Huisarts, verwacht je goede hulp?

Author:
BJN
Posted:
di, 11/04/2008 - 23:28
van de site van medicalfacts.nl

Dit zijn de bedragen die huisartsen mogen declareren..... Verbazingwekkend, toch?!
Wachten tot Klink (en de ministers, en de kamerleden, en de NZA) ziek wordt..., of kiespijn krijgt!

Voor de individuele verrichtingen in de basiszorg komt dat neer op:
Consult € 9,41
Consult > 20 minuten € 18,82
Herhaalrecept € 2,35
Telefonisch consult € 4,70
Visite € 14,12
Visite > 20 minuten € 23,53
Voor POH-S idem, behalve:
Herhaalrecept POH-S € 4,70

Kanttekeningen bij een indexering van 4,5%
BJN

Per consult krijgen huisartsen 9 euro. Bovendien ontvangen ze 52 euro per jaar voor elke ingeschreven patiënt.


Was niet de bedoeling volledig te zijn over de huistartsen en hun financiele huishouding. Maar wel aardig te weten hoe moeizaam het daar (ook) is. Velen van buiten de gezondheidszorg weten niet dat de gezondheidszorg zo is gestructureerd, en verbazen zich er dan over. Als je bovengemiddeld wil werken dan wordt dat ontmoedigd door het huidige (verrichtingen)systeem, zelfs als de patient het er voor over heeft bij te betalen voor de hogere kwaliteit.

De mensen die uiteindelijk beslissen (den haag) zijn 'niet gehinderd door enige kennis van zaken' en denken dat je met een gemiddelden-berekening (gemiddelde (norm) praktijk, idem patient, idem consult, idem verrichting, etc), en schaalvergroting, goede kwaliteit stimuleert.

klikje (vond ik tijdens het zoeken naar info)
wo, 11/05/2008 - 08:33 Permalink
vV

Chris, heb je de laatste link van BJN gelezen? Met name over de structuur en manier waarop Den Haag en met name VWS hiermee omgaat.. Het probleem gaat veel verder dan alleen de vraagstelling wat er onder de streep voor de huisarts over moet blijven bij een x-aantal uren. De huidige structuur kalft in niet geringe mate de poortwachtersfunctie van de huisarts af: korting bij meer consulten ""overschrijding"" noemt VWS dat dan..

Speelt trouwens niet alleen bij huisartsen. Net vorige week een consult van een patient die in Belgie op de wachtlijst staat voor een donorhart. Ja in Belgie, want in Nl komt ie niet eens op de lijst... Hoezo ZORG...

Ik snap best dat d egemiddeld enederlander geen hoge pet op heeft van d ezorgsector. Is alleen veroorzaakt door Den Haag, en niet door de sector zelf, die zoveel grensen en beperkingen opgelegt krijgt dat het inmiddels onwerkbaar wordt..
wo, 11/05/2008 - 09:23 Permalink
Lieneke

Mijn broer is huisarts en zodoende weet ik hiervan. Toch heeft hij niks te klagen, maar er hoeft *dit* te gebeuren en hij is alles kwijt.
Hij werkt echt kei en kei hard. Hij heeft zo veel diensten, niet normaal! Hij zit in een HOED en is daar voorzitter van...ene vergadering naar de andere....
Hij heeft tussen 8 en 9 inloop en ziet dan..schrik niet...20 mensen!
wo, 11/05/2008 - 10:27 Permalink
Lieneke

Verschil moet dr zijn. Maar ja, dat is makkelijk gezegd vanaf de goede kant.

Maar daar gaat deze discussie ook niet over. BJN wil laten zien dat de prijs/uur verhouding nogal zoek is bij de huisarts. Dit heeft tot gevolg dat er heel veel patienten worden gepropt in te weinig tijd.
ma, 03/02/2009 - 17:22 Permalink
Illuminus

Ik mis de 45 euri inschrijfvergoeding per patient per jaar hier.....das bij ehhh 1000 ingeschreven patienten al 45000 euri die je zo krijgt overgemaakt..... per keer dat een patient komt krijgt de huisarts dan idd 9 euri. komt de patient niet krijgt ie wel 45 euri

Verder zijn er nog de potjes: praktijkondersteuning (POH), populatiegebonden vergoedingen en variabele vergoedingen (voor aanbieden innovaties, samenwerkingsverbanden etc) en nog wat laatjes met centjes voor andere dingetjes...

http://www.minvws.nl/images/huisartsen_tcm19-100985.pdf

Vergoedingen voor structurele investering voor duurder huisvesten (westen van het land)..... :o

zo erg is t allemaal niet duz...
di, 03/03/2009 - 00:29 Permalink
Spiegeltje

Een beetje huisarts heeft toch wel zo'n 2000 patienten? Die zit toch wel ruim wel boven de ton, na aftrek van praktijkkosten, pensioen e.d.

Werkdruk kan wel heel erg hoog zijn, vooral in de grote steden. Petje af voor de huisartsen daar, vooral in achterstandswijken. Lijkt me meer een probleem dan het inkomen op zich.
di, 03/03/2009 - 00:42 Permalink
mecánico para …

De tandartsen waar ik mee werk in de jeugdzorg Amsterdam. Die krijgen 5% risico toeslag.
Maar ja die kids hebben dan ook elke halfjaarlijkse controle weer een paar gaatjes erbij.


die risico toeslag heeft niets te maken met het caries risico. heeft eerder te maken gehad met de financiering van de dienst en de matige opkomst waar wel een heel groepje personeel mee moest worden betaald. sterker, van meer gaatjes wordt je uit dezelfde populatie alleen maar rijker doordat er meer werk aan zit. (niet dat dat je doel is maar de uitleg risicotoeslag geldt ergens anders voor). daarnaast was die risico toeslag bedoeld in een periode waar mondhygenisten nog geen eens in de kindermonden aan het werk waren (behoudens een klein groepje eind jaren zeventig begin jaren tachtig, opgeleid zijnde old skool kindertandverzorgsters)
wo, 03/04/2009 - 10:54 Permalink
remcoh

Een beetje huisarts heeft toch wel zo'n 2000 patienten? Die zit toch wel ruim wel boven de ton, na aftrek van praktijkkosten, pensioen e.d.


en dat is nog een voorzichtige schatting. zijn er dacht ik wel wat meer
is het een stomme gedachte om te zeggen: afschaffen die vaste bijdrage en behandeltarieven omhoog?
zo, 03/08/2009 - 00:08 Permalink
Spiegeltje

Heb ik geen zicht op, alhoewel je hebt grote groepen mensen die elke week/maand wel bij de huisarts zitten en dan zouden de kosten misschien hoog oplopen. Die gaan namelijk niet minder komen, want het hoeft niet uit eigen zak te worden betaald.

Ik ben in 12 jaar tijd zegge en schrijven 1x naar de huisarts en 2x naar SEH geweest (voor iets kleins hoor), ik voel me er wel schuldig onder. Zal eens langs gaan binnenkort, eens kijken of ik uberhaupt nog wel sta ingeschreven (word inmiddels ook een dagje ouder). Maar hij heeft toch goed aan me verdiend dan. Tandarts ook trouwens, daar kom ik wel regelmatig om mijn gebit te laten opleuken. Maar dat is nu ook allemaal wel gedaan.

Maar ja die kids hebben dan ook elke halfjaarlijkse controle weer een paar gaatjes erbij. Ik hoop als ik straks een jaar in dienst ben dat ik de kids genoeg heb behekst met goede mondhygiene, en dat er minder gaatjes komen.
Meestal zie ik ze 2-3 weken na de poetsinstructie weer terug, laats was er een spontaan gaan flossen. 'mevrouw, ik heb van dat touw voor tussen je tanden, kan je het eens voordoen?! ik poets nu wel schuin en 2x per dag!'


:D :D
zo, 03/08/2009 - 00:45 Permalink