Kauwen helpt tegen dementie

Author:
Lieneke
Posted:
wo, 06/30/2010 - 20:28
Kauwen zorgt ervoor dat de hersenen worden gestimuleerd, waardoor ze minder snel achteruitgaan. Niet kauwen leidt daarentegen tot geheugenverlies en andere psychische beperkingen. Voor ouderen is het zodoende cruciaal dat ze zo lang mogelijk hun eigen gebit behouden.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van neurobioloog drs. Roxane Weijenberg van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze internationale studie wordt een dezer dagen gepubliceerd in een gezaghebbend Amerikaans vakblad op het gebied van neurowetenschappen.

Volgens drs. Weijenberg is de conclusie dat kauwen slimmer maakt echter te kort door de bocht: "Je moet het andersom zien: niet kauwen - stilstand dus - leidt tot achteruitgang. Het is net als met lopen. Wanneer iemand in beweging is, prikkelt dat de hersenen. Dat geldt ook voor kauwen. Met name voor alzheimerpatiënten is het belangrijk dat ze blijven kauwen."

Volgens drs. Weijenberg is het dan ook belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk hun eigen tanden houden: "Een goede mondzorg is noodzakelijk, want een kunstgebit werkt toch minder goed. Als senioren niet kauwen, bestaat het gevaar dat hersencellen afsterven. De hersenen krimpen."

Al valt volgens de onderzoekster niet te vertellen in welke mate de hersenen achteruitgaan als mensen niet kauwen: "Hier kun je geen harde getallen aan hangen. Bovendien is zoiets sterk persoonsgebonden."

bron: Telegraaf
Lieneke

Nee, dat zou tot overbelasting leiden. Het gaat erom dat ouderen niet alleen maar papjes krijgen te eten. Maar voedsel dat echt gekauwd moet worden. Gewoon gezond eten als volkorenboterhammen en appels. Er wordt op dit moment ook onderzocht in hoeverre het effect heeft om 30 minuten dagelijks te gaan wandelen met ouderen.

Onderzoek naar dementie belangrijk voor het voedselbeleid in verpleeghuizen. IT'er FPP wint 2e prijs voor het ontwerp van de "bijtkrachtmeter" t.b.v. dit onderzoek.

Mensen met een verminderde kauwfunctie hebben een grotere kans om te overlijden, gehandicapt te worden - en ook om dementie te ontwikkelen. Met name voor ouderen is het daarom van groot belang dat ze zo lang mogelijk goed op hun eten kunnen kauwen, zo concludeert Roxane Weijenberg van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

De promovenda bestudeerde vele verschillende internationale studies naar dieren en naar mensen en trok daaruit deze conclusies: "Bij sommige studies met muizen werden de tanden uitgetrokken, waarna de dieren gemalen voedsel kregen. Je zag dan dat zowel de geheugenfunctie als de gezondheid van de hersenen achteruit ging." In studies bij mensen werden vergelijkbare resultaten gevonden.

Deze conclusies zijn onder andere van belang voor het voedselbeleid in verpleeghuizen. "Wat je vaak ziet is dat al het eten wordt vermalen. Soms omdat dat makkelijker is, maar soms ook omdat de maaltijd gewoon niet anders wordt aangeleverd. Als er slikproblemen zijn is gemalen eten de juiste keuze, maar wanneer er geen medische noodzaak is, is het beter om gewoon goed te kauwen."

Evert Dekker van ITM (FPP) ontwierp voor het onderzoek van Roxane Weijenberg een "bijtkrachtmeter". Hiermee won hij de tweede prijs bij een ontwerpwedstrijd van fabrikant Futek.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Het artikel Mastication for the mind - The relationship between mastication and cognition in ageing and dementia is terug te vinden op de website van Neuroscience and Biobehavioral Reviews.
do, 07/01/2010 - 10:38 Permalink