anamneselijst

Author:
busybee
Posted:
ma, 12/03/2007 - 22:53
Voor een (nieuwe) tandarts blijkt dat ik een uitgebreide anamneselijst moet invullen. Een kleine dertig vragen van kunstheup tot hooikoorts, van angina pectoris tot bloedarmoede en tumoren.
Ik begrijp dat bepaalde gegevens noodzakelijk kunnen zijn, maar moet dit zo uitgebreid?
Waar blijft mijn privacy in dat geval.
Wat me echt verbaast is dat ik me bij ondertekening van deze lijst accoord verklaar dat
"...de tandheelkundige gegevens aan de behandelende tandarts of andere zorgverstrekkers worden doorgestuurd...."
Ik vraag me dan af of de hele anamneselijst tot de 'tandheelkundige gegevens'behoort en wie dan wel die 'andere zorgverstrekkers' mogen zijn.
Vraag 1 - ben ik verplicht in te vullen (op straffe van geweigerd worden.)
Vraag 2 - heeft een tandarts geen beroepsgeheim?
Erg benieuwd naar een antwoord.
Spiegeltje

ad vraag 1: Ja, ook in uw eigen belang. De vragen zijn relevant, ook al ziet u niet zo gauw het verband met tandheelkundige behandelingen.

ad vraag 2: Medische gegevens mogen alleen met uw toestemming aan derden worden verstrekt. U bent niet verplicht die op voorhand te geven, dus hiervoor hoeft u ook niet te tekenen.

Bij 'derden" kunt u denken aan de huisarts, mondzorgkundige (mondhygieniste) of tandartsen met een differentiatie (implantologen, parodontologen etc) of specialisten (kaakchirurg). Ik zie het probleem niet zo. Wilt u dat u steeds opnieuw zo'n vragenlijst moet gaan invullen als u doorverwezen wordt? Ik niet hoor! Kans is niettemin groot dat u het toch moet doen, althans weer een hoop vragen moet beantwoorden (soms wil men het van de patient zelf horen) Ik zou zeggen: vraag een kopie en neem die zelf mee naar de kaakchirurg e.d. in voorkomende gevallen.

De vragenlijst mag niet naar verzekeraars en dergelijke gestuurd worden en dat gebeurt ook niet.
ma, 12/03/2007 - 23:33 Permalink
Lieneke

Ik persoonlijk zou iemand niet willen behandelen als hij/zijn niet zijn medische gegevens aan mij kenbaar zou willen maken.
Laatst had een collega van me nog iemand die al jaren hepatitis bleek te hebben. En precies die persoon ademt steeds door zijn mond en proest het een en ander in jouw gezicht tijdens de behandelingen...Spugen gebeurde ook niet netjes in het bakje. Als je weet dat zo'n persoon hepatitis heeft, dan zet je die op het einde van de dag neer. Zodat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om echt alles van top tot teen weer schoon te maken. Zo voorkom je kruisbesmetting.
Stel dat wij niet weten dat iemand bloedverdunners gebruikt en er moet een kies getrokken worden. Dan kan deze persoon een nabloeding krijgen van heb-ik-jou-daar. Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij het ontzettend belangrijk is om te weten of er iets medisch is...
di, 12/04/2007 - 07:11 Permalink
hello jozefien

zelfs de vraag of je een kunstknie of - heup hebt is heel belangrijk, er kunnen bacterieen uit een ontsteking in de mond naar toe gaan, vandaar de tandarts en mondhyg. nog alerter dan anders moeten reageren op een ontsteking. dus gewoon invullen zo'n anamnese! :smt006
di, 12/04/2007 - 10:37 Permalink
vV

sterker nog, in bovenstaande situatie moet er meestal een antibiotica-profylaxe gegeven worden , dus voorafgaande aan zogenaamde bloedige ingrepen. Ook bij bepaalde hartklepproblemen en kunstkleppen.

Persoonlijk zou ik behandeling weigeren bij iemand die zelf weigert een anamnese vragenlijst in te vullen....Het is in het eigen belang van de patient.
di, 12/04/2007 - 12:39 Permalink
fleetstone

Vraag 1 - ben ik verplicht in te vullen (op straffe van geweigerd worden.)
Dat valt nog te bezien.
Ik citeer uit de CTG tarieven (code C22): Uitsluitend te berekenen, indien anamnese vereist is na het stellen van de routinevragen betreffende de gezondheidstoestand van de patiënt. Inclusief bespreking met de patiënt en zonodig overleg met zorgaanbieder zijnde huisarts of specialist.

Dat betekent dus dat er een reden moet zijn om een patiënt zo’n lijst te laten invullen.
Enkel verplichten tot invullen op straffe van weigering is niet conform CTG.
di, 12/04/2007 - 14:19 Permalink
vV

Dat betekent dus dat er een reden moet zijn om een patiënt zo’n lijst te laten invullen.
fleetstone: verkeerde conclusie: je draait zaken om. er zal altijd een basislijst ingevuld moeten worden, om te kunnen concluderen dat er verder gevraagd moet worden. We hebben het hier niet over hoe eea gedeclareerd wordt, dat is weer een ander verhaal.

Je moet toch weten of er iets is om te beoordelen of het nodig is om door te vragen toch?? dus hanteren inmiddels de meeste tandartsen de standaardlijst als basisvragenlijst van Mw Abraham-Inpijn, niet de minste op dit gebied. In deze lijst kan patient indien ""ja"" ingevuld, gelijk een subvraag invullen. Dat zijn trouwens de punten waarop over het algemeen doorgevraagd moet worden. Mijns inzien neem je dus altijd een anamnese af. Al is het alleen maar om overal ""nee"" te zien staan.
di, 12/04/2007 - 15:28 Permalink
Lieneke

Leuke anekdote...Ik vroeg een wat oudere patient die voor het eerst bij mij was, maar al langer patient bij ons, of hij gezond was. Antwoord: Ja. Waarop ik vroeg of hij ook geen hart- en vaatziekte had. Antwoord: Nee. Ik vond de neus van deze patient paarsig en besloot goed door te vragen. Ik vroeg of hij echt geen hoge bloeddruk had. Antwoord: Nee. Neemt u medicijnen? Nee....U slikt niks? Nee, ja....ik neem alleen elke dag 2 pillen....Aha! Welke pillen? Ja voor mijn bloed. Aja en welke zijn dat? Een witte en een gele, maar ze zijn maar heel klein hoor, stelt niks voor. Bleken dus bloedverdunners te zijn nadat hij het thuis na had gekeken.(voor de goede orde: anamnese was al een keer afgenomen)
di, 12/04/2007 - 20:06 Permalink
busybee

Hartelijk dank voor alle duidelijke antwoorden van zowel profs als leken.
De gegeven voorbeelden liggen soms voor de hand (bloedverdunners bijv.) en zijn soms verhelderend.
Natuurlijk ben ik niet tegen het invullen van deze lijst, maar ik maak me zo af en toe wel een beetje zorgen waar alle tegenwoordig opgevraagde zaken (de tandarts is echt niet de enige) toe dienen en waar ze blijven.
U weet wel: big brother.

Nogmaals thx en vr.gr.
di, 12/04/2007 - 22:01 Permalink