Code V91 Eenvlaksvulling composiet voor spalkje

Author:
IdeVries
Posted:
di, 06/06/2023 - 17:09
Dag,

Ik heb een aantal weken geleden een stukje van mijn spalk laten toevoegen en vooral laten verstevigen bij de tandarts.
Nu heb ik een rekening gekregen van 266 euro (zonder dat er van tevoren een kosteninschatting is gedaan). Er is vijf keer de code Eenvlaksvulling Composiet ingevuld, waardoor het 5 * €53,20 is (266 euro).
Ik heb de tandarts om opheldering gevraagd en gevraagd waarom hij niet heeft geregistreerd op de standaardcode voor verstevigen van spalken. De tandarts zegt hierover het volgende:
De code volgens NZA geldt voor orthodontisten ( tandheelkundige specialisten, die dan een traject van orthodontische behandelingen reeds bij de patiënt al uitgevoerd en gedeclareerd hebben ) en niet voor algemeen practici ( tandartsen die de spalk zonder het voorgaande traject bevestigen c.q. verstevigen ). Om de draadspalk te bevestigen c.q. verstevigen heb ik gebruik gemaakt van flowable composiet en dat is een werkwijze die ook bij vullingen wordt gebruikt. Het is gebruikelijk bij ons om ook bij slijtage composiet vullingen aan te brengen en te berekenen zonder dat er sprake is van cariës.
Gezien de gebruikte methode en materiaal is er dus een 1 vlaksvulling berekend per vastgezette/verstevigde tand aan de draadspalk.


Ik lees overal dat er niet zomaar 5 keer de code V91 in rekening mag worden gebracht. Daarom mijn vraag of dit zomaar mag?