Nalatigheid tandarts

Author:
happygothic15
Posted:
zo, 12/26/2010 - 22:49
Hallo,

Mijn vriend was al een paar jaar niet naar de tandarts geweest en had ineens beetje last met eten.
deze is dus naar de tandarts gegaan en deze heeft ALLEEN gekeken met een spiegeltje en zij dat er een gaatje zat.
moesten we een afspraak voor maken 3 weken later.
Maar afgelopen week had hij er zo een last van en verging zo van de pijn dat we naar een andere tandarts zijn gegaan (vandaag).
Deze constateerde dat het niet zomaar een gaatje was maar er een wortel kanaal behandeling nodig was
:s
mijn vriend moest 3 kanalen schoon laten maken op 36.
het gaatje ging bijna tot de onderkant van de wortel.
het is toch niet mogelijk dat 2 weken daar voor die tandarts dat niet gemerkt heeft?
dit geintje heeft ons 170 euro gekost omdat het zo een pijn deed en niet meer uit te houden was.. dit kwam doordat de zenuw beschadigt was.

kun je op zo een moment de tandarts die rekening laten betalen?
want het lijkt mij dat als hij een betere controle had uitgevoerd hij had gezien dat het niet een klein gaatje was...

gelukkig zit me vriend nu rustig tv te kijken en de verdoving werkt nog maar de pijn is gelukkig weg kan die ook weer normaal slapen.

iemand raad met zo een geval?
en wat je dan kan doen?
en of het wel kan dat binnen 2 weken je gaatje ineens een wortel kanaal behandeling nodig heeft?

met vriendelijke groet pauline engelage

p.s

me vriend poets netjes ze tanden zelfs langer dan meeste mensen. en spoelt 2 maal daags met listerine..
dit is zijn eerste gaatje en hij is 23.
alpifresh

Ik was ook een paar jaar niet naar de tandarts geweest, had ondertussen een loei van een gat in een kies. Ging doodsbang naar de tandarts, bang voor verwijten. Maar omdat hij het had over 'een gaatje' leek het allemaal wel mee te vallen. Het psychologische effect van 'tje' werkte wel bij mij. Het klonk alsof hij het allemaal nog veel erger had gezien, en dat dit gat eigenlijk maar peanuts was.

Hij dacht wel dat er bij mij een wortelkanaalbehandeling nodig was, maar de behandeling liet nog even op zich wachten (weken, weet niet meer hoe veel). Uiteindelijk bleek de WKB niet nodig omdat de zenuw zich had teruggetrokken (dat lijkt me niet te zien op een foto?).

Omdat je vriend al een paar jaar niet meer naar de tandarts was geweest, kan ik me voorstellen dat de tandarts hem wat wilde geruststellen, gekozen heeft voor 'gaatje' om je vriend niet zenuwachtiger te maken dan nodig was. Ik zeg niet dat hij een WKB moedwillig heeft verzwegen, hij zal een WKB niet hebben zien aankomen. Dat hij moedwillig de 2e afspraak zo gepland heeft dat het daarop zou uitdraaien, dat geloof ik niet.

Ongetwijfeld had deze tandarts gewoon niet eerder tijd in zijn agenda. Voor spoedgevallen kan altijd tijd worden vrijgemaakt, maar dit leek geen spoedgeval te zijn. Achter aansluiten dus.
Misschien, MISSCHIEN, had een WKB voorkomen kunnen worden wanneer het gaatje eerder was behandeld. Maar ik denk dat het te moeilijk is om dat te bewijzen.

De hoge kosten zijn waarschijnlijk vooral te wijten aan de tijd van behandeling: zondag/2e kerstdag. Behandelingen buiten werktijden zijn nou eenmaal duurder. Maar de patient bepaalt zelf wanneer hij om hulp vraagt.

Heeft deze weekendarts je vriend de keuze te geven om te wachten met behandeling? Om nu met pijnstillers/voorlopige noodvoorziening naar huis te gaan en een week later volgens afspraak te laten behandelen? Of was het absoluut een spoedgeval dat per se nu direct behandeld moest worden?

Het duurt een tijd voordat een gaatje zo diep gaat dat de zenuw beschadigd raakt en een WKB nodig is. Wanneer je vriend ieder half jaar op controle was geweest, zou een beginnend/gevorderd gaatje al opgemerkt/behandeld zijn.
ma, 12/27/2010 - 00:14 Permalink
happygothic15

hey bedankt voor je reactie.
hij moet inderdaad vaker naar de tandarts,
het koste 40 euro om in weekend te komen en avond. maar de tandarts wou het niet uitstellen omdat 6 ibropbrufen niet meer hielp tegen de pijn en hij er niet meer van kon slapen.
het gaatje zat bijna tot het kaak bot.
gelukkig is het gevuld en heeft hij nu geen pijn meer maar hij heeft toch een week pijn gehad terwijl de week er voor bij de tandarts is geweest.
naar mijn mening had die tandarts iets beter moeten kijken en zo kunnen zien dat er iets zat en dus sneller iets kon doen inplaats van 3 weken wachten en onwijs veel pijn hebben.

maar gelukkig is het nu weer goed en mischien nog wat na pijn maar het is even gevuld alleen moet zijn eigen tandarts het nog even afmaken.

maar toch ben ik wel van plan om het neer te leggen bij de dienstdoende tandarts waar we toen der tijd zijn geweest 2 weken terug.

maar voortaan trap ik hem om het halfjaar naar de tandarts,
zelf ga ik om halfjaar en al ik iets voel ga ik al. ben als de dood dat e tanden er uit vallenXD maar dat is gewoon een angst.

groetjes
ma, 12/27/2010 - 01:38 Permalink