Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Hoe vaak per dag poetsen? | Tandarts.nl
2 berichten / 0 nieuw
Hoe vaak per dag poetsen?
Guus
Offline
Laatst gezien: 14 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 08/14/2005 - 20:10
door Guus ma, 08/29/2005 - 09:37
#1

Ik hoor weleens dat te vaak je tanden poetsen slecht is. Mijn vraag is nu; hoe vaak is te vaak en waarom is dat dan slecht? Ik poets na de drie maaltijden en voor het slapen gaan, viermaal dus. Is dit teveel?
Ik heb gezocht op dit forum, maar kon het antwoord nergens vinden.

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj di, 08/30/2005 - 19:02

Er zijn een aantal dingen die mis zouden kunnen gaan als je echt teveel poetst, ik denk de belangrijkste:
1 je poetst glazuur en tandvlees weg
2 je blootstelling aan fluoride wordt te groot

Er zijn wat andere punten maar ik denk dat die praktisch gezien niet al te belangrijk zijn.

Wegpoetsen van glazuur en tandvlees is ook van een aantal andere dingen afhandelijk:
- te hard poetsen (erger bij lang en vaak poetsen)
- met een te harde borstel poetsen
- vlak na het nuttigen van zuur poetsen
Of je niet te hard poetst, met een zachte borstel en ook voorzichtig bent met poetsen na zuur is hiervoor denk ik véééél belangrijker dan of je 3x of 4x poetst.

Twee erwten tandpasta is prima het dubbele of driedubbele is nergens goed voor. Je kunt er op zich voor kiezen de vierde (of derde) keer geen tandpasta meer te gebruiken, of één zonder fluoride, of gewoon heel weinig.

Eén keer goed poetsen is zinvoller dan twee keer slecht. Eén keer per dag echt goed: dat is eigenlijk het belangrijkste. Om dat te bereiken kun je het maar het beste mistens twee maal doen. Drie keer is ok. Vier keer wordt veel maar is niet gevaarlijk ofzo. 7 of 8 keer is kul en je loopt dan logischerwijs inderdaad meer risico op problemen 1 en 2.

Nog een paar tips:vervang op tijd je borstels (bij mij is dat minder dan twee maanden, probeer maar eens regelmatig een nieuwe: je merkt het zo als het goed is), koop ze per 4 of 5 ofzo en niet per stuk. Reinig interdentaal! (zoek er maar eens op).