arbeidsvoorwaarden tandartsassistente m.b.t. opzeggen

Author:
Judith2
Posted:
za, 09/12/2009 - 21:41
Op terug te komen op het topic; CAO tandarts-assistente, heb ook ik een vraag omtrend de arbeidsvoorwaarden van de tandartsassistente.

Na bijna een jaar te hebben gewerkt voor een tandarts heb ik besloten een andere baan aan te nemen.
Nu zit ik met de opzegtermijn.
Mijn contract verwijst naar de NMT arbeidsvoorwaarden 2008.
Nu heb ik die voorwaarden nooit gekregen (ook stom van mijzelf!), en weet ik dus niet wat daar in staat over opzeggen.

Maar nu is eigenlijk mijn volgende vraag; wat is nou bindend? De arbeidsvoorwaarden waar mijn contract naar verwijst of de wettelijke bepalingen?
De wettelijke bepalingen geven namelijk aan dat het een maand is.

Onze personeelsmanager is nogal een gehaaid type die erg zeker en sterk over komt.
Ik wil niet met een mond vol tanden komen te staan op het moment dat ik op ga zeggen (lees; over 2 dagen).

Ook ik heb jammer genoeg mijn hele avond weggegooid door te Googelen naar dit onderwerp wat niks heeft opgeleverd.
Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden.
Spiegeltje

Da's niet zo moeilijk hoor :D. Wat in je arbeidsovereenkomst staat geldt want er is sinds 2005 geen CAO meer voor tandartsassistenten. Er is wel een wettelijke opzegtermijn van een maand voor de werknemer, maar dat is geen dwingend recht, daar kan schriftelijk van worden afgeweken, binnen bepaalde grenzen overigens. Zo mag de opzegtermijn nooit meer dan 6 maanden bedragen en moet de werkgever altijd een opzegtermijn hanteren die 2 x zo lang is dan die van de werknemer.

Je moet dus eigelnlijk de arbeidsvoorwaardenregeling van de NMT van 2008 erbij pakken, daar staat ook in hoe en wanneer je moet opzeggen, bijvoorbeeld aan het einde van de maand of zo. 10 tegen 1 dat daar ook gewoon een opzegtermijn van een maand in staat, ga daar maar van uit.

Ik weet natuurlijk niet of de verhoudingen verstoord zijn maar als dat niet zo is kun je gewoon in een normaal gesprek tegen de personeelsmanager zeggen dat je wilt opzeggen. De details krijg je dan wel te horen. En passant kun je altijd nog vragen naar de arbeidsvoorwaardenregeling als je die niet mee hebt. En bij vragen kom je weer terug op het forum toch?

Succes met je volgende baan!
za, 09/12/2009 - 23:04 Permalink
mecánico para …

Grappig dat de personeels manager gehaaid is, want het uitreiken van arbeidsvoorwaarden is verplicht. inzage erin ook, dus ze horen ofwel uitgereikt te zijn of in de praktijk te liggen.
Ten tweede, ik vind je houding nergens op lijken als je 2 dagen te voren zonder overleg aankomt met vertrek. Daarmee zadel je iemand (in dit geval de werkgever) met een behoorlijk probleem op en het heeft niets met normale omgang te maken. Als ik die tandarts was (en er was geen conflict) zou ik zeggen...........bedankt en tot nooit meer ziens. En ik zou heel lang rekken met de afronding van de betaling van een halve maand en de afhandeling van het vakantiegeld. heeel lang

Als je het netjes doet zeg je tegen je nieuwe werkgever: ik kom over 1 maand en geen seconde eerder. haakt die af, dan moet je afvragen of je opstelling en toezegging wel kunnen in normaal maatschappelijk verkeer.

dus speel open kaart, wie weet kan je na twee weken weg, wie weet pas na een maand. maar je kan er aan worden gehouden en ik vraag me af of gederfde inkomsten door spontaan vertrek op je verhaald kunnen worden.
zo, 09/13/2009 - 12:15 Permalink
Spiegeltje

Mee eens. Judith stapt niet meteen op. Opzeggen doe je normaal voor het eind van de maand. Door dit nu al aan te geven heeft de werkgever twee weken extra de tijd, bovenop de opzegtermijn, om iemand anders te zoeken. Het is overigens wel netjes om, bijvoorbeeld als je toch al een nieuwe baan hebt, je werkgever zo spoedig mogelijk in te lichten over je vertrek. Maar als in een contract staat een opzegtermijn van 1 maand moet de werkgever niet zeuren als ie daar ook mee te maken krijgt. Is ie namelijk zelf ook mee akkoord gegaan.
zo, 09/13/2009 - 13:46 Permalink
mecánico para …

jajaja, er staat: ik werk er bijna een jaar en wil opzeggen. ten tweede mag je ook per de 15e opzeggen. Je kan ook halverwege een maand beginnen, dus dat is ook maar een aanname. Daarnaast is het gebruik de regels van de werkgever, lees de CAO alleen dan heet het ineens anders, te volgen. Er zijn namelijk heel basale regels voor, en de NMT hangt tegen de oude CAO aan.

en daarnaast heeft de TS blijkbaar oog op ander werk of zelfs al een aanbieding lopen ander kom je niet met deze vraag. Opzeggen en starten overlapt en ineens is er een probleem.

lees tussen regels en je weet het.
ma, 09/14/2009 - 08:24 Permalink
Spiegeltje

ten tweede mag je ook per de 15e opzeggen. Je kan ook halverwege een maand beginnen, dus dat is ook maar een aanname

Baseer jij je op de Arbeidsvoorwaardenregeling van de NMT van 2008? Oké dan, want die heb ik niet. Maar in 2006 was het nog gewoon opzeggen aan het einde van de maand (artikel 52, lid 2.1 'Opzeggen geschiedt tegen het einde van de maand').
ma, 09/14/2009 - 13:18 Permalink
Spiegeltje

werkt er bijna een jaar. Dan wil ik eerst eens weten: jaarkontrakt of vast kontrakt.
En indien het een jaarkontrakt is wat bijna afloopt? is er vanuit de werkgever al aangegeven of het al dan niet verlengd gaat worden? Want ook dat dient netjes besproken te worden.

Als er sprake is van een jaarcontract hoef je niet op te zeggen (werkgever ook niet). Dan vervalt de arbeidsovereenkomst van rechtswege en kun je gewoon meteen weg.
ma, 09/14/2009 - 13:20 Permalink
vV

ik vond het zelf ook wel een heel erg last minute vraag, gezien de termijn van 2 dagen. En ook nog eens in een weekend .

Mij lijkt dat nje dat soort dingen uitzoekt voordat je een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaat. Maar goed, ik hoop dat TS gelukkig is met haar beslissingen. En de werkgever(s) ook. Want het is tenslotte een wisselwerking, een arbeidsrelatie.
di, 09/15/2009 - 16:15 Permalink