gefluoriseerd tandglazuur

Author:
veronique_verte
Posted:
za, 08/26/2006 - 13:04
Beste tandartsen/ mondhygiënisten en andere mensen met verstand van tanden,

Op dit moment ben ik bezig met een profielwerkstuk over tanderosie. Bij het informatie verzamelen heb ik wat gelezen over gefluoriseerd tandglazuur. Ik vroeg me af of tandglazuur fluor op kan nemen en of alle tanden fluor bevatten. Hopelijk kan iemand mij wat extra informatie geven over gefluoriseerde tanden (als ik het zo mag noemen). Alle informatie is welkom.

Bij voorbaat dank.

Een atheneum 6 studentje
dj

Begin eerst eens met onderscheid te maken tussen fluor en fluoride. Fluoride is een relatief onschuldig stofje (ion om precieser te zijn), terwijl fluor een van de reaktiefste stoffen is die er bestaan, je kunt er glas mee oplossen meen ik.

Kijk eens
- in de woordenlijst van het forum (bij glazuur en flouride staat dacht ik wel wat)
- op de hoofpagina van de site bij zuur, erosie en fluoride enzo
za, 08/26/2006 - 13:21 Permalink
veronique_verte

Bedankt :( wel een erg domme fout van mij. Het ging dus om de fluoride. Ik weet nu dat fluoride opgenomen kan worden. Maar niet elke tand heeft zo'n fluoride-glazuur laagje op zijn tanden en het laagje verdwijnt dus op den duur ook weer. Heb ik dat juist?
za, 08/26/2006 - 14:15 Permalink
dj

Aaah, is dat niet te vinden in de links? Wel misschien niet.. Volgens mij wordt het in ingebouwd in een kristalrooster. Het is dus niet een "laagje".
Het verdwijnt inderdaad na verloop van tijd, vandaar dat toepassing van fluoride dagelijks herhaald wordt.
za, 08/26/2006 - 14:48 Permalink
peertje

Beste Veronique,

glazuur/hydroxyapatiet
Ca.10(PO4).6OH.2
glazuur met ingebouwd fluoride of fluorapatiet
Ca.10(PO4).6OHF of Ca.10(PO4).6F.2

die link is aardig maar erg oppervlakkig en bevat fouten, dus ga niette veel af op de inhoud ervan.

Je moet je voorstellen dat de hydroxide groep kan worden vervangen door een fluoride groep. Dit kan de fluoride uit de tandpasta of uit een happie bij de tandarts zijn. ook uit visgraatjes en thee kan je fluoride opnemen.
Er is dus een wisselwerking met oplossen en neerslaan. Dat er fluoride wordt ingebouwd is mooi want het maakt het glazuur minder makkelijk oplosbaar. (het verlegd het moment van oplossen naar een lagere pH).
Het glazuur wordt er overigens niet harder maar eerder zachter van. Je ziet, elk voordeel hep ze nadeel.

Bij normale herstelperioden kom je ongeveer 3 uur tegen, het oplossen gaat dan ongeveer 30 minuten vooraf aan de slag. Bij tanterosie gaat dat anders. heftiger in elk geval. de hersteltijd is door de aangdragen zuren geheel afwezig en er gaat over de hele linie veel glazuur verloren zonder een kans te hebben terug te komen.

Overigens is de fluoridering van de tand rondom en all over, alleen geldt de remineralisatie alleen voor de buitenste 50 micrometer. dus.......

tel uit je verlies als je effe met de kaasschaaf methode gaat eroderen.

verder Veronique: je bent pas student als je op het WO zit, nu blijf je nog effe scholiertje........van LU. Dat geeft geen erosie, wel caries.

Later
za, 08/26/2006 - 21:32 Permalink
peertje

herstel na een zuurstoot door omzetten van suikers naar zure producten door bijv een mutans Streptococ.
remineralisatie heeft plm. 3 uur nodig, demineralisatie plm 30 minuten. bij ersoieve slijtage zijn die waarden niet veel anders echter door het gedrag van de ge-erodeerde is er een demineralisatie als een soort kaasschaaf, als je eenmaal op gang bent, blijft drinken blijft het oplossen en dan is er van herstel geen sprake meer.
erosie vind in de regel ook plaats op andere, liefst plaquevrije gebieden. knobbeltopjes en vrije vlakken. caries zuuraanvallen zitten meer op de randen bij het tandvlees, tussen de kiezen in en bij diepe groefjes.

het zijn dus beide zuuraanvallen, maar met een volledig verschillend mechanisme in de basis (waar het zuur vandaan komt)
wo, 08/30/2006 - 10:29 Permalink