Is dit nog te verzekeren?

Author:
solof
Posted:
vr, 03/04/2005 - 21:26
Afgelopen november 2004 is er een tand getrokken. Nu kan er een implantaat incl kroon ingezet worden. Dit gaat +/- 1800 euro kosten.

Er is nog geen afspraak maar het is wel de bedoeling dat dit (implantaat) gaat gebeuren.

Mijn huidige verzekering vergoedde tot max 250 p/jaar. Ik wil dus het liefst een nieuwe verzekering die alles vergoedt.

Mijn vraag is of het mogelijk is om een (nieuwe) verzekering af te sluiten die alle kosten van een implantaat vergoedt terwijl het bekend is dat mijn tand al getrokken is en er misschien een implantaat in gaat komen.

Ik hoop dat er iemand is die mij wil en kan helpen.
minique

Volgens mij komt het sowieso maar weinig voor dat een verzekering een implantaat (of een deel daarvan) vergoedt, vaak is de voorwaarde voor vergoeding van implanta(a)t(en) dat je een 'volledige tandenloze kaak' hebt. Daarnaast heb je natuurlijk inderdaad dat er al 'iets' moet gebeuren en dat vaak wordt uitgesloten als je overstapt van verzekering (of je bijverzekert)...
Wat ik zou doen is van verschillende verzekeringen informatie en polisvoorwaarden opvragen en die flink doorspitten...

:smt006 Monique
za, 03/05/2005 - 10:31 Permalink
solof

Ja, het 'spitten' heb ik al gedaan.

Er zijn verzekeringen die een implantaat vergoeden. Daar moet je natuurlijk wel een aparte verzekering bij nemen. Dat kost ook natuurlijk meer geld (p/maand).
za, 03/05/2005 - 11:24 Permalink
prondel

Mijn huidige verzekering vergoedde tot max 250 p/jaar. Ik wil dus het liefst een nieuwe verzekering die alles vergoedt.

Mijn vraag is of het mogelijk is om een (nieuwe) verzekering af te sluiten die alle kosten van een implantaat vergoedt terwijl het bekend is dat mijn tand al getrokken is en er misschien een implantaat in gaat komen.



Ik denk dat een verzekeraar in brandverzekeringen ook geen brandend huis verzekert, dus de kans is erg klein dat je dit spits krijgt.
Gekke vraag misschien, maar zijn er geen alternatieven dan wel uitstel mogelijk van een periode van een jaartje?

Peter
za, 03/05/2005 - 13:53 Permalink
vV

verzekeringen doen de acceptatie op basis van de staat van het gebit op moment van verzekeren, en bekende problemen. Ook al zou je de geplande behandelingen verzwijgen en voor een hogere verzekering geaccepteerd worden, zal de nota niet worden uitbetaald, en wordt je wellicht zelfs weer uit de verzekering gezet, omdat je belangrijke info verzwegen hebt.

Ik zou zonder vermelding van een dusdanige planning als tandarts geen handtekening op een aanvraagformulier zetten, dit heeft tenslotte juridische implicaties...

Misschien kan je iets in de sfeer van aftrek bijzondere ziektekosten..

Overigens is dit een duidelijk voorbeeld van de noodzaak dat mensen zich goed aanvullend verzekeren. Ben je laag verzekerd moet je dit soort siatuaties accepteren, of TIJDIG een hogere verzekering afsluiten, als je dit soort onverwachte hoge uitgaven niet wil of kan dragen....
Overigens is er inderdaad bijna geen verzekering die een solitair implantaat in de dekking heeft zitten, en wat implantaten voor protheses is het maar afwachten wat de basisverzkering 2006 ons gaat brengen..

(er lopen 1,5 miljoen mensen met een (slecht zittende ) onderprothese, daarvan zijn er tot nu toe ruim 150.000 geimplanteerd. Ga maar na wat dit nog voor kosten met zich mee gaat brengen. Het zit er dus dik in dat de eigen bijdrage hiervoor (fors) opgeschroefd zal gaan worden.
za, 03/05/2005 - 16:25 Permalink
solof

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik dacht zelf al dat het nooit kon aangezien de verzekering niet zo 'dom' zouden zijn om iemand dan nog te accepteren.

Overigens is dit een duidelijk voorbeeld van de noodzaak dat mensen zich goed aanvullend verzekeren.


Huhhhm nee dat hoeft niet. Een noodzaak is het pas wanneer je het bv. niet zelf kan betalen. Dit is niet het geval bij mij (gelukkig) maar het is natuurlijk altijd (economisch) beter dat de verzekering het uitkeerd. Ik heb weinig (dure) dingen met mijn tanden dus dan is het wikken en wegen wat goedkoper/duurder is (wel of niet aanvullend verzekeren of het 1 keer in de zoveel tijd zelf betalen).

Ben je laag verzekerd moet je dit soort siatuaties accepteren, of TIJDIG een hogere verzekering afsluiten, als je dit soort onverwachte hoge uitgaven niet wil of kan dragen....


Ja precies. Bij mij was het dus geheel onverwachts. Ik wilde anders zowieso mijn verzekering wijzigen en als het kon dan gelijk dat mijn implantaat volledig vergoedt zou worden. Dit is nu dus niet het geval zodat ik bij bv. AnderZorg een (zeer) goedkope verzekering zal nemen tot volgend jaar wanneer alles veranderd.
za, 03/05/2005 - 16:46 Permalink
minique

Implantaten zijn voor een deel wel aftrekbaar van de belasting. Hoe of wat precies weet ik (nog) niet. Iemand vertelde me dat het niet onder bijzondere ziektekosten valt, maar ergens anders onder. Maar ik zou de juiste informatie nog krijgen... Als ik meer relevante info hierover heb, dan zet ik het hier op het forum!

:smt006 Monique
za, 03/05/2005 - 17:13 Permalink
vV

volgens mij valt dit gewoon onder bijzondere ziektekostenaftrek, net als alles wat niet door de verzekering vergoed wordt. De premie van de verzekering zelf telt daarin overigens ook mee.. Maar voor 1 implantaat is dit niet haalbaar, omdat de drempel waarboven de aftrek in werking treedt inmiddels aardig hoog ligt (voor de meeste mensen in ieder geval).
wo, 03/09/2005 - 15:15 Permalink
minique

Het schijnt dus (volgens iemand die zich met belasting-gedoe bezighoudt) veranderd te zijn. Er schijnt verschil te zijn gekomen in dingen die 'echt nodig zijn' (die vallen dan onder de 'bijzondere ziektekosten) en 'minder noodzakelijk.' Implantaten zouden onder die 'minder noodzakelijke' vallen, waar dus weer andere regels voor gelden.
De vraag voor mij persoonlijk is alleen of het per 1 januari 2004 is veranderd op 1-1-2005. Volgens de oude situatie viel het inderdaad onder bijzondere ziektekosten.
Maar nogmaals, ik krijg hier de juiste informatie nog over. Tot nu toe heb ik het alleen van horen zeggen dat er e.e.a. was veranderd, maar ze zou het nog precies voor me uitzoeken...

Voor 2003 haalden wij de drempel al bijna met alleen onze ziektekostenpremie, maar ik weet op dit moment nog niet waar de drempel voor ons voor 2004 ligt

:smt006 Monique
wo, 03/09/2005 - 17:33 Permalink
minique

Het zit toch weer anders dan ik eerst schreef. Er schijnt over kosten voor protheses (implantaten zijn een beetje dubieus, afhankelijk van de belastinginspecteur) een belastingvoordeel te halen te zijn. Dit geldt voor kosten over 2004, maar ook nog voor kosten in 2005 (wordt per 1-1-2006 'gedicht'). Omdat deze regeling voor meerdere mensen van belang kan zijn, heb ik daar even een aparte topic van gemaakt: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=5069

:smt006 Monique
di, 03/15/2005 - 16:34 Permalink