Gebitssimulator

Author:
Spiegeltje
Posted:
di, 10/06/2009 - 19:38
Vandaag gelezen in de Volkskrant dat ACTA per september 2010 vijftig gebitssimulatoren (Simodont) in gebruik neemt voor haar studenten. Dat bestaat uit een schermpje waarop de mond wordt getoond. Elke kwaal of afwijking kan worden gesimuleerd en de student kan met een virtuele boor aan de slag die aanvoelt als een echte boor. Acta verwacht dat hierdoor de kwaliteit van het onderwijs verbetert. Ook heb je geen getrokken tanden en kiezen nodig. In Nederland is daar moeilijk aan te komen omdat steeds minder tanden worden getrokken, met name tanden met weinig caries waar juist behoefte aan is.

Zie ook http://www.acta.nl/Nieuws/index.cfm/home_section.cfm/sectionid/21CA8415…
Illuminus

Mja en ze hadden voor de nieuwbouw per ongeluk de helft minder ruimte gerekend voor de prekliniek dan er is in het huidige gebouw....en die simodont's nemen een stuk minder ruimte in ;)

Maar het is inderdaad een probleem om getrokken tanden en kiezen te vinden die aan de criteria voldoen (dwz....een beetje caries, maar niet teveel), dan is het over t algemeen bijvangst bij een totaalextractie waar je het van moet hebben.

Maar ze zitten op dit moment nog in de de prototype-fase.....laten we hopen dat ze op tijd klaar zijn, toch vraag ik me af of ze wel 'student-proof' zijn. In ieder geval steken ze hun nek met iets nieuws, laten we hopen dat het toegevoegde waarde heeft!
di, 10/06/2009 - 19:52 Permalink
de digitale tandarts

Het blijft denk ik wel behelpen. De anatomische variaties in real life zijn niet makkelijk na te bootsen, uiteindelijk is echte patienten behandeling onontbeerlijk.
Als de kosten van een dergelijke simulator nou als korting wordt gegeven op de kosten van een behandeling aan de universiteit dan zou misschien het patiententekort ook opgelost kunnen worden ;)
di, 10/06/2009 - 21:12 Permalink