Hoofdpijn vanuit kaakgewricht?

Author:
Maureen87
Posted:
do, 08/01/2013 - 12:20
Ik kon geen goed subforum vinden dus plaats ik mijn vraag hier. Allereerst overigens mijn complimenten en bewondering voor alle vrijwilligers die hier al jaren allerhande vragen beantwoorden! Maar dat terzijde. :smt002

Door het geinteresseerde meelezen hier van mijn kant is er onlangs een quasi-diagnostisch belletje gaan rinkelen. (Denk nu niet meteen: hypochonder! :) )

Het geval is als volgt: Ik heb al jaren regelmatig hoofdpijn (~3 keer per week). Omdat ik veel verschillende medicijnen gebruik vanwege een chronische auto-immuum-spierziekte (sinds ~10 jaar, ik ben 26), die allemaal wel de vage klacht 'hoofdpijn' als bijwerking hebben, heb ik het altijd hieraan toegeschreven.
Echter, ik heb ook al zolang als ik me kan herinneren een 'knakkende kaak': geluid en gevoel bij open en dicht doen, geen pijn. De onderkaak lijkt over diverse 'hobbeltjes' te moeten bij het opendoen, minder bij het dichtdoen. Dit op zichzelf geeft en gaf nooit echt last dus ik heb er nooit veel aandacht aan besteed.

De hoofdpijn heb ik vaak 's ochtend en begint meestal achter mijn rechteroor, in het verlengde van mijn kaak.
Zouden deze dingen iets met elkaar te maken kunnen hebben? Ik kan me haast niet voorstellen dat ik onbewust iets overbelastends doe ik mijn slaap, bijvoorbeeld klemmen. Zou je dit niet aan je gebit moeten kunnen zien of voelen? Hier is niets mis mee, ik heb wel (koude)gevoelige tanden maar dat zijn meer de tandhalzen (die en beetje blootliggen), verder prima en probleemloos gebit.

Ik zou het wel frappant vinden als die hoofdpijn al die tijd (deels) hierdoor gekomen zou zijn, en als daarin misschien ook de oplossing zou liggen, want het is best wel hinderlijk (de hoofdpijn bedoel ik); er zijn van die dagen dat paracetamolletjes niet zo goed helpen.

Nu mijn vragen.
Zal ik hiervoor eens een specialist raadplegen? En kan ik dan beter naar een orofaciaal fysiotherapeut of naar een tandarts-gnatholoog gaan? Of geen van beiden? Zal ik het gewoon de volgende controle aan mijn eigen tandarts vragen? Of is dit meer iets voor de huisarts? Moet je eigenlijk doorverwezen worden voor deze specialisten? En wat kan zo iemand voor mij betekenen?
Zoals u leest is het natuurlijk niet bepaald een spoedgevalletje, maar ik ben wel benieuwd; wie weet is er een manier om die hoofdpijn een stuk minder te maken als hier een deel van de oorzaak ligt.

Bij voorbaat dank voor het geduld en meedenken!
vV

klinkt als knarsen/klemmen daadwerkelijk met zgn. myogene cmd.
orofaciaal fysio is wat mij betreft eerste in de lijst, liefst wel op doorverwijzing van tandarts omdat hij als het goed is dan ook rapportage van de fysio krijgt over behandeling en resultaten.
Tandarts-gnatholoog gaat hiervoor wat ver, de huistandarts moet hier weg mee weten in samenwerking met de fysio.
Wat je zelf al kan doen is: in ieder geval niet op de buik slapen (eenzijdige klachten wijzen hier soms op), en wellicht aanhechtinggrote kauwspier goed masseren 2x daags, met goede druk, tegen pijn aan: boven de ogen (plaats waar waarschijnlijk de hoofdpijn zit, anders is het vanuit de nek naar de kruin, of beiden) en kaakhoek zeg maar, en kaakgewricht zelf (net voor oor voel je het zitten met open/dichtdoen)
do, 08/01/2013 - 12:34 Permalink
Maureen87

Bedankt voor uw snelle reactie! Helder.
Ik denk dat ik het volgende keer aankaart bij m'n periodieke controle; de tandarts kan mij dan eventueel verwijzen naar een orofaciaal fysiotherapeut. Kan de tandarts ergens aan zien of ik knars of klem? Of pas als je dat heel erg doet en slijtage krijgt?

Ik slaap niet op mijn buik. (Snap ook niet hoe mensen dat überhaupt doen :) ). Ik kauw wel kauwgom, wat natuurlijk een beetje overbodige belasting is...

Dat masseren ga ik zeker gerichter proberen. Ik doe wel eens iets dergelijks, maarja dan doe je ook maar wat.
do, 08/01/2013 - 13:14 Permalink
vV

kauwgom kauwen zou ik met dit soort klachten zeker laten, niet een beetje maar geheel want dat is best heel forse extra belasting op al overbelast weefsel.
Tandarts moet uit het typische bij dergelijke klachten horende patroon van symptomen wel weg moeten weten. helaas wordt het ook nog heel vaak gemist en worden er nog steeds overbodig wortelkanaalbehandelingen op overbelaste elementen uitgevoerd (die uiteraard vervolgens niet helpen of complicaties geven) omdat de echte oorzaak gemist wordt.
do, 08/01/2013 - 13:35 Permalink
Maureen87

Even een update!

Afgelopen september had ik halfjaarlijkse controle bij mijn huistandarts en heb ik bovenstaande uitgelegd, en een gevraagd of daar iets mee kan/moet. Het was de tandarts al wel opgevallen dat mijn kaak erg knakt, maar omdat ik daar verder geen pijn aan had is ze er niet over door gegaan. Maar i.v.m. met de hoofdpijn vond ze het wel een goed idee om er eens een specialist naar te laten kijken.
Dus ben ik vorige week bij een gnatholoog (in opleiding) geweest (op doorverwijzing van TA). Ze heeft veel tests gedaan, er was ook een uitgebreide vragenlijst vooraf en er is een grote foto gemaakt. Maar wat is het soms lastig om op dat soort vragen een duidelijk antwoord te geven! Die diagnostiek is echt lastig, en hoofdpijn is natuurlijk vage klacht nr 1. Ze drukt ergens of je doet een bepaalde beweging, maar dat triggert vervolgens geen (bekende) pijn. Eigenlijk deed niets wat ze deed pijn, maar ik heb wel nog een week een gevoel van een overbelaste kaak gehad. (Kennelijk kan het er er allemaal toch niet zo goed tegen, maar dit ging dan weer nauwelijks gepaard met hoofdpijn, dus dat klopt wel met elkaar.)
Afijn, de gnatholoog had niet het gevoel dat de oorsprong van mijn hoofdpijn vanuit mijn kaak kwam. Ze zei dat het zou kunnen dat ik onbewust knars of klem; op de hoektanden is een minuscuul beetje slijtage te zien. Verder vertelde ze ook dat louter het feit dat het geluid maakt en dat je soms een 'scheve' beweging maakt, geen kwaad kan. Het veroorzaakt geen slijtage aan het gewricht, ook de kaakkopjes zien er normaal uit op de foto. De oorzaak is een soort 'genetische variatie', niet an sich een probleem. Desalniettemin vond zij het een goed idee dat ik (naar aanleiding van de reactie van vV) maar gestopt ben met kauwgom kauwen; Smintjes voortaan voor mij (jaa suikervrij natuurlijk! ;). Inderdaad, waarom zou je de boel overbelasten? En ze raadde me aan zoveel mogelijk een ontspannen kaak te hebben, me bewust te worden van ongemerkt kaakspieren aanspannen of je kiezen op elkaar houden als je ingespannen iets aan het doen bent. Of leunen op je kin. Maar dus geen duidelijke link met de hoofdpijn; daarvan moet ik de oorzaak toch ergens anders gaan zoeken... Maar het was wel verhelderend, ik ben wel blij dat ik er eens goed naar heb laten kijken.

PS En ik vond het best wel mooi om eens in zo'n academisch tandheelkundig centrum te zijn; indrukwekkend! Het lijkt een futuristische fabriek, met zo'n heel landschap vol behandelstoelen, maar er wordt zeker genoeg aandacht en tijd aan je besteed. Ook heel leuk hoe het maken van 'mijn foto' een soort van opdracht was van een tweetal studenten. Iedereen kwam zo energiek over.
wo, 12/04/2013 - 17:39 Permalink
vV

Ik vind het nogal een slap verhaal. Ik weet ook eigenlijk zeker dat wanneer mijn orofaciaal fysio je onderzoekt, of ikzelf, de bevindingen iets anders zijn. Dat er een duidelijke diagnose en plan uitkomt, en dat je gewoon met een aantal sessies fysio grotendeels van de klachten af bent. Wanneer ben je precies gestopt jet kauwgom kauwen?
wo, 12/04/2013 - 18:52 Permalink
BJN

Omdat ‘care seekers’ meer zorgen vertoonden rond hun klachten dan non-care seekers, is het belangrijk dat zorgverleners die TMD-patiënten behandelen de overtuigingen van de patiënt rond zijn of haar klachten verifiëren. De bevindingen uit dit onderzoek onderstrepen het belang van het geruststellen van de patiënt en benadrukken dat dit een essentieel onderdeel van de behandeling moet zijn.


dental tribune
wo, 12/04/2013 - 21:58 Permalink
Maureen87


Ik vind het nogal een slap verhaal. Ik weet ook eigenlijk zeker dat wanneer mijn orofaciaal fysio je onderzoekt, of ikzelf, de bevindingen iets anders zijn.

Ik vind dit nogal een vreemde reactie. Een specialist in opleiding die mij uitgebreid onderzoekt (kijken, functioneel onderzoek, röntgenfoto, vragenlijst, nadere uitleg van mij n.a.v. van vragen) en vervolgens overleg pleegt met opleider zou minder zekere conclusies kunnen trekken dan iemand die alleen mij omschrijving van klachten leest en kennelijk reeds over de uitslag van een niet uitgevoerd onderzoek beschikt? Sorry, maar dit gaat er bij mij niet in; en ik lees regelmatig meer conservatieve reacties van de tandartsen hier op het forum, in de trant van "ik kan hier niets over zeggen zonder foto, kijken in de mond etc". Wat mij meestal een verstandige houding lijkt.
Ik snap ook niet zo goed wat er slap aan is aan het verhaal. Mijn vraag was of mijn regelmatige hoofdpijn veroorzaakt/verergerd kon zijn door knakkende kaak; haar bevinding was dat dat waarschijnlijk niet zo is. DIt is met name gebaseerd op het feit dat bepaalde (extreme) bewegingen van de kaak de hoofdpijn niet triggeren. Ik geef toe dat niet niet rotsvast onderbouwd is, maar het tegendeel is ook bepaald niet aangetoond.
Wat er verder enigszins los van staat is of het knakken op zich een probleem is. Aangezien er bijna geen slijtage is ben ik geen hardnekkige knarser of klemmer, en als ik het ben lijdt mijn gebit er kennelijk niet of nauwelijks onder. De gnatholoog heeft mij verteld dat het knakken dus geen kwaad kan, in mijn geval in ieder geval (op basis van foto en verhaal/klachten). Misschien heb ik het verkeerd begrepen of heeft zij het niet goed duidelijk gemaakt, maar als dit een niet correct is hoor is het graag.

Dat er een duidelijke diagnose en plan uitkomt, en dat je gewoon met een aantal sessies fysio grotendeels van de klachten af bent.

Hm, ik denk dat als dat werkelijk een valide optie was geweest voor mijn geval, mij dat wel verteld was. Maar goed, een heel duidelijke diagnose, anders dan 'mijn anatomie zit kennelijk zo in elkaar' kwam er dus ook niet uit. Denkt u echt dat er voordeel te behalen valt door b.v. iemand anders er nog eens naar te laten kijken, of nog eens langs te gaan? Ik kreeg de indruk dat hier zorgvuldig onderzoek plaatsvond, maar ook, zoals ik al zei, dat de diagnostiek sowieso best vaag is. Je krijgt niet altijd een hapklare diagnose met bijbehorend behandelplan, helaas. Kunt u aangeven wat hier wellicht niet goed gedaan is?

Wanneer ben je precies gestopt jet kauwgom kauwen?

Sinds een maand of 3-4. Hoofdpijn is niet veranderd sindsdien in ernst of frequentie.

Omdat ‘care seekers’ meer zorgen vertoonden rond hun klachten dan non-care seekers, is het belangrijk dat zorgverleners die TMD-patiënten behandelen de overtuigingen van de patiënt rond zijn of haar klachten verifiëren. De bevindingen uit dit onderzoek onderstrepen het belang van het geruststellen van de patiënt en benadrukken dat dit een essentieel onderdeel van de behandeling moet zijn.


Wat wilt u hier precies mee zeggen? In mijn geval is mijn 'overtuiging', hoewel ik het liever een hypothese zou willen noemen, (nl 'hoofdpijn heeft oorzaak in kaakgewricht') geverifieerd en onwaarschijnlijk bevonden. Dit lijkt met inderdaad een zinvolle gang van zaken, maar waarom zou dit zo zijn omdat "‘care seekers’ meer zorgen vertoonden rond hun klachten dan non-care seekers"? Dat gedeelte van je stelling begrijp ik denk ik niet. Ben ik in dit geval een care-seeker of een non-care seeker?
Verder is het natuurlijk prettig gerustgesteld te worden, maar ik neem aan dat als ik ergens met een klacht en vraag op consult kom, hier objectief naar gekeken wordt. Ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. Geruststelling is een ding, maar je wilt wel een eerlijk antwoord/diagnose; dit geldt in ieder geval bij lichamelijke klachten. En als die diagnose vaag/onzeker is, dan wil je dat ook weten.
vr, 12/06/2013 - 13:54 Permalink
vV

je noemt al in je openingspost een paar typische verschijnselen:

de hoofdpijn is er met opstaan al
pijn achter oor (spieraanhechting)
blootliggende tandhalzen (vreemd gezien je leeftijd, ervan uitgaande dat de 87 in je nickname staat voor je geboortejaar).

Nu is het zo dat de hoofdpijn niet vanuit het kaakgewricht komt, dus dat daar ontkennend op geantwoord is begrijp ik. Bij CMD problemen doen de gewrichten meestal zelf pijn, als het zo erg is, maar dat komt zeker minder vaak voor dan de andere typische klachten, en hangt dan ook nog van de oorzaak af.
Maar dat komt omdat de vraagstelling niet klopt. Nu mag ik aannemen dat men ondanks een in essentie verkeerde vraagstelling wel wat verder kijkt dan de neus lang is.
Nu vond ik gelijk gnathologie al niet bovenaan mijn lijstje staan voor bezoek/onderzoek (hoewel het wel het juiste vakgebied is maar voor waarschijnlijk redelijk simpele myogene CMD een beetje overdreven), en zou mijn eerste keus inschakelen van een orofaciaal fysio zijn geweest. Tevens denk ik dat om welke reden dan ook er niet een echt serieus onderzoek gedaan is. Is er een UFO gedaan, dus met echte metingen (ook genoteerd)van oa mondopening, mate waarin je zijdelings kan bewegen met de kaak naar li en naar re, dat soort dingen? Zo ja heb ik daar graag inzage in (scan kan je hier plaatsen)


Vragen:
slaap je op de buik, en is deze vraag ook gesteld door gnathologie?
zit de hoofdpijn boven de ogen , en/of vanuit de nek uitstralend naar de kruin?
Heb je ook nekklachten al dan niet uitstralend naar de schouder? zo ja aan welke kant zit dat dan , zelfde kant als knakkend gewricht of andere zijde?
Zit het terugtrekkend tandvlees verspreid of bij enkele specifieke tanden (mn hoektanden?)

En verzoek: wil je wat minder tekst gebruiken , de lange lap tekst nodigt niet bepaald uit tot lezen, zeker omdat in een groot deel ervan eigenlijk geen of geen belangrijke info staat. Dus graag beperken tot de essentie aub.

dat je soms een 'scheve' beweging maakt
wat dus betekent dat er verschil in bewegingsmogelijkheid gewricht zit. van een stabiel probleem is dus al geen sprake.
za, 12/07/2013 - 11:48 Permalink
Maureen87

Sorry dat ik zo lang van stof ben. Ik waardeer het echt dat u zich verdiept in mijn probleem!

Ik ben inderdaad 26.

Er is een UFO gedaan zoals u beschrijft; ik ga vragen of ze mij hier een kopie van kunnen sturen. Ik plaats die dan alleen liever niet open en bloot op het forum, maar ik kan hem wel mailen oid.

Ik slaap niet op mijn buik. Ik heb zelf gevraagd aan de gnatholoog of het uitmaakt hoe je slaapt, maar hier werd niet echt op in gegaan. Het kwam ook niet voor in de vragenlijst die ik vooraf gemaakt heb.

Ik ben bekend met grofweg twee soorten hoofdpijn:
- vanuit achter mijn linkeroor, zeurend, straalt niet echt uit naar de kruin (in openingspost staat 'rechteroor', dit moet 'linkeroor' zijn)
- rechts vooraan boven de ogen; dit is een bonkende pijn
Beide zijn vaker reeds aanwezig bij het opstaan dan dat het zomaar midden op de dag begint. Paracetamol en koffie helpt meestal.

Nekklachten heb ik niet, wel soms een beetje stijfheid.
Het knakkende gewricht is tweezijdig, maar iets meer aan de linkerkant.

Terugtrekkend tandvlees: overal wel iets, maar voornamelijk bij hoektanden en snijtanden onder. Het daardoor ook koudegevoelig. Mijn vorige TA heeft het volgens mij aan poetstrauma geweten.
Ik heb als kind/puber een beugel (brackets) gehad, misschien dat dit nog relevante achtergrond is.
zo, 12/08/2013 - 17:40 Permalink
vV

die UFO hoef ik gezien deze opsomming niet te zien.
Als je patiënt bij mij was zou je (maar die had je eigenlijk al eerder) een verwijzing voor de orofaciaal fysio krijgen. Zelfs als er nog twijfel zou zijn , zou ik de mening van de fysio willen hebben , al was het alleen maar omdat het het meest voor de hand liggende is, en je dan uit gaat sluiten/wegstrepen wat het kan zijn.

Buikslapen is slecht , veroorzaakt vaak spierklachten doordat je met de verdraaiing van de nek allerlei spiergroepen oprekt en langdurig overbelast, naast dat meestal ook de kaak scheef gedrukt wordt en het kg verkeerd belast, ook weer langdurig. Geeft toch veel heftiger belasting dan gewoon op de zij slapen met een goed stevig hoofdkussen.
Vreemd dat daar geen uitleg over gegeven is.
ma, 12/09/2013 - 13:06 Permalink
Maureen87

die UFO hoef ik gezien deze opsomming niet te zien.

Nou, ik heb ook geen reactie meer gekregen op mijn verzoek om inzage in de uitslagen... ze waren ook al zo langzaam met die rekening ;-)

Ik ga het er nog eens met mijn TA over hebben, want wellicht valt hier inderdaad nog wat te winnen.

Ik hoop dat ook meelezers wat hebben gehad aan de adviezen die hier gegeven zijn! Ik wil vV in ieder geval bedanken voor de tijd en moeite die hijn in mijn probleem gestopt heeft ^_^
vr, 12/27/2013 - 00:22 Permalink
vV

Graag gedaan.. Of het wel zoveel zin heeft er nog met je tandarts over te hebben waag ik te betwijfelen. Wanneer hij er niet voldoende kennis over heeft kan hij ook geen goed advies over geven namelijk. Hopelijk wil hij wel de moeite doen een verwijzing naar een goede orofaciaal fysio te schrijven.
Moet ie wel weten welke een goede is.
vr, 12/27/2013 - 10:32 Permalink