Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
'Alleen tandarts mag tanden bleken' | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
'Alleen tandarts mag tanden bleken'
Roxanne
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 04/12/2004 - 02:00
door Roxanne wo, 01/19/2005 - 16:22
#1

'Alleen tandarts mag tanden bleken'

Uitgegeven: 19 januari 2005 07:44

AMSTERDAM - Bleken van tanden kan erg gevaarlijk zijn, daarom moet er altijd een tandarts bij zijn. Dat zegt Joost Roeters van het Sint Radboud ziekenhuis in Nijmegen in het Algemeen Dagblad, woensdag. Volgens Roeters bevatten veel tandbleekmiddelen te hoge concentraties waterstofperoxide. Dat middel kan problemen aan gebit en tandvlees veroorzaken. "Mensen willen vaak snel witte tanden en laten zich allerlei producten aansmeren", aldus Roeters.
"Het enige goede en veilige middel is een gel op basis van waterperoxide die is aangebracht door de tandarts." Roeters vindt daarom dat bij iedere bleekbehandeling een tandarts betrokken moet zijn, zo stelt hij in de krant. Bleken is bovendien niet bij iedereen mogelijk. In situaties waarbij de patiënt lekkende vullingen heeft, kronen of gevoelige tanden, is het niet altijd verstandig om aan bleken te beginnen.

Bleekmiddelen
Het AD beschrijft hoe het grote publiek zich in navolging van bekende mensen zoals Tom Cruise, Gerard Joling en Estelle Gullit massaal op de bleekmiddelen stort. Veelal worden dan methoden gebruikt die te koop zijn bij de drogist, supermarkt, internet en televisieprogramma's. Dat is 'onwenselijk', vindt Roeters. Het gevaar zit in het bleken met hoge concentraties waterstofperoxide. Dat maakt het glazuur poreuzer en verandert de weefselstructuur van het tandbeen. De tanden worden dan veel gevoeliger, verklaart Roeters.

Veel fabrikanten van bleekmiddelen houden zich niet aan de wettelijke limiet van 0,1 procent. Boven die limiet kan er een verbrandingsreactie optreden die bloedende wonden veroorzaakt. Een 'overdosis' in combinatie met roken en alcoholgebruik levert bovendien een gezondheidsrisico op.

Bron: http://www.nu.nl