Nieuwsgierig: kan C12 wel bij C28?

Author:
hermina
Posted:
ma, 01/18/2010 - 20:22
Ik zat even die tarievenlijst door te kijken en heb een (misschien gekke) vraag. Het is dan ook puur nieuwsgierigheid, want ik heb er niet mee te maken en ook nooit mee te maken gehad. Het tarievenstelsel en de beschrijvingen ervan kun je natuurlijk sowieso vragen en vraagtekens bij hebben. Blijkbaar kan C11 en C13 niet samen met C28, en C12 wel?

Mijn vraag is dus: wat is de ratio achter het feit dat C28 niet samen mag met C11 en C13, maar blijkbaar wel met C12. C12 gaat toch ook om een periodiek preventief onderzoek, ook al is dat een volgende in hetzelfde kalenderjaar?

Ik verbaas me trouwens (wel eens) over al die vragen m.b.t. declaraties, en ook over de “creativiteit” waarmee een rekening soms wordt opgesteld. Mijn tandarts declareert gelukkig altijd gewoon netjes wat er is gedaan, conform de voorschriften, en ik voel eigenlijk niet eens zo de neiging om het te checken, ik weet van tevoren al dat het gewoon altijd klopt. Maar ik ga er eigenlijk ook nog steeds van uit dat dit voor het overgrote deel van de Nederlandse tandartsen geldt… en dat hier alleen die vragen erover komen omdat er twijfel kan zijn over de rekening.
Spiegeltje

Mijn vraag is dus: wat is de ratio achter het feit dat C28 niet samen mag met C11 en C13, maar blijkbaar wel met C12. C12 gaat toch ook om een periodiek preventief onderzoek, ook al is dat een volgende in hetzelfde kalenderjaar?

Daar zit geen ratio achter, dat is gewoon een fout :D In de tarievenlijst voor 2010 is dit gecorrigeerd.

Maar ik ga er eigenlijk ook nog steeds van uit dat dit voor het overgrote deel van de Nederlandse tandartsen geldt… en dat hier alleen die vragen erover komen omdat er twijfel kan zijn over de rekening.

Voor de stelselwijziging had je nog de 'adviserend tandarts die het werk van tandartsen en lager opgeleiden die in de mond werken controleerde. Bij volwassenen die aanvullend verzekerd zijn, is sinds de stelselwijziging van 1995 de functie van ‘adviserend tandarts’ vrijwel opgehouden te bestaan. Deze tandartsen speelden binnen het ziekenfonds een belangrijke rol. Zo konden zij in het geval van twijfel over het declaratiegedrag van een bepaalde tandarts diens patiënten oproepen en bij hen onderzoek uitvoeren. Ook vergeleken zij zijn declaratiegegevens met die van collega’s uit hetzelfde district. Als deze sterk verschilden, dan ondernam zo’n adviserend tandarts actie, dan had de tandarts wat uit te leggen zeg maar. In een ' goed gesprek' . Ook verdween met de stelselwijziging uit 1995 de Commissie Tandheelkundige Statistiek, een instantie die zich bezighield met het systematisch verzamelen en registreren van alle tandheelkundige behandelingen in de ziekenfondssector. Thans is het bijna onmogelijk geworden om gebitsgegevens landelijk te verzamelen en om het verrichtingspatroon van tandartsen te vergelijken. Ik ben bang dat niemand precies weet hoe het zit.
ma, 01/18/2010 - 21:07 Permalink
hermina

En daar is in 2009 nooit een gecorrigeerde versie van verschenen? Maar het kan misschien ook liggen aan het feit dat tandarts.nl geen updates plaatst als die wel voorhanden zijn. De beschrijving van C90 ontbreekt er volgens mij ook in, toch?. Ik heb trouwens geen recentere versie kunnen vinden (maar ben dan ook geen tandarts, dus dat zegt niet zo veel). Ben benieuwd naar de versie van 2010 dan, kon die nog niet ergens traceren. Zal hier ook wel ergens verschijnen op tandarts.nl neem ik aan, met verbeteringen t.o.v. 2009 :-? .
ma, 01/18/2010 - 21:28 Permalink
Spiegeltje

Ik kan zelf de website niet updaten met de nieuwe tarieflijst voor 2010.

Ik heb trouwens het boekje van de NMT voor 2010 waarin inderdaad staat C28 niet samen met C11, C12 en C13, maar ik zag net ook de officiele NZa-lijst voor 2010 waarin (nog steeds) staat C11 en C13 http://www.nza.nl/binaries/9439/10249/96483/5300-1900-10-2-volgnr_44.pdf

Nou snap ik het ook niet meer. :roll:
ma, 01/18/2010 - 21:44 Permalink
hermina

Wat niet is kan nog komen, maar ik kan je verzekeren...snappen zul je het nooit helemaal, zelfs als sommige fouten eruit zijn gehaald. Daarom ook mijn vraag, want ik kan me zomaar voorstellen dat er wel een bepaalde gedachtengang achter zit die voor de gemiddelde lezer gewoon niet duidelijk is.....
ma, 01/18/2010 - 22:27 Permalink
vV

moet gewoon kunnen vind ik. Het zijn 2 verschillend trajecten immers, inschrijvingen en periodieke controle, of opstellen behandelplan met alles op en aan. als je het op 2 dagen doet in dezelfde tijd mag het wel, maar aansluitend aan elkaar niet? onzin....
Ik begin steeds meer aversie tegen dit tariefstelsel te krijgen, en tegen de NZA die een al 2,5 jaar geleden, zwaar geld gekost hebbend traject (niet alleen bij NZA maar ook bij de beroepsverenigingen en patientenplatforms) naar vrije tarieven ineens afkapt.
di, 01/19/2010 - 14:32 Permalink
Spiegeltje

Ik heb de discussie niet echt gevolgd maar heeft het misschien te maken met het feit dat de patienten (nog) niet uit genoeg tandartsen kunnen kiezen en/of er geen goede kwaliteitsindicatoren zijn? Of argumenten van die trant? Het vaste tarievenstelsel heeft veel nadelen en vrije prijsvorming veel voordelen maar er moet wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. Anders is de consument snel de dupe. Misschien is de tijd nog niet rijp?
di, 01/19/2010 - 20:08 Permalink
vV

is het ook, en ja Klink gaat hierover.... en zoals bij elke minister van volkshezondheid ontbreekt het ook deze aan lange termijn visie (maar geldt dat niet voor elke minister? kunnen nooit verder kijken dan een jaar of 4 om een of andere reden, en in de loop van een kabinet wordt dat ook nog steeds korter...)
wo, 01/20/2010 - 08:09 Permalink
hermina

Dat is vrij banaal ... gaat Klink hier niet over uiteindelijk.

Waarschijnlijk wel, ja :-? . Dan hoop ik persoonlijk dat hijzelf, en zijn hele departement, zo snel mogelijk enig realiteitsbesef gaan krijgen. Want enig inzicht van hoe het in de praktijk werkt ontbreekt mijns inziens op dit moment aan alle kanten.
En overzicht lijkt me een begrip wat nu alleen maar wordt verwacht van de `professionals` die in het werkveld opereren. Enig begrip voor wat dat inhoudt ben ik nog niet tegengekomen. Maar misschien snap ik de `goede bedoelingen` van deze minister al weer eens niet, en ervaar ik alleen de negatieve kanten die hij ons wederom opdringt :roll: .
za, 01/23/2010 - 02:09 Permalink
vV

even over de realiteitszin: er wordt door de NZA wel tijd besteed aan (en dus geld..) uitzoeken en invoeren van een tariefstijging van jawel maar liefst 0,93%. Is vast veel werk geweest uit te zoeken waarom niet 1, of 0,95, 0f 0,90....
Daarnaast stopt men met afronden van de tariefwaardes.. met het gevolg dat een C11 nu niet 19,50 kost maar 19,47.... Oftewel het was voor alle partijen goedkoper geweest gewoon geen tariefsverandering door te voeren en de tarieven te laten voor wat het is. Zeker met de (toen nog wel) aanwezige intentie per 2011 toch de vrije tarieven in te voeren.. Daar gaat ons geld dus heen. En maken programmeurs etc extra kosten om een suffe aanpassing door te moeten voeren die onder de streep een verwaarloosbaar effect heeft...
za, 01/23/2010 - 10:47 Permalink