kleefharsen

Author:
lies67
Posted:
do, 02/25/2010 - 15:42
Na een tandheelkundige behandeling ( witte composiet vullingen op voortanden ) nu zo'n 2,5 jaar geleden kamp ik met behoorlijke gezondsheidsklachten. Door een rare gebeurtenis tijdens de behandeling vermoed ik dat de tandarts met bonding in mijn mond heeft geknoeid. ( Ik heb het niet over een paar druppeltjes, maar over enkele ml. ) Om deze email niet te lang te maken zal ik niet te ver in details treden.
Heel kort na de behandeling kreeg ik last van mijn slokdarm en maag. Ik had erge pijn met slikken, een brandend en "snijdend" gevoel in de maag en kreeg ik mijn speeksel niet meer weggeslikt omdat het wel kauwgom leek.
Ik had toen nog geen idee dat dit weleens door de tandartsbehandeling kon komen. Dit kwam pas na enkele maanden , na het afbreken van een stukje kies. De kies zat aan de linkerkant, en het afgebroken stukje werd op de één of andere manier naar rechts getrokken en leek vast te zitten in mijn taaie speeksel. Nadat ik het stukje kies had verwijderd kreeg ik vreselijke pijnen in mijn mond. Het voelde alsof er in mijn tandvlees, wangen en gehemelte werd gesneden. Hierop volgden pijnen in mijn keel, slokdarm en ingewanden. Na een reeks van die vreemde pijnen kwamen er draden uit mijn mond van ongeveer 10 a 12 cm. Eerst dacht ik dat ik een haar in mijn mond had, maar toen dat wel erg vaak op één dag gebeurde , vond ik het toch wel vreemd, en ben de "haren" gaan bewaren. De draden zagen er transparant uit, en had iets van silk of visserdraad weg.

Ik raakte steeds angstiger en ook kreeg ik steeds meer pijnen, nu werkelijk van top tot teen. Ik ben met deze klachten naar de huisarts gegaan ( dit was pas de tweede keer dat ik deze dokter bezocht, dus echt kennen doe je elkaar dus niet.) Ik had hem in een toestand van angst en paniek mijn verhaal gedaan en heb hem de draden laten zien. Ook hij zei dat het op vissersdraad leek, maar geloofde weinig van mijn vreemde verhaal. Ik kreeg een verwijskaart voor kno en internist voor gastroduodeno en een recept Lorazepam voor mijn hevige angst. Uit de scopie bleek dat mijn slijmvliezen rood en geirriteerd waren, en zou ik een chronische lichte maagontsteking hebben. Verder geen draadjes of andere dingen te zien. De internist stond mij , net als de huisarts ,aan te kijken alsof ik koekkoek was toen ik haar mijn vermoedens had verteld. De kno arts Heeft niet eens ergens naar gekeken toen ik hem mijn verhaal had gedaan en zei dat ik een afspraak bij Acta had gemaakt. Na een speekselonderzoek bij Acta bleek mijn speeksel 20 maal te dik te zijn. De vier artsen die er inmiddels bij waren probeerden mij stellig te overtuigen dat ik mezelf had wijsgemaakt dat de bonding dit zou veroorzaken. Ik moest mij maar laten onderzoeken op taaislijmziekte of lekkende borstprothesen. Inmiddels had ik al heel wat wetenschappelijke en product-informatie gelezen en vond het vreemd dat mijn klachten volgens de artsen dan wel door lekkende prothesen, maar niet door de bonding veroorzaakt kon worden. Bonding is versterkt met kunststofvezels, silliconengel niet .Daar de draden heel erg op op silk lijken, kon dat er bij mij, en ook de huisarts, niet in.

Omdat ik het allemaal steeds vreemder begon te vinden heb ik de draadjes vorig jaar laten analyseren door Intertek Polychemielab.Volgens de scan konden de draadjes polipeptide ( zelfaangemaakte eiwitten) of polyamide zijn, iets wat vaak voor medische doeleinden word gebruikt. Ik had dit rapport naar Acta gestuurd en daar bleven ze maar vol houden dat het dan maar polipeptiden moesten zijn, maar ze konden me niet vertellen hoe daar inmiddels al meters van uit mijn mond zijn gekomen............Het laatste wat ik wil is iemand voor leugenaar houden, maar daar lijkt het helaas wel op. Het doet je het 'vertrouwen in' verliezen. Ik ben er trouwens ook erg van geschrokken hoe weinig er bekend is bij artsen/specialisten over dit product.

Na een lange tijd van posttraumatische stress en zware depressie ( ik gebruik hier nog steeds medicatie tegen; Lorazepam 1mg. en Paroxitine 20mg. per dag) ben ik enige tijd geleden overgestapt naar een andere huisarts.
Het hele verhaal weer gedaan en weer ongeloof...Mijn klachten zouden veroorzaakt worden door mijn "toestand". Dat het juist andersom was kon er bij meneer niet in, maar na het bekijken van de resultaten van het speekselonderzoek kreeg ik een verwijskaart voor de internist om de mogelijke oorzaken volgens Acta te onderzoeken. Ondertussen had ik ook al drie verschillende tandartsen bezocht, die alledrie nogal vaag deden. Volgens tandarts 1 zat er wel bonding tussen mijn tanden en kiezen, maar ook volgens hem kon de bonding niet de oorzaak zijn. Omdat er heel dicht bij huis een nieuwe tandarts kwam, ben ik overgestapt. Ook hier hetzelfde. Ik moest maar goed blijven stokeren.... Ik had hem ook een fotokopie van een bitewing laten zien, en gevraagd wat die vreemde witte vlekken waren en waarom mijn gezicht heel wazig te zien was. ( Neus, ogen. De vlekken lopen vanaf mijn gebit verder mijn gezicht in.

Op de plaatsen waar de plekken zitten doet het vaakzeer) Ik kreeg een vaag antwoord dat er allemaal plastic om je heen zit tijdens zo'n scan en dat er dan wel eens "iets" doorheen kon schijnen.
Bonding? Nee, hoor. Kan niet.
Na een vage verdwijning van deze tandarts ( IVM) kwam tandarts nr. 3. Zij beweerde dat de witte vlekken op de bitewing mijn botstructuur zou zijn en de witte vlekken aan de binnenkant van mijn mond zou komen omdat ik op mijn wangen bijt zonder dat ik het merk......... Als ik mijn bitewing met die van mijn zoon vergelijk ziet het er toch echt heel vreemd uit dus ook dit gaat er bij mij niet in maar ik ben het wisselen van arts/tandarts zat en geef het ook maar op om nog hulp bij een tandarts te zoeken.

De uitslag bij de internist wees uit, zoals ik al had verwacht dat ik geen taaislijmziekte heb. Hoe de arts mij heeft behandeld zal ik maar achterwege laten. Wel werd er COPD ontdekt en moest ik via de huisarts weer naar de longarts. Longfunctie : Gold III. Ik ben een stevige roker en weet dat roken een grote oorzaak hiervan is. Vorig jaar had de vorige huisarts nog naar mijn longen geluisterd omdat ik ook erg veel taai slijm ophoestte en het vaak benauwd had. Hij kon wel horen dat ik rook, maar kon verder niets bijzonders horen.
De longarts is absoluut niet geinterresseerd in mijn vermoedens en mijn huidige huisarts zegt nu dat mijn longen de oorzaak zijn. Deels zal dat vast wel, maar nog steeds blijf ik bij mijn vermoedens maar ben deze strijd zo zat.
De impact die dit op mijn gezinsleven en persoon heeft is enorm.

De klachten zijn steeds verschillend, maar herhalen zich keer op keer. Ik heb vaak hoofdpijn en last van oorsuizen/ piepen. Vaak zenuwpijnen ( vanuit de nek tot aan knie) of juist het gevoel dat er geen been meer zit. Dit houd dan enkele seconden aan en dan verdwijnt weer. Mijn gewrichten doen zeer en knakken. Soms doet mijn motoriek vreemd ( dingen laten vallen) of ben ik woorden kwijt. De vezels komen ook nog uit mijn mond. Ze zijn inmiddels wel korter. Mijn rug ,borstkas, mond, keel slokdarm en maag branden constant. Chronisch vermoeid.
Dit zijn een aantal van de klachten.

Ik ben ( nog steeds) bang dat er neurologisch iets mis is omdat bonding het centrale zenuwstelsel kan beschadigen. Aangezien mijn gebit daar nogal dicht bij in de buurt zit en gezien de eigenschappen van bepaalde stoffen in de bonding om door latex heen te vreten ben ik heel bang.....
Al is mijn mentale gezondheid nog niet echt optimaal te noemen, ik ben een te nuchter persoon om zich dingen in te gaan beelden. Depressies zijn wel vaker aan de orde geweest, maar ik heb nog nooit "stemmetjes" gehoord of me dingen ingebeeld zoals velen mij willen doen laten geloven.........
vV

persoonlijk vind ik het ook een vreemd verhaal, om meerdere redenen. Als het van de bonding zou komen: dat spul is allang weer het lichaam uit, en enkele ml is ook moeilijk te geloven, dat zou dus minimaal een half flesje zijn, kan niet. ook al ie iemand erg slordig (het materiaal wat ik gebruik heeft een inhoud van het flesje van 5 ml...)

Allergie op bepaalde bestandsdelen zou kunnen maar dan zouden er ook andere effecten moeten zijn. Overigens is bonding gevaarlijker voor tandarts en assistentes in de zin van ontwikkelen van overgevoelighied dan voor de patient.

Mijn advies: laat testen via een allergoloog op die bestandsdelen, dan weet u het. En is het dat kunnen de bestaande vullingen vervangen door een materiaal wat die stoffen niet bevatten.

overigens staan er in uw verhaal heel veel dingen die niet kloppen, zou u dus neit gek laten maken door (wellicht verkeerde) info op het internet, doet meer kwaad dan goed. Bonding is bv NIET glasvezel versterkt.

Ik denk dat u er wijs aan doet als uit de allergietest niets komt gewoon te luisteren naar de specialsiten en ophouden met het uzelf moeilijk te maken met zelfonderzoek etc. Dan kan men inderdaad niets meer voor u doen, om dat u neit meer openstaat voor een andere mening.

Misschien niet helemaal wat u wilt horen, maar ik kan er ook neits anders van maken.
do, 02/25/2010 - 15:54 Permalink
vV

eerder een patient die dat doet... :-?
zoals ik al stelde: het is niet wat u wilt horen... duidelijk. Maar wat u wel wilt horen ga ik u niet vertellen want dat is m.i. onzin..
U hebt een fixatie blijkbaar op die paar druppels bonding.

laat maar, succes en sterkte....

p.s: nog 1 tip: overweeg eens consultatie door een klinisch psycholoog, al is het alleen maar om weer een rationele weg te vinden in uw medisch probleem.
do, 02/25/2010 - 16:33 Permalink
Lieneke

Echt een heel vreemd verhaal! Ik leef met je mee, maar ik denk niet dat wij je verder kunnen helpen. Je hebt een heel scala aan klachten die mij onbekend in de oren klinken.

Dat u vind dat u met beide benen op de grond staat etc...dat vind iedereen die onbewust veel stress heeft of zelfs psychotisch is. Vaak zijn dit juist mensen die je juist kent als hele normale mensen. Dat is ook vaak de aard van het probleem. Wij zeggen ook niet dat u gek bent. Wij zeggen dat u hulp nodig heeft, maar niet die van ons.
do, 02/25/2010 - 17:24 Permalink
Providentia

Nog een tandarts die z'n kop in het zand steekt????


Misschien verstandig om te stoppen met roken?(als je dat nog niet gedaan hebt?) Er wat bij te gaan sporten om de longfunctie te verbeten? Ipv gelijk alle tandartsen hier aan te spreken... Als de tandarts zou weten wat het is en als dat door de bonding zou zijn gekomen had ie dat heus wel verteld, waarom zou hij dat niet doen? Om jou express met je gezondheidsprobleem rond te laten lopen? Trust me, dat doet niemand hoor, ook je tandarts niet.

En je kan hier gelijk wel mensen aanspreken met": "weer een tandarts die zijn kop in het zand steekt"

Maar je wilt toch een antwoord en reacties op je vraag/verhaal, of wil je dat iedereen nietszeggend ja knikt en je gelijk geeft? Daar heb je toch ook niets aan?

Zoals iemand hierboven al zei: laat je eens testen op allergieen, misschien is dat gewoon de boosdoener en niet alle tandartsen van NL.
do, 02/25/2010 - 17:39 Permalink
vV

mis ik iets? staat hetzelfde als boven, en de rest van de maanden in historie helemaal niets?

Ongeacht hoe of wat: naar mijn mening heeft dit niets maar dan ook niets met gemorste bonding te maken.
Ik begrijp tussen de regels door dat er sprake is van borstimplantaten ? zou eerder in die richting zoeken, schijnen nare bijverschijnselen te kunnen geven en vaak te lekken.
Als niet dan is het echt een heel andere richting.
en idd stoppen met roken...
nee wilt u allemaal niet horen, weet ik maar ik zeg het toch (weer).

Jammer dat u niet van uw mening af te brengen bent.
do, 02/25/2010 - 18:23 Permalink
Spiegeltje

Dat is m.i. ook meer van hetzelfde. Ik heb er geen behoefte aan het probleem van mevrouw in twijfel te trekken of te bagatelliseren, maar ze volgt volgens mij ook de verkeerde weg. Ik denk dat vV al duidelijk antwoord heeft gegeven. Meer valt er op dit forum ook niet aan toe te voegen denk ik.
do, 02/25/2010 - 22:59 Permalink
Spiegeltje

Het is onder meer mijn taak als moderator om er op toe te zien of tandartsen al te herkenbaar in een kwaad daglicht worden gesteld zonder dat ze zich kunnen verdedigen. En dat is hier naar mijn oordeel niet het geval. Klachten over de wijze van modereren kunnen uiteraard per pb worden doorgegeven dan wel bij de DT worden gemeld. Dan kunnen we zonodig de beslissing herzien. Het forum is daarvoor echter niet de aangewezen plek.
vr, 02/26/2010 - 00:10 Permalink
lies67

Het zal vast allemaal goed bedoeld zijn, en ik wil hier ook niet iemand afz.....Ik hoop alleen dat ik op deze manier iets meer mensen bereik die hier wel ervaring \ interesse in hebben. Denken jullie dat ik zelf niet weet hoe bizar dit allemaal klinkt???? Ik durf niet eens meer naar een arts toe......

Acrylaten en kleefharsen kunnen ops / schildersziekte veroorzaken....Of denkt iedereen nog steeds dat dit alleen bij schilders voor komt??

maarruh, laat inderdaad ook maar, ik kwam hier niet voor hulp, maar als klokkenluider......
vr, 02/26/2010 - 04:37 Permalink
lies67

overigens staan er in uw verhaal heel veel dingen die niet kloppen, zou u dus neit gek laten maken door (wellicht verkeerde) info op het internet, doet meer kwaad dan goed. Bonding is bv NIET glasvezel versterkt. .



Een veelbelovende
methode om de vezels vooraf te impregneren steunt op het
gebruik van polymeer-monomeer gel. Hij werd op de markt
gebracht door Stich Tech Ltd (Turku, Finland). Dankzij deze
methode kan een lichtuithardend dimethylacrylaathars systeem
gecombineerd worden met polymeren van de prothesebasisacrylaten.
Het vooraf impregneren van de glasvezels met de polymeermonomeer
gel houdt de volgende voordelen in:
• Verbeterde verwerkingseigenschappen van het FRC materiaal
dankzij het afgenomen “geheugeneffect” van de rechte
vorm van de glasvezels en het uitschakelen van het uitrafelen
van de vezels bij het verwerken.
• Een grote hoeveelheid versterkingsvezels in de harsmatrix,
wat tot een hoge sterkte van de FRC leidt
• De semi-IPN (interpenetrating polymer network) structuur
van de polymeermatrix verbetert het adhesiegedrag
van het materiaal na zijn polymerisatie.
De statische sterkte (buigsterkte) van de FRC is lineair
afhankelijk van de hoeveelheid vezels tot een omvang van
ongeveer 70 volumeprocent. De toepassing van de pre-impregnatie
met de polymeer-monomeer gel levert FRC materiaal
op met een grotere hoeveelheid vezels en hoge buigsterkte
(met E-glass tot 1250 MPa).
Adhesie van de vezels aan de polymeermatrix
vr, 02/26/2010 - 05:22 Permalink
vV

Sticktech is idd een glasvezelmateriaal. maar dat heeft niets te maken met uw verhaal over bonding.
Iets met klok en klepel. Daarom zeg ik: laat u niet gek maken door zaken op het web, want u trekt hier een conclusie op basis van een omschrijving bij een materiaal wat bij u niet eens gebruikt is neem ik aan, want Sticktech wordt gebruikt voor he tmaken van kunsthars bruggen, niet bij het plaatsen van vullingen. overigens zit het materiaal wat u aanmerkt als veroorzaker ook gewoon in de vullingen zelf, en stroken de verschijnselen die u beschrijft niet bepaald met de reacties die optreden bij allergie voor dat materiaal.

Wel passen deze verschijnselen in de combinatie COPD en fors roken... Maar dat wilt u niet horen, weet ik.

vind het publiceren van dit soort zaken met naam en toe naam trouwens behoorlijk onfatsoenlijk, zonder dat er weerwoord bij staat. Is gewoon smaad en belediging maar goed die zijn voor uw rekening.

Misschien moet u echt bij uzelf te rade gaan, dat 1 of 2 het heel misschien mis hebben/verkeerd zien, maar inmiddels is het een behoorlijke waslijst aan verschillende medici die een andere mening hebben dan de uwe.. Waarom zou dat dan zijn? vandaar dat ik die psycholoog aanraadt..Geen van die medici heeft er baat bij u niet te helpen wanneer zij zouden kunnen namelijk. In mijn ogen bent u aan het rondschoppen gewoon omdat u weigert de realiteit onder ogen te zien, en de gevolgen van die realiteit niet aan wenst te gaan. Dus gaat u zoeken naar een andere mogelijke oorzaak en bent daar helemaal op gefixeert geraakt. Overigens is op deze manier zelfs al zou behandeld worden elke behandeling bij voorbaat kansloos. Omdat u er zelf niet achter kunt staan met uw huidige geestesgesteldheid.
vr, 02/26/2010 - 09:10 Permalink