Ingewikkelde casus endo

Author:
Kyklopos
Posted:
wo, 10/29/2008 - 15:31
Hallo,

Ik ben onlangs begonnen met het onderwijs endodontologie van de studie tandheelkunde, en tijdens de patientenbespreking van een medestudent is de volgende vraagstelling ontstaan:

Leidt de behandeling van een endodontisch behandeld element (34) met een periapicale ontsteking die zich heeft uitgebreid tot rondom de apex van het buurelement (35), dat bij een sensibiliteitstest positief reageert, tot het behoud van de vitaliteit van dat buurelement?

Voor zover ik het begrepen heb willen we dus weten of de radiolucentie bij de 35 vermindert als er een behandeling van de 34 (bijv. een her-endo) heeft plaatsgevonden.

Aanvullende info: de periapicale radiolucentie in het buurelement heeft zich pas gevormd ná de endo.

Ik heb gezocht in boeken en op internet (pubmed) maar ik heb het gevoel dat deze vraagstelling erg specifiek is, en heb geen verdere info gevonden.

Kan een van jullie me een stukje verder op weg helpen?
Alvast bedankt,

K.
vV

hoe oud is de endo?/ in principe is het dus de verwachting dat de radiolucentie bij de 35 afkomstig is van de 34. en bij een succesvolle herbehandeling van de 34 zal deze dus genezen. Komt mij voor dat men met deze vraag verwarring wil zaaien, en dat lukt blijkbaar goed :wink:
wo, 10/29/2008 - 15:34 Permalink