Invloed van Cola

Author:
Remi
Posted:
zo, 01/27/2008 - 21:16
Voor school ben ik met een klein onderzoekje bezig. Ik zou graag willen weten welke reactie plaats vind als het suiker met het glazuur reageert. Mijn hypothese luidt dat het glazuur wordt afgebroken en omgezet wordt in ....?

Zou iemand me kunnen helpen?

Alvast hartstikke bedankt!

Groeten Remi.
Spiegeltje

Remi,

Het mechanisme is - kort gezegd - als volgt. Suiker wordt door bacteriën op de tand eerst omgezet in melkzuur. Dit melkzuur reageert met het glazuur waardoor het poreus wordt. Daardoor neemt de beschermende werking af. En dan heb je kans op een gaatje. Ook andere zuren hebben hetzelfde effect.

Het speeksel kan er echter weer voor zorgen dat het glazuur weer zijn oorspronkelijke hardheid krijgt, behalve als je teveel suiker binnenkrijgt. Dan winnen de bacteriën het, of je moet enorm goed poetsen!

Dus suiker reageert niet rechtstreeks met glazuur.

Je kunt een gesteriliseerde, getrokken tand in een suikeroplossing leggen en dan gebeurt er niets (heb het niet geprobeerd, maar daar ga ik wel vanuit).

Hier kun je misschien iets verder mee komen via studieboeken of internet.


N.B. Waarom staat in je onderwerp "invloed van cola"?
zo, 01/27/2008 - 22:00 Permalink
Lieneke

Denk eraan dat in de cola ook al zuur zit wat glazuur doet oplossen.
Hoe dat precies in zn werk gaat, is heel ingewikkeld. Dan moet je eerst weten waar glazuur uit bestaat en hoe het opgebouwd is....misschien kan je dat eerst opzoeken?
ma, 01/28/2008 - 08:05 Permalink
vV

invloed van zuren is met name erosief. Met name bij alle frisdranken en andere verkeerde voedingsgewoontes zien we naast de erosieve aantasting van het gebit natuurlijk ook de stijging van ontstaan van diabetes met name bij jongeren. De welvaartsziektes van deze eeuw...(al begonnen einde vorige eeuw overigens)

http://www.suikerinfo.nl/


gebruik google eens op ""suiker en gebit"" en ""cola en gebit""....
ma, 01/28/2008 - 11:47 Permalink
Remi

N.B. Waarom staat in je onderwerp "invloed van cola"?


Hallo Spiegeltje,

Bedankt voor je reactie!

Nou, ik onderzoek wat de invloed is van cola op tanden, en met name de suiker in cola. (Dus gewoon regular cola).

Als je een getrokken tand in cola legt, dan veranderd de ph aanzienlijk dan als er in cola geen tand ligt. Dit heb ik onderzocht. maar nu wou ik graag weten waardoor de ph hoger wordt, dus de OH- concentratie toeneemt.

Alvast bedankt.
di, 01/29/2008 - 11:06 Permalink
Spiegeltje

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de H3O+ -ionen ingebouwd worden in het kristalrooster van hydroxyapatiet (Ca5(PO4)3OH , hoofdbestanddeel van glazuur). In de plaats komen van Ca2+ -ionen dus, die in oplossing gaan (ontkalking). De buffercapaciteit van cola is niet zo groot, dus als je geen ruime overmaat cola gebruikt bij je proef gaat de pH toenemen omdat de H3O+ concentratie afneemt.
di, 01/29/2008 - 14:48 Permalink