Hulp bij tandenpoetsen voor persoon met beperking

Author:
ontwerperBart
Posted:
wo, 03/30/2011 - 11:24
Hallo,

Wij zijn Maaike en Bart, studenten Industrieel Ontwerpen. Wij moeten voor het vak Design for Everyone, een mindervalide persoon helpen met een handeling die voor ons alledaags lijkt, maar voor hen enorm veel energie en tijd kost. Voor ons is dat Freddy, die problemen heeft om zijn tanden te poetsen, en dan vooral om tandpasta op zijn tandenborstel aan te brengen.

Nu hadden wij het idee om geen tube meer te gebruiken, maar gewoon de tandenborstel te doppen in een bakje met tandpasta. Nu vroegen wij ons af, is dit wel hygiënisch? Heeft dit effect op de tandpasta?


Alle commentaar is erg welkom, ook nodigen wij jullie uit om op onze blog eens een kijkje te nemen. Aarzel ook daar niet om een reactie te plaatsen.


Alvast bedankt,

Maaike, Bart & Freddy
Spiegeltje

Hoi,

Is volgen mij i.d.d. niet erg hygiënisch want de vieze tandenborstel komt steeds in de tandpasta.

Het bakje moet ook worden afgesloten, anders droogt de tandpasta uit. Dat is wellicht ook niet handig voor een gehandicapte, maar daar is misschien een mouw aan te passen met een slim ontwerp.

Misschien kan de tandpasta ook in een soort dispenser (als voor mayonaise, zeep e.d.). http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_toothpaste_dispenser

en: http://www.youtube.com/watch?v=m57vGXMVzvU

De tandenborstel kan er onder worden gelegd in een bakje, zodanig dat de tandpasta altijd op de goede plek komt.
wo, 03/30/2011 - 12:01 Permalink
ontwerperMaaike

Bedankt al voor de antwoorden.

Het bakje wordt inderdaad goed afgesloten zodat de tandpasta niet uitdroogt.
We hebben voor het bakje ook een handig systeem bedacht dat Freddy zelf kan openen.
Maar is de tandenborstel niet proper vlak voor hij in het bakje wordt gedopt?

De dispensers, daar hebben we zelf ook al aan gedacht, maar het probleem is dat je hier vrij hard op moet duwen, en dit is voor Freddy moeilijk,
maar we gaan zeker nog verder testen op dit idee.

Tandenborstels waar de tandpasta inzit bestaan, maar deze zijn niet elektrisch.
Freddy heeft een elektrische tandenborstel nodig om goed zijn tanden te kunnen poetsen,
en helaas is die combinatie moeilijk.

Op de blog kan je ook onze andere concepten zien. (En hoe Freddy ze test.)
wo, 03/30/2011 - 12:19 Permalink
Stokertje

Idee van Vv lijkt mij inderdaad de eenvoudige oplossing..

Apparaatje met een ronde opening waar precies een kopje van een electrische tandenborstel in past, waar een sensor in zit die dat detecteert en een juiste hoeveelheid tandpasta tussen de borstelharen pompt. Ben je ook direct van het probleem af dat de tandpasta onderweg naar de mond op de verkeerde plekken wordt gesmeerd.

Alleen,...die sensor zal wel vies worden van de tandpasta

Maar er moet natuurlijk ook wat denkruimte overblijven.
wo, 03/30/2011 - 12:30 Permalink
ontwerperMaaike

Lieneke, ik vind deze tandenborstel niet. Ik vind enkel een borstel die ipv met tandpasta met een ioniserende werking poetst, maar dit is toch niet hetzelfde als echte tandpasta.

Dankuwel allemaal voor de input, het is voor ons zeer handig om eens de mening van iemand anders te lezen.

Eén van de eisen van Freddy is dat het verplaatsbaar wordt, daardoor worden pompjes vastgemaakt aan de muur nogal moeilijk.
Een tweede probleem is dat Freddy in een rolstoel zit, en hierdoor niet (erg moeilijk) aan de achterkant (muur) van zijn wasbakmeubel kan raken.
wo, 03/30/2011 - 14:50 Permalink
ontwerperMaaike

komt mij voor dat de handicap dusdanig is dat het meest zinvolle is dat dit door hulp gedaan word. ik neem aan dat er hulp aanwezig is voor wassen e.d. Soms moet je accepteren dat het gewoon niet anders kan.

Freddy wil zo zelfstandig mogelijk zijn.
Momenteel poetst hij ook zijn tanden zelf, alleen duurt dit lang en vraagt dit zeer veel energie.
Op de blog kan je het beginfilmpje zien, hoe Freddy zijn tanden nu poetst.
Wij als studenten Industrieel Ontwerpen zijn opgeroepen op hem te helpen het tandenpoetsen zo zelfstandig mogelijk te laten verlopen.
wo, 03/30/2011 - 15:20 Permalink
mecánico para …

Ik krijg 1) de link niet open en 2) sta wel een beetje achter wat vV schreef. Je kan zo zelfstandig willen zijn als je kan bedenken, echter soms is iets wat complexer. Overigens vind ik het argument van een beetje vies worden van de tandpasta niet zo'n verhaal. Als dat de bottle neck is zou ik de beperkte hulp richten op het schoonhouden daarvan als je daarmee Freddy zelf kan laten poetsen.
wo, 03/30/2011 - 15:59 Permalink
ontwerperMaaike

Het is raar dat je de link niet openkrijgt.
http://tandenborstel2011.blogspot.com
Zou gewoon moeten werken...

Het moet wel wat hygienisch blijven natuurlijk, het gaat om tanden poetsen.
Echter is dit slechts 1 van onze concepten, naast dit idee hebben we nog enkele andere ideeen waar we ook rond verder denken.

In de filmpjes (als je ze uiteindelijk kan zien) is duidelijk te zien dat Freddy nog redelijk goed kan bewegen, alleen zijn de bewegingen niet altijd even gecontroleerd.
Om te denken, "laat iemand anders zijn tandenpoetsen", is niet echt de bedoeling van dit verhaal natuurlijk!

Later zal jij toch ook alles zo lang mogelijk zelfstandig willen doen zonder daarvoor hulp te moeten inschakelen?
Bij Freddy geldt net hetzelfde.
wo, 03/30/2011 - 16:06 Permalink
mecánico para …

en een dop die je open klapt (hebben heel veel tubes) is dan geen probleem toch. daarnaast, je gaat uit van een "ultraschone" borstel, maar bij een doorsnee iemand is die borstel echt niet schoon. sterker nog, het is een vies ding! Als je de combinatie borstel en sanitiser erop los laat is het al erg schoon te noemen ten opzichte van je eigen borstelkopje.
Hij is ook de enige die er gebruik van maakt, dus de enige die zichzelf zou besmetten. (maar dan met iets wat ie al onder de leden zou hebben, dus een beetje een schijnrpobleem).

het argument om alles zelf te blijven doen is vanuit ergotherapeutisch oogpunt misschien altijd iets wat je moet nastreven. Ik zag vorige week bij het jeugdjournaal een koor voor doven...........die zongen met hun handen. ja. dat kan je zingen noemen, maar dat was het dus niet. En ze beleefden er plezier aan........maar het was geen zingen. Dus in sommige gevallen moet je je neerleggen bij de zwakste schakel. En als dat betekent dat je alles zelf kan maar de borstel 1x per week door een ander laten cleanen, dan is dat m.i. geen slecht resultaat. Ik denk namelijk dat hij wel meer dingen niet zelfstandig kan. Leg dan de lat hoog voor iets wat wel haalbaar is met in het achterhoofd een klein minpuntje dat iemand anders voor 'm moet regelen.

nb, de link doet het nu wel
wo, 03/30/2011 - 16:26 Permalink
Workie

Freddy kan best een poging doen tot goed poetsen, maar het zou wel zo goed zijn als er daarna de plekken worden gepoetst die niet schoon zijn. Zo heeft iedereen zijn zin. En hij zal toch ook nog geholpen moet worden met interdentaal reinigen...ook niet makkelijk!
Ik heb zelf een zus met een verstandelijke handicap, en ik weet dat de zorg hierin veel en veel tekort schiet, er is gewoon weg geen geld voor.

Dus betalen we ons scheel aan de tandarts die overigens erg zijn best doet waarvoor hulde. Hij is een gewone tandarts die hier extra tijd voor vrijmaakt en het ziet als een uitdaging maar er niks extra voor rekent. Inmiddels heeft ze een begeleider die een paar jaar terug als tandartsassistente heeft gewerkt en ook haar nog beter begeleid met het poetsen al zit daar weer een nadeel aan dat er weer ergens anders op beknibbeld word.

Verder kreeg ze opeens goedkopere medicijnen voor astma die een erge aanslag gaf op haar gebit. Ik heb toen met de zorgverzekeraar erover gehad dat de gewone medicijnen weliswaar 50 eurocent duurder was ofzoiets maar dat de tandarts kosten vele malen duurder waren geworden. Uiteindelijk heb ik hier gelijk in gekregen en heeft ze weer haar oude minder zure medicatie ervoor terug gekregen, Ze is namelijk goed verzekerd en alle behandelingen vielen binnen het pakket. Bij die goedkopere medicijnen mocht je niet binnen een uur je tanden poetsen of iets eten en drinken. leg dat maar uit aan iemand die zo zelfstandig mogelijk woont en minimale hulp krijgt en geen klok kan kijken :smt003

We zitten er nu aan te denken om haar 4 keer per jaar naar de mondhygiëniste te laten gaan om zo het gebit zo lang mogelijk goed te houden.

Ik denk dan ook dat Freddy weliswaar geholpen is met een uitvinding voor de tandpasta maar dat je gelijk naar het totaal plaatje moet kijken. anders gaat het geen succes worden vrees ik. En dat zouden ze veel vaker moeten doen, nu is het vaak handelen als het eigenlijk al te laat is.
wo, 03/30/2011 - 18:35 Permalink
Workie

Ik laat er eentje elke 2 maanden komen voor de grote schoonmaak. Eigenlijk is dat nog te weinig. Gelukkig poetst nu de begeleiding 1 keer per dag na met de elektrische tandenborstel. Quot begeleiding: Het stinkt nu gelukkig niet meer!
Interdentale reiniging dult hij helaas niet...
Toch knap. Er word te vaak te snel gezegd ga maar naar een CBT toe met een flinke wachttijd. Terwijl je met een bezoekje aan de mondhygiëniste ook veel kan doen aan tandbehoud en onderhoud, nu is daar te weinig aandacht voor. Dat je dan voor andere behandelingen toch naar het CBT moet is helaas soms onvermijdelijk, en niet iedere reguliere tandarts zit op zulke gevallen te wachten of kan ermee omgaan. Geld overigens ook voor mondhygiënistes :smt003
wo, 03/30/2011 - 19:09 Permalink
ontwerperMaaike

Bedankt allemaal voor de reacties.

Hebben jullie het filmpje bekeken?
Want wij denken (als leken...) dat Freddy zijn tanden best goed poetst eigenlijk.
Het gaat hem ook voornamelijk om alle handelingen die errond gebeuren; tandpasta op de borstel, borstel aanzetten, op de oplader zetten, afspoelen, ...

Aan het tandenpoetsten zelf kunnen we niet zo veel veranderen, behalve dit door een begeleider te laten doen, maar dit gebeurt nu ook al niet.
Voor alle duidelijkheid: Momenteel poetst Freddy zijn tanden ook zelf, alleen is er veel energie van hem nodig om de tandpasta op de borstel te krijgen, om de borstel aan/uit te zetten, en om hem op de lader te zetten. Als we die handelingen beter kunnen laten verlopen, door hulpmiddelen, zal Freddy meer aandacht (tijd) willen/kunnen besteden aan het poetsen zelf.


Wat zijn verder jullie meningen nog over het bakje?


Bedankt!!!


Bart en Maaike
wo, 03/30/2011 - 19:53 Permalink
Lieneke

Het filmpje heb ik gezien. Je hoort al aan het geluid vd borstel dat het niet goed gaat. Zijn poetstechniek is totaal onjuist.....
Die poeder is trouwens ook geen goed idee: dat schuurt te veel en beschadigt dus het glazuur.
Waarom eigenlijk tandpasta op de borstel? Waarom niet meteen in de mond doen en daarna verspreiden met de tandenborstel?
Kan hij misschien beter overweg met een flipdopje? Bij onze tubes polijstpasta zit een knijper die je steeds wat naar bovenschuift als je wat nodig hebt. Misschien ook handiger? Is het idee trouwens enkel voor Freddy of voor meer mensen?
wo, 03/30/2011 - 21:18 Permalink
ontwerperMaaike

Het wordt in eerste instantie volledig op maar van Freddy uitgewerkt, maar deels kunnen de ideeen misschien wel toegepast worden op andere personen, maar dit is niet onze taak.

Tandpasta in de mond daar hebben we ook al aangedacht, we hebben het zelf getest, maar dit is helemaal niet lekker en zeker niet als je het per ongeluk inslikt.

Heb je een foto van de tube polijstpasta die je bedoelt want ik snap niet zo goed hoe het in elkaar zit.

Bedankt voor de feedback ivm het huidige poetspatroon en het poeder.
We zullen het hier met de begeleiders eens over hebben, maar hier kunnen wij niet zo veel aan veranderen.
wo, 03/30/2011 - 21:33 Permalink