Mag de verlopen cao worden aangehouden?

Author:
Paws
Posted:
do, 06/24/2010 - 13:28
Wat is wettelijk verplicht voor een tandarts mbt de verlopen cao?

-de arbeidsvoorwaarden van het NMT aanhouden
-zelf de regels maken en die in het contract zetten
-naar de verlopen cao verwijzen in het contract en deze aanhouden

Of mag het alle drie?

In mijn situatie: mijn werkgever verwijst alleen in mijn contract naar de cao uit 2004. Terwijl hij ook zegt de NMT voorwaarden aan te houden. Hij zegt namelijk dat alle drie de hierboven genoemde opties mogen. In de NMT voorwaarden op het gebied van arbeidsongeschiktheid staat:

"In geval van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte, zwangerschap of bevalling heeft de werknemer gedurende de eerste 104 weken recht op het in de arbeidsovereenkomst genoemde percentage van het salaris.
De loondoorbetalingsplicht van de werkgever bedraagt tenminste 70% van het loon."

Nu staat er dus niets in mijn contract over een percentage. Mag hij dan automatisch 15% inhouden na 3 maanden op 50% te hebben gewerkt?
Hij zegt van wel, maar ik begrijp uit de NMT voorwaarden dat het percentage echt in het contract moet staan. Dus dat bv na 3mnd 0%, 15% of 70% kan worden ingehouden. En dat hij niet onder de 70% mag komen.

Hopelijk weet iemand dit.

Alvast bedankt :)
vV

een aantal zaken uit de CAO zijn volgens mij niet meer rechtsgeldig. Voor die artikelen geldt dan dus de laagste wettelijke basis.
Als hij de NMT voorwaarden aanhoudt moet dat in de arbeidsovereenkomst staan, en ook jaarlijks aangepast aan de neiuwe voorwaarden middels een addendum. Is dat niet gebeurt geldt dus de CAO voorzover de regels wettelijk neit veranderd zijn. Ik begrijp de vraag overigens niet goed, maar minimum wettelijk gezien is 70%, hoger mag gedurende een in arbeidsovereenkomst vermelde termijn, die dus in uw geval de termijn uit de CAO betreft, lijkt mij tenminste. Lijkt mij meer een vraag voor een specialist trouwens.
do, 06/24/2010 - 14:50 Permalink
Spiegeltje

Volgens mij is het zo dat na afloop van de CAO, de bepalingen daarvan nog wel blijven gelden. Deze zijn als het ware onderdeel geworden van de individuele arbeidsovereenkomst. Maar tegelijkertijd hebben werkgever en werknemer ook de vrijheid om andere arbeidsvoorwaarden overeen te komen die afwijken van de CAO. Bijvoorbeeld op basis van NMT-richtlijnen. De bestaande contracten moeten dan wel worden 'opengebroken'. Daarbij mag de werkgever niet eenzijdig voorwaarden gaan hanteren die in het nadeel werken van de werknemer ten opzichte van zijn bestaande contract dat is gebaseerd op de CAO. Er moet sprake zijn van wilsovereenstemming zoals dat heet. Bij nieuwe dienstverbanden zijn partijen helemaal niet meer aan de CAO gebonden.
do, 06/24/2010 - 15:39 Permalink