cao tandartsassistente

Author:
Tineke38
Posted:
za, 02/28/2009 - 19:46
Wellicht niet het goede forum hiervoor, maar op internet is er echt niets over te vinden

Ik ben anderhalf jaar geleden in dienst gegaan bij een tandartsenpraktijk. Ik kreeg een half jaar contract waarbij de arbeidsvoorwaarderegeling van de nmt 2007 van toepassing zijn. Na dat half jaar contract hoorde ik echter niets. Ik was in de veronderstelling dat ik in vaste dienst was !. Nu blijkt ineens dat ik na dat half jaar contract een jaarcontract heb waar ik nooit wat van heb afgeweten... (niks getekend dus)
Ik schrok daarvan...DIt jaarcontract loopt bijna af .
De bedoeling is dat ik nu weer een contract van een half jaar krijg.( ik kamp met langdurige ziekteverschijnselen wat overigens steeds beter gaat nu), vandaar deze voorzichtigheid van mijn werk gever. Nu ben ik natuurlijk op zoek naar bovengenoemde arbeidvoorwaarderegeling.....van andere jaargangen vallen ze wel te vinden op internet alleen van 2007 niet...wie van mijn forum-collega assistentes of tandartsen kan me hier aan helpen..

Ik weet wel dat ik dit ook aan mijn eigen werkgever kan vragen, hij heeft de voorwaarden vast, maar wil natuurlijk niet mijn eigen glazen ingooien..ik heb een superleuke werkgever alleen zijn accountant maakte hem hier op attent, en ik begrijp de voorzichtigheid van hem ...ik vraag me alleen af of dit volgens de arbeidsvoorwaarden mag
rosa16

In het algemeen is het zo dat als je na een half jaar contract blijft werken zonder dat er iets gezegd wordt, je er vanuit mag gaan dat je een vast contract hebt.
Zeker nu je al bijna anderhalf jaar werkt is het overduidelijk een vast contract. De fijne werkgever heeft verzuimd je op tijd een ander contract te geven, dus laat de fijne werkgever dit nu opknappen door de accountant.

Wat zeggen andere jaargangen over dit item in de cao. Er kan nog iets in de cao staan over stilzwijgende verlenging. Maar kijk ook wat je halfjaar contract zegt. bv. bij niet melden wordt het met een half jaar verlengd of zoiets. Staat dat er allemaal niet, dan is het een vast contract.
za, 02/28/2009 - 20:28 Permalink
mecánico para …

Da's altijd weer jammer. overigens zou lid zijn van de vakbond voor assistenten wel wat helderheid bieden. de werkgever hoort overigens zijn origineel of afschrift van de voorwaarden aan jou te overhandigen. da's gewoon een wettelijk gegeven. Ik zelf leg ze ter inzage in de praktijk, maar een afschrift geven is ook goed.
Normaal is een half jaar contract alleen te verlengen met een contract van diezelfde termijn, en als ik me niet vergis slechts 2 maal. Dan moet er voor deze afloopt, dus voor de opzegtermijn van de werkgever (2x jouw termijn met een max van 2 maanden ofzo) een reden worden gegeven om niet verder te gaan. Ziektegeschiedenis is niet zo'n sterk argument om niet te verlengen, zeker als je het steeds beter hebt gedaan. (minder ziek). En daarnaast, een nieuwe inwerken is ook weer zo wat. Leg het voor: wens in elk geval een afschrift van je arbeidsvoorwaarden want dat is gewoon verplicht. Daarnaast, wees open en duidelijk tegen 'm. Stel het is nog kort......als er geen afspraken zijn gemaakt is ie gewoon te laat. Overigens, je er dan uitkiepen kan gewoon en kost 'm twee maandsalarissen maximaal, dus als ie wil ben je gewoon weg. Dat verhaal van 1x verlengen = vast klinkt aardig, maar stelt in de praktijk bar weinig voor. Vastigheden? breek me de bek nie los.

Maar effe terug naar de topic: open vizier, vragen wat de plannen zijn, en bij twijfel, weg zijn is dan niet het einde van de wereld. dan kan je 'm ook laten vallen als een baksteen en neem je per omgaande al je vakantiedagen op. nix uitbetalen enzo, gewoon wap, doei pleite. Moet je zien wat dat voor impact heeft op een fijne werkgever zijn omzet. Kan ie je beter aanhouden. jahaa
za, 02/28/2009 - 21:09 Permalink
Tineke38

Normaal is een half jaar contract alleen te verlengen met een contract van diezelfde termijn, en als ik me niet vergis slechts 2 maal. Dan moet er voor deze afloopt, dus voor de opzegtermijn van de werkgever (2x jouw termijn met een max van 2 maanden ofzo) een reden worden gegeven om niet verder te gaan.


mjah maar mijn jaarcontract loopt dus eind van de maand gewoon af volgens hem, en volgens mij heb je dan geen opzegtermijn nodig, niet als werkgever maar ook niet als werknemer. Tis de bedoeling dat ik nu mijn 3e contract ga krijgen...(een vierde is zoiezo een vast contract)...nou vind ik dat dus op zich vreemd omdat ik nergens kan terugvinden dat er een jaarcontract zou volgen op mijn 1e half jaarcontract....ik had me dus meer er in kunnen vinden als ik elke keer mn halfjaar contract verlengd kreeg, maar dat is dus niet zo

Ik moet nu een jaarcontract tekenen van het afgelopen jaar en een halfjaar contract tekenen voor komend half jaar...das toch vreemd dat je achteraf moet tekenen ? Want in dat jaarcontract staat vermeld dat het jaarcontract zal worden gevolgd door een half jaar contract ..Das toch ook vreemd of niet...want mijn werkgever heeft letterlijk gezegd dat door mijn ziekte (ingestort, burnout diagnose add) ik nog een extra halfjaar contract krijg ipv een vaste...

Mijn werkgever snapt er zelf ook de ballen niet van en laat zich leiden door zijn accountant...krijg steeds meer het idee dat er een vies spelletje gespeeld wordt door de accountant......

ingewikkeld verhaal, hoop dat jullie het snappen
za, 02/28/2009 - 22:04 Permalink
Tineke38

In het algemeen is het zo dat als je na een half jaar contract blijft werken zonder dat er iets gezegd wordt, je er vanuit mag gaan dat je een vast contract hebt.
Zeker nu je al bijna anderhalf jaar werkt is het overduidelijk een vast contract. De fijne werkgever heeft verzuimd je op tijd een ander contract te geven, dus laat de fijne werkgever dit nu opknappen door de accountant.

Wat zeggen andere jaargangen over dit item in de cao. Er kan nog iets in de cao staan over stilzwijgende verlenging. Maar kijk ook wat je halfjaar contract zegt. bv. bij niet melden wordt het met een half jaar verlengd of zoiets. Staat dat er allemaal niet, dan is het een vast contract.


andere jaargangen verschillen enorm, 2006 geeft aan dat het contract 2 keer verlengd mag worden, maar dat zou dan om dezelfde termijn gaan..een half jaar dus...andere jaargangen wijzen er na dat na een half jaar een vast contract volgt..(ook de adviesregeling van de ANT , maar das blijkbaar weer wat anders )

Tis ook zelf dat ik dit uitgezocht wil hebben, wil niet klakkeloos tekenen. Ik wil daar ook niet weg, mijn werkgever wil ook niet dat ik wegga, maar wil zich alleen indekken voor het geval ik nog langdurig ziek blijf...(de prognosen zijn goed dus ik maak me daar niet druk over)
za, 02/28/2009 - 22:13 Permalink
Spiegeltje

Je kunt ook eens kijken op deze site http://www.arbeidsrecht.nl/ar.asp?view=B&sId=2. Kijk onder arbeidscontract voor bepaalde tijd (= tijdelijk contract, onbepaalde tijd = vast contract).

N.B. Indien niet op tijd een tijdelijk contract wordt verlengd terwijl er gewoon wordt doorgewerkt, wordt het contract stilzwijgend voortgezet voor dezelfde duur als het laatste contract voor bepaalde tijd (doch maximaal één jaar). Door stilzwijgende verlenging ontstaat dus niet automatisch een vast contract, tenzij dit een vierde contract is of de duur van drie jaar wordt overschreden.
Een tijdelijk contract verloopt van rechtswege, opzeggen hoeft dus niet door werknemer of werkgever.

Volgens mij kan daar per CAO niet van worden afgeweken (maar dat weet ik niet 100% zeker!). Sinds eind 2004 is er overigens geen CAO voor de tandartsassistenten meer. Sinds 2006 hebben beide werkgeversorganisaties NMT en ANT een eigen arbeidsvoorwaardenregeling geadviseerd aan hun leden zodat je niet zomaar kunt terugvallen op de verlopen CAO. Deze eigen regelingen zijn niet mede door de werknemersorganisaties opgesteld en niet algemeen verbindend voor de beroepsgroep zoals een CAO dat wel is. Ook al ben je geen lid van een vakbond.

De regelingen van de ANT en NMT zijn - je raad het al - op sommige punten een verslechtering ten opzichte van de oude CAO. Alles is overigens onderhandelbaar met je tandarts-werkgever, ook dat half jaarscontract. Kijk eens of je elders aan de slag kunt, als stok achter de deur.
zo, 03/01/2009 - 10:26 Permalink