heb jij dat ook, niet kunnen wennen aan je nieuwe prothese!?

Author:
ompong
Posted:
do, 01/03/2013 - 09:21
Vraagje.
Sinds april heb ik een kunstgebit. Enorm wennen maar het went.
Het eerste gebit wat ik kreeg was direct na het trekken van mijn tanden en kiezen. Een maand op soep geleefd en enorm afgevallen, dus als je wilt afvallen is dit een goede methode (grapje, maar het werkt!)
Ongeveer 7 maanden later overgegaan op een klikgebit. Met trillende benen naar de tandarts gegaan en de hele behandeling over me laten heen komen. Was bang erg voor de verdoving, kon niet onder narcose want daar was de behandeling te kort voor. Dus met verdovingsprikken gedaan. Kwijlde als een pasgeborene maar de verdoving deed zijn werk, gelukkig. Binnen drie kwartier had ik twee implantaten in mijn onderkaak gekregen en daaroverheen weer mijn onderprothese met aangebrachte gaatjes voor de implantaten. Ibu600 meegekregen voor de napijn. Lekker spul die ibu600, hi hi......
Na 7 weken de nieuwe prothese latan aanmeten met nieuwe tanden. Kleinere dan mijn natuurlijke tanden die dan ik normaal had. Mijn tandprotheticus vond dit beter bij mij passen ivm mijn bouw? In mijn eerste prothese had ik wel de natuurlijke tandenvorm. Nu heb ik mijn nieuwe protheses met de, voor mijn gevoel, te kleine tanden in de bovenste prothese. Ik ben gisteren terug gegaan, sowieso voor de drukpunten, en om te zeggen dat ik het toch niet zo mooi vind. Het is naar mijn idee te mooi en te recht en te kleine tanden ten aanzien van mijn vorige prothese en mijn vorig natuurlijk gebit. Mijn dochter en echtgenoot vinden dat ik een ander gezicht gekregen heb. Is dit normaal?
Ik moest wennen, zei hij. Maar welke rechten heb ik? Kan ik mijn bovenprothese nog aan laten passen? Ik heb het met hem erover gehad en hij zei dat hij dat een verveldende klus vond om de tanden uit de bovenprothese te halen, om dan weer andere in te plaatsen. Hij had het ook over extra kosten? Is dat zo, valt dit dan niet onder nazorg? Ik vind hem een fijne tandprotheticus en wil hem echt niet voor zijn kop slaan. Maar ik ben echt niet tevreden met mijn bovenprothese.
Wat kan ik doen en wat zijn mijn rechten??
Misschien heeft iemand hier ook ervaring mee en kan mij wellicht antwoord of advies geven? Ik hoor graag...............!!
TechniekerJeetje

Op zich kan ik me het voorstellen dat je iets veranderd wilt hebben als het je niet helemaal bevalt. Maar..... Als het goed is, is de prothese gepast, voordat hij afgemaakt werd. In deze fase had je aan moeten geven wat je er van vond. Als het niet goed was, dan was dit vrij simpel te veranderen. Waarschijnlijk heb jij je akkoord gegeven en is de prothese afgemaakt. Nu veranderen betekend eigenlijk dat er een nieuwe gemaakt moet worden, met bijbehorende kosten. Aanpassen vergt meer tijd dan een nieuwe maken in dit stadium. Voorgaande is zeker geen nazorg.
Je kunt de technieker natuurlijk altijd vragen om een beetje coulance, maar als hij dit niet doet, dan staat hij eigenlijk in zijn ''recht''.
vr, 01/04/2013 - 01:01 Permalink