Geen gewone tandartsangst.

Author:
gomp
Posted:
wo, 11/25/2009 - 15:25
Graag zou ik willen weten of iemand een oplossing voor mij kan bedenken. Ik kreeg op middelbare leeftijd opeens te kampen met de tandartsangst van het gezin waaruit ik kom. Ik probeer het kort te houden.

Mijn ouders en zussen zijn allen aan hun concentratiekampverleden ten onder gegaan. Ik stond vroeg alleen, maar tientallen jaren later kreeg ik diezelfde nachtmerries en angsten, oa de tandartsangst van mijn moeder, wiens tanden en kiezen deels uit haar mond geslagen waren. Dat heeft tot verval van mijn gebit geleid. Nu ik in het Sinaïcentrum grotendeels van het mentale leed verlost ben en mijn leven wil hervatten, durf ik geen tandarts te zoeken omdat ik herstel niet kan betalen. De vroegere regeling voor oorlogsgerelateerde gezondheidsproblemen is opgeheven en ik blijf met twee onbehandelde wortelontstekingen rondlopen waardoor ik me niet prettig voel. Antibiotica van de huisarts helpen maar even. Ik ben voor ieder advies reuze dankbaar.
mecánico para …

Ik denk dat u twee dingen moet scheiden. Of u het kan betalen is de eerste. Of u het aan durft is het tweede deel. U kunt via de huisarts een verwijzing naar een Centrum voor Bijzondere tandheelkunde proberen te krijgen, eventueel via een tandarts kan het ook. Daarmee kunt u zien of behoud van tanden of kiezen mogelijk is echter het kan zijn dat er ook een deel van de kosten bij u worden gelegd. Terecht overigens, want het verval is niet geheel aan een ander te danken/wijten. Het terugvallen op oorlogsgerelateerd is na 65 jaar ook wel erg lastig te leggen. Mogelijk zullen ze voorstellen dat wat te houden valt te redden met alle inzet die ze hebben, wie weet kunnen ze ondersteunen bij de angst.
Eerste stap zou van u, uw huisarts of een intermediair tandarts moeten komen. Volledig herstel is vaak lastig en geeft maar zelden het plezier wat u zou wensen.
wo, 11/25/2009 - 17:37 Permalink
gomp

Heel hartelijk dank voor het antwoord! Ik had geen idee van het bestaan van zulke centra. Ik ben inmiddels gewend dat er vraagtekens bij mijn klachten geplaatst worden; mensen als ik zijn nu eenmaal wandelende anachronismen. Ik heb schriftelijke verklaringen van twee zenuwartsen dat de oorzaak oorlogsgerelateerd is, daar zal het niet op stranden. Nogmaals zeer bedankt!
wo, 11/25/2009 - 18:52 Permalink