09:58 Permalink
Lieneke

Was laatst een proef met bonbon's: eerst boden ze de bonbon's onder de prijs aan. Resultaat: niks verkocht.
Daarna voor de inkoopprijs. Resultaat: beetje verkocht
Daarna wat hoger dan de inkoopprijs. Resultaat: meer verkoop
Daarna een belachelijk hoge prijs. Resultaat: belachelijk veel verkoop.

Want dure bonbon's zullen wel heel lekker zijn. Toch?
wo, 09/16/2009 - 12:27 Permalink
Dentist R

:smt006 :smt006 :smt006 :smt006
Bombay is geen vergelijking! Ik bedoelde europese tarieven. :smt005 Je kan er heen als je wilt! Maar alleen is een kies daar laten trekken behoorlijk duur, want vergeet dat vliegticket niet.....

Trouwens, ook met een verdubbeling van het Nederlandse tarief komen de tarieven nog onder het europese niveau uit...

Ik verwacht geen groot shop gedrag tussen zorgverleners. En zeker als de tarieven binnen één gemeente zal varieren tussen de 20 tot 30%. Mensen zijn over het algemeen "bang voor de tandarts" en als ze het vertrouwen in iemand hebben, wordt dat belangrijker gevonden dan de kosten. Patienten veranderen vaak om andere reden van tandarts. En denk eraan: patienten bezoeken ongeveer 2,5 keer per jaar een tandarts. Dus er is geen groot effect op hun tandheelkundige uitgavepatroon te verwachten.

In het begin van de vrije keuzes van zorgverzekeraar wisselden mensen regelmatig van verzekeraar. Maar nu treden de wisselingen maar mondjesmaat op. Je ziet ook geen grote verschillen tussen de verzekeraars in de premie. In iedere geval niet spectaculiar :smt015 .
wo, 09/16/2009 - 20:19 Permalink
Fer

Ik ben benieuwd of men niet zal gaan shoppen vanwege het vertrouwen in een tandarts die zij niet kunnen betalen omdat prijzen verdubbelen. Wanneer kronen, bruggen, implantaten en zelfs wortelkanaalbehandelingen onbetaalbaar zijn voor Jan Modaal zal de vraag naar dergelijke 'zorgproducten' ook dalen. Met andere woorden, wat gebeurt er als het aanbod de vraag ruimschoots overstijgt? Kan een tandarts zich nog onderscheiden door middel van kwaliteit van behandelingen wanneer kwaliteitsindicatoren vastgesteld zijn en hoe? Hoeveel is er nog te verdienen aan dergelijke behandelingen als de prijs verdubbeld en de vraag halveert, of zelfs grotere verschillen wanneer je bepaalde economische geografische aspecten mee neemt in dit scenario...

Tevens ben ik wel benieuwd hoe tandartsen in moreel opzicht omgaan met zaken als patienten die tanden willen laten trekken omdat een wortelkanaalbehandeling of vulling simpelweg te duur is? Bijvoorbeeld als deze patienten kinderen zijn, het lijkt mij dat het huidige premiestelsel niet gebaseerd is op verdubbeling van kosten en 100% dekking voor <22 jaar (met als mogelijk gevolg dat zorgverzekeringspremies en tandartsverzekeringen stijgen en bovenstaand effect wederom versterken?).

De praktijk zal het leren. :)
do, 09/17/2009 - 20:11 Permalink
vV

Als het al tot een experiment komt zal de duur daarvan lang genoeg moeten zijn om alle starteffecten ervan naar een evenwicht te laten komen. Anders heeft eht geen zin. 3 jaar is daarin te kort denk ik. Maar ja de gemiddelde minister wil resultaat cq effect zien in de eigen ambtsperiode, kijken en denken slechts zeer zelden lange termijn. En alleen al daarom is het bijna bij voorbaat te voorspellen...
do, 09/17/2009 - 20:42 Permalink