Afgebroken voorwerpen 10 jaar na een wortelkanaalbehandeling

Author:
caspar
Posted:
ma, 01/10/2011 - 19:15
Plm 10 jaren na een wortelkanaalbehandeling blijken er afgebroken materialen in de wortel van een kies te zitten!

Na hevige kiespijn naar mijn tandarts. Op een rontgenfoto blijken er 2 voorwerpen in de wortel van de pijnlijke kies te zitten. Tevens een forse ontsteking en mogelijk een abses. De betrokken kies is door een oudere andere tandarts destijds behandeld. Ik wordt nu doorverwezen naar een endodontoloog? Met een brief en een foto met daarop duidelijk zichtbaar 2 lange voorwerpen in de wortel die er niet thuishoren. Mijn tandarts veronderstelt een afgebroken vijltje en een boortje.
Tevens een forse penincilinkuur verkregen waar ik behoorlijk beroerd van ben.
In voorgaande jaren al vele malen ook diverse onderzoeken ondergaan voor vage klachten; mogelijk houdt dat ook verband met die voortdurende ontstekingsbron nu al zoveel jaren.
Of de voorwerpen nog normaal verwijderd kunnen worden is maar zeer de vraag; mogelijk moeten nu 1 of 2 kiezen zelfs verwijderd worden.
HOE MOET IK DAT NU GAAN AANPAKKEN? Dus evt met die vorige tandarts, met de verzekering, met de kosten.
Wie wil mij advies geven?

Caspar
alpifresh

Jeetje! Wat een ellende! Brrrr.

Als je verzekerd bent voor tandartskosten, zou ik zeker contact met hen opnemen. Bespreek dit met hen. Zij zullen immers (een deel van) de kosten moeten dragen en zullen ook wel willen weten wat hier precies aan de hand is, hoe het zo heeft kunnen komen, en of er iemand verantwoordelijk is te stellen (voor de kosten). Zij hebben er meer verstand van hoe hiermee om te gaan.

Sterkte met de behandeling!
di, 01/11/2011 - 00:54 Permalink
vV

ik begrijp dat het 10 jaar rustig is geweest, dat maakt de discussie een stuk lastiger, aangezien het moeilijk aan te tonen is dat de problemen nu komen van de afgebroken instrumenten.
Het was ook 10 jaar geleden al niet epr se verwijtbaar als er bij lastige wortelvorm bv een vijltje afbreekt, maar daar moet je wel over informeren en een beleid met patient afstemmen.
Afgebroken boortjes ben ik niet eerder tegengekomen, maar ook daar had over gecommuniceerd moeten worden.

Dus de communicatie is niet egweest zoals het zou moeten, daar krijgt betreffende tandarts van de tuchtraad een waarschuwing voor. De rest is zonder foto niet te beoordelen, m.n. in hoeverre het breken verwijtbaar is, idem mbt laten zitten.
di, 01/11/2011 - 12:33 Permalink