Marktwerking, welke medicus gelooft in die sprookjes?

Author:
BJN
Posted:
za, 02/28/2009 - 15:52
Leuk stukje van een columnist in MO-Medisch Ondernemen:

"Eigenlijk verbaas ik me al jaren over het gemak waarmee, jullie in de gezondheidszorg, je naar de slachtbank, die marktwerking heet, laten leiden. De Commissie Dijsselbloem, onderwijs, sprak vorig jaar haar verbazing uit over het gegeven dat docenten nooit eens serieus in opstand waren gekomen tegen bijvoorbeeld ‘het nieuwe leren’. De overheden houden uitverkoop van onze elektriciteitsbedrijven, de nieuwe topman van de NS begint gelijk over overnames en de zorgverzekeraars gaan patiënten belonen bij de keuze van een beter hospitaal (NRC, 10 januari 2009). Nu moet het toch niet gekker worden. Wie gelooft nu dit soort braaftaal? U?

Mag CZ zeggen wat haar voorkeursartsen zijn in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg? Heel bijzonder.

Gaan Achmea en Agis bepalen wie van u tot de top hoort? Mag CZ zeggen wat haar voorkeursartsen zijn in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg? Heel bijzonder. Ik verzin dit niet, het staat allemaal op voorpagina van het NRC. En dat doen we allemaal met droge ogen, terwijl de kredietcrisis in volle hevigheid de fundamenten en stabiliteit van onze samenleving op losse schroeven zet."


Hier is de gehele text te lezen.
vV

ja precies, maar in de zorg loopt het niet spaak doordat niet aan bepaalde voorwaarden voldaan kan worden zomaar, maar omdat 1 partij van de overheid al meer macht heeft gekregen dan normaal zou zijn bij echte marktwerking, de zorgverzekeraars namelijk.

Overignes ben ik het met Lieneke eens dat echte marktwerking niet in de zorg thuishoort, en dat wanstaltig systeem wat men nu marktwerking noemt al helemaal niet, mede vanwege het feit dat er scheeftrekking is in machtsverhoudingen.
zo, 03/01/2009 - 20:38 Permalink