Invloed van voeding op het gebit

Author:
neoxyn
Posted:
wo, 07/26/2006 - 01:52
Na het lezen van enkele artikelen over onder andere de ph-waarde van enkele voedingsmiddelen en de invloed ervan op het gebit, heb ik een aantal vragen waar ik graag antwoord op zou willen hebben:

1. Als je kijkt naar de ph-waarde van azijn, dan ligt deze heel laag, ik geloof tussen 2 en 3. Is het daarom af te raden om azijn te gebruiken bij het bereiden van bijv salade voor het avondeten ?

Dezelfde vragen hebben ik eigelijk voor (roer)yoghurt en zuurdesembrood. Ik heb gelezen dat deze producten dmv aanzuring bereid worden, volgens mij is het zo dat hoe zuurder een product, hoe slechter voor het gebit. Kan ik daarom beter alleen melk drinken en alleen "gewoon" brood eten, of is dat iets te ver gezocht ?

2. Als ik op de verpakking van bijvoorbeeld biogarde kijk dan zie ik dat het lactose bevat ( melksuiker als ik het goed heb ) . Mijn vraag is nu of lactose niet net als andere suiker slecht voor het gebit is ? Of is het zo dat door de hoeveelheid calcium in bijv biogarde dat het effect van lactose op het gebit beperkt blijft ?

Ik hoop dat een van jullie een antwoord op mijn vragen heeft.

:smt002
peertje

Beste Neoxyn

Suikers, natuurlijk of niet zijn in principe altijd schadelijk voor je gebit, calcium of niet
Bij zure producten is sosm de aanwezigheid van die buffers als calcium weer wel nuttig. zo is een zure yoghurt minder schadelijk dan een zure azijn. De in de yoghurt aanwezige mineralen hebben de neiging oplossen van de tand te bemoeilijken. (er kan maar een beperkt aantal ionen in oplossing gaan, en al er al veel rond zwemmen wordt dat alleen minder)

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je direct zuur contact met erg vloeibare zaken niet continu wilt. Dus de hele dag aan de limonade of sinaasappels is niet slim, een broodje en een sapje is niet rampzalig. De dressings met azijn zijn bij veelvuldig gebruik in combinatie met citrusvruchten, een goede mondhygiene (geen bescherming van een plaque laagje). veel zwemmen, sportdrankjes .......allemaal een beetje.

Dus, drink/eet met mate. Zo is een tijd terug ook gesteld dat de term:" snoep verstandig eet een appel" eigenlijk niet meer zou kunnen in het licht van de erosieve problemen die veel tandartsen zien. Echter, dat is eenbeetje een doorgeslagen inzicht, want van 1 snoepie per dag gaat je gebit er ook niet onder door. Het is juist dat als je die appel in partjes verdeelt en over de hele dag heen steeds stukjes opeet een potentie tot schade oplevert.

Over het aangezuurde brood........ik vraag me af of de pH dermate laag is dat er problemen met een tand of kies door kunnen ontstaan. In duitsland, zwitserland en oostenrijk is niet meer erosie bekend en die eten dat brood al eeuwen.

Samengevat, alleen de pH heeft weinig te zeggen, de buffercapaciteit van het voedingsmiddel zelf is ook van belang en de gastheer-factoren tellen ook mee
wo, 07/26/2006 - 09:21 Permalink
neoxyn

Ik heb nog andere vraag die ik wil stellen ->

Aangezien je eigelijk pas een uur na het eten je tanden mag poetsen, heb ik besloten om in het vervolg mijn tanden te poetsen voor het ontbijt. Nu is mijn vraag alleen hoeveel minuten er tussen het poetsen en het eten zou moeten liggen ? Dit omdat ik ooit eens wat heb gelezen over het inwerken van tandpasta en ik op dit forum in een thread las dat direct na het poetsen je even moeten wachten met eten ivm de speekselproductie die weer op gang zou moeten komen.
za, 07/29/2006 - 14:53 Permalink
peertje

uit oogpunt van ersoieve slijtage is poetsen voor het eten niet slim.
Dat niet poetsen na het eten geldt eigenlijk alleen als je zoet hebt gegeten, dus dat heb je weer zelf in de hand,

en m.i. kan je direct na eten gewoon borstelen en de in oplossing gegane glazuurkap remineraliseert dan mooi met de aangeleverde fluoride en je hebt een frisse mond.

nb, ik poets zelf voor het ontbijt wat bestaat uit een bak yoghurt met muesli en een een bak esspresso erachter aan........smintje zuigen op de brommert op weg naar het booreiland en gaan als de brandweer!!
za, 07/29/2006 - 15:12 Permalink
ingridtjuh

is het echt heel erg als je wel meteen na het ontbijt je tanden poetst?
ik doe het namelijk altijd meteen omdat ik anders zown vieze smaak in mn mond heb en er ook altijd overal brood tussen mn beugel zit...
Dus is het heel erg schadelijk als ik het wel meteen doe?
za, 07/29/2006 - 16:20 Permalink
peertje

Beste ingridtjuh,

Tuurlijk is het niet erg, de antipoetser-na-het-eten laten liever de eeerste 5 minuten voorbijgaan en dan een lekkere zuurstoot er tegen aan.
Het is een beetje een nondiscussie die blijkbaar vlam heeft gevat ergens.

die vieze smaak is natuurlijk te voorkomen door iets lekkers te eten, maar dat leek me duidelijk.

gewoon, goed eten, goed kauwen, dan lekker poetsen en hatsekidee, met een frisse mond de wereld in!
za, 07/29/2006 - 21:39 Permalink
dj

uit oogpunt van ersoieve slijtage is poetsen voor het eten niet slim.
Dat niet poetsen na het eten geldt eigenlijk alleen als je zoet hebt gegeten, dus dat heb je weer zelf in de hand,


je bedoelt "... zuur hebt gegeten" neem ik aan.

Het is een beetje een nondiscussie die blijkbaar vlam heeft gevat ergens.


Nou, bijvoorbeeld door de verspreiding van de Ivoren Kruis folders door vooral tandartsen. Uit de folder: " Poets uw tanden bij voorkeur na het ontbijt. Gebruikt u zure producten bij uw ontbijt? Wacht dan met tandenpoetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te krachtig." Veel mensen eten fruit of drinken vruchtensap bij het onbijt overigens.

de antipoetser-na-het-eten laten liever de eeerste 5 minuten voorbijgaan en dan een lekkere zuurstoot er tegen aan


Je doelt op het feit dat de in het onbijt aanwezige suikers en zetmeel uiteindelijk (deels) in de mond omgezet worden in zuur? De gemiddelde gebruiker van het forum zou dit punt missen.
zo, 07/30/2006 - 17:37 Permalink
peertje

nee, ik bedoel zoet: de zuurstoot die volgt demineraliseert, dan mineraal weg poetsen is een ongewenst fenomeen. als je geen zoet eet is er daarna ook geen zuurstoot dus geen demineralisatie.

wat het foldertje zegt snijdt hout, alleen niet elke islamiet is een terrorist. tegenwoordig wordt alles als RISICO gezien, en iedereen wil zich indekken. Als je common sense laat tellen is poetsen na het ontbijt een goed advies. maar wat is dan zuur? yoghurt? mja, echter dat levert nauwelijk erosie op. een glaasje sap? ja, alleen met normaal speeksel en ondertussen gewoon eten buffer je lekker dat zuur eruit met je eigen speeksel en andere voeding. Conclusie, storm in een glas water, en geen fijne onderbouwing van slijtages.

ik snap dat niet iedereen alles snapt, maar ik ben geen helpdesk.
zo, 07/30/2006 - 23:40 Permalink