Implantaat? Vraag meerdere offertes!

Author:
Henriëtte2
Posted:
zo, 08/26/2007 - 19:41
Implantaten: een paar maanden geleden wist ik nog niet wat dat was. Maar omdat een voortand in de loop der decennia los was gaan zitten (deze tand had in zijn jeugdjaren een keer een flinke optater gehad) en er uiteindelijk uit moest, suggereerde mijn tandarts een implantaat. En dan gelijk ook maar implantaten voor een tweetal inmiddels ontbrekende kiezen. En, vooruit, doe dan ook een kroon op de tand naast de te implanteren tand, want na een behandeling van lang geleden is die ook aan opkalefatering toe.
Mijn tandarts implanteert niet zelf, en verwees dus door naar een implantoloog waar ze goede ervaringen mee had. Dus maakte ik een afspraak voor een onderzoek. En ontving een paar weken later een brief met prijsopgave. Grote schrik: een offerte van ruim tienduizend euro. Oeps, ik had na wat rondsurfen gerekend op vier tot zesduizend, en niet het dubbele… Wat nu?! Oja, natuurlijk: ‘gewoon’ nog een paar offertes opvragen! Zo gewoon is dat echter niet, geloof ik, maar ik ben toch naar nog twee andere implantologen gegaan die mij ook een prijsopgave deden. Overigens is prijs uiteraard niet alles bij dit type dienstverlening: jouw vertrouwen in de kundigheid van de leverancier/dienstverlener is natuurlijk van groot belang.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de aanbieder die ik het gunstigst vond voor wat betreft de combinatie van vertrouwen en prijs. Een kleine vijfduizend euro begrootte deze persoon.
Tot zover mijn verhaal.

Tot slot een paar indrukken en overwegingen.
- Tandartsenij en implantologie zijn troebele markten. Er bestaat weliswaar een prachtig geüniformeerd tarievensysteem, maar voor complexere ingrepen lijk je als consument geheel overgeleverd aan de inschatting van de professional wat er nodig is.
- Als je een nieuwe of tweedehands auto zoekt, of als je een hypotheek gaat afsluiten, of je badkamer wilt laten verbouwen, dan oriënteer je je aan alle kanten. Je vergelijkt producten/diensten van verschillende aanbieders, je vraagt meerdere offertes op. Dat is volstrekt normaal in transparante markten. Bij tandartsenij/implantologie lijkt transparantie nog niet eens in de kinderschoenen te staan. De consumentenbond heeft er nog nooit naar gekeken, en de beroepsbeoefenaars zelf doen vooral alsof ze inhoudsgeorienteerd zijn en alsof commercie vies zou zijn. En wij als klanten zwabberen een beetje hulpeloos rond, sturen hooguit eens een verbaasd berichtje naar sites als deze….
- En dus is mijn concrete tip: vraag bij grotere ingrepen offertes bij meerdere tandartsen/implantologen. Stel je (ook) op als rationele consument, wees vooral geen afhankelijke 'patiënt'. Gebruik je netwerk om betrouwbare aanbieders te selecteren, en bezoek er dan een stuk of drie. Je leert zelf in dat proces ook meer over je eigen gebit en je kunt dan beter afwegen wat de waarde is van de inschattingen en mededelingen van de professionals. Eventuele kosten voor prijsopgave haal je er dubbel en dwars uit.

Henriëtte
robinson

€5000 is als er gewoon geïmplanteerd kan worden en kronen erop, een vrij normale prijs.
Een 2x zo hoog bedrag verwondert mij heel erg.
Ik zou graag eens die offerte zien.( en met mij meerdere collegae)
Natuurlijk staat het een patient vrij om elders offertes op te vragen.
Ik vind dat voor dergelijke ingrepen een normale zaak.
Ook ik zie vaak offertes van praktijken/klinieken waar ik grote vraagtekens bij zet.
Wij hebben al eens geopperd om ook bij de "particuliere" patient een maximum aan techniekkosten bij specifieke behandelingen in te voeren, zoals deze ook gelden bij het verzorgen van de gemachtigde patient.( meestal tandeloze patient)
Op voorhand moet de aanvraag vergezeld worden van een kostenbegroting.
De patient die implantaten nodig heeft( meestal de niet-tandeloze patient) is echter vogelvrij.
Bij ons in de kring wordt met 1 vaste implantoloog gewerkt(NVOI erkend)die voor iedereen hetzelfde tarief hanteert.
Het grote verschil in de bedragen zit dan in de uiteindelijke techniekkosten.
Een duidelijke transparantie in mijn ogen.
zo, 08/26/2007 - 22:12 Permalink
Henriëtte2

Dag Robinson,

- Ik zal proberen een scan van de 'geanonimiseerde' offerte (ik plak naam van betreffende implantoloog dan even af) door te mailen aan het adres 'info@tandarts.nl'; geanonimiseerd, enerzijds omdat ik de betreffende implantoloog (vooralsnog) niet aan schandpalen zou willen nagelen, en anderzijds, omdat ik het systeem van jullie site niet helemaal snap, ik begrijp niet of jullie nu objectief advies willen geven of ook zelf partij met een belang zijn. Wellicht beide, maar dan is dat een wankel evenwicht....
- Verklaring voor de hoge offerte is overigens vrij simpel. Deze implantoloog rekent per implantaat anderhalf keer zoveel als ieder ander (!!! Hoe kén dat nou? Zou dat dan helemaal in techniekkosten zitten, zo'n verschil? Offerte geeft daarover geen duidelijkheid. Niet transparant, dus), en bovendien vond deze implantoloog dat er (duur! duur!) kaakwalherstel nodig zou zijn. Beide andere implantologen die ik daarna consulteerde, vonden dat expliciet níet! Dit soort inschattingsverschillen lijken mij overigens wel goed voorstelbaar: daarom moet je als consument ('patiënt') áltijd zorgen dat je er zelf enig verstand van krijgt, dan kun je afwegen of de verhalen realistisch zijn. En het beste is dan toch: meerdere deskundigen-opinies, dus meerdere offertes. Daarnaast had die hoge-offerte-implantoloog overigens de allermooiste praktijkruimte, de allergeavanceerdste apparatuur, en verreweg de duurste kunst aan de muur....
- Het enige contact wat ik na die dure offerte nog zocht met de betreffende praktijk was het opvragen van de foto (en het afzeggen van de afspraak voor als ik de offerte geaccepteerd zou hebben). Het leek me zinloos om zo'n bedrag trachten naar beneden te praten. De 167 euro's onderzoekkosten heb ik overigens direct voldaan.
- Volgens mij wordt het tijd dat er in deze booming branche (booming, want er is steeds meer mogelijk, we hebben steeds meer geld om dat dan ook te kopen, en we vergrijzen waardoor de markt groeit) een onafhankelijk adviserend/normerend orgaan komt om eenvoudige particulieren zoals ik terzijde te staan in offerte-kwesties, en standaardnormen voor transparantie van offertes (en wellicht ook kwaliteits- c.q. 'garantie'- kwesties). Een initiatief daartoe vanuit de beroepsgroep zou het mooiste zijn, bij voorkeur in samenspraak met de consumentenbond (waar ik overigens lid van ben). Wat vinden jullie?....
zo, 08/26/2007 - 23:33 Permalink
dj

Dat zijn inderdaad de twee posten waar grote verschillen in kunnen zitten, de techniekkosten en alles wat met botopbouw te maken heeft. Dit laatste is volgens mij ook omdat het volgens mij het terrein van weer een subgroep binnen de implantologen, zeker de nieuwste of zelzamere technieken. Je kunt flinke verschillen krijgen in beoordelingen of en wat voor botopbouw nodig is.

Maar je idee om je vooraf goed te laten informeren en goed te vergelijken is heel verstandig.
ma, 08/27/2007 - 00:24 Permalink
robinson

De NVOI is er mee bezig.
De eisen voor de implantologen worden steeds hoger.
Ook willen ze meer vaart achter de visitaties gaan zetten om de implantologen te controleren.
Voorlopig echter is er aan de grote prijsverschillen weinig te doen en zal de patient zelf op onderzoek moeten gaan.

Wat betreft ons( de tandartsen op het forum) advies, dit is zuiver objectief.
Geen tandarts hier heeft aandelen, of enig ander belang bij het geven van advies.
Zie het als een goedbedoeld en gratis advies van een stelletje vakidioten. :smt003
Wat zou het forum zijn zonder ons aandeel?
ma, 08/27/2007 - 20:55 Permalink
de digitale tandarts

De bijbehorende offerte:[attachment=1]dure offerte implantologie2.jpg[/attachment]
[attachment=0]dure offerte implantologie1.jpg[/attachment]


Zou het nuttig zijn als op het Tandartsforum een apart onderdeel zou komen waar mensen anoniem hun implantologisch behandelplan kunnen uploaden en dan tandartsen voorstellen zouden kunnen doen?

Ik weet dat zoiets dergelijks in Duitsland wordt gedaan, maar ik vind het daar veel tekort door de bocht. Op een bovenstaande offerte zou ik niet kunnen bieden, daarvoor mis ik veel teveel klinische en rontgenologische informatie.

Dit zal echt gaan werken wanneer er centra zijn die patienten willen scannen en meewerken aan het uploaden van de data.
Attach
ma, 08/27/2007 - 23:53 Permalink