Tand bijna volledig afgebroken

Author:
kluun1985
Posted:
zo, 02/18/2024 - 00:40
Mijn vader heeft net zijn voortand gebroken door te bijten in stokbrood. Even tandarts gebeld om spoednr te vinden, maar de tandarts begint met een vrolijk bericht dat hij er pas 26 februari weer is ivm vakantie, dus dan zou mijn vader door een spoedtandarts behandeld moeten worden. Hij gaat liever naar zijn eigen tandarts, maar kan zoiets een week wachten? Mijn vader heeft geen pijn, maar de tand is volledig weg, we zien wel gewoon onder het tandvlees dus de tand/wortel. Alleen hoe weten we nu of de zenuw bloot ligt?

Vraag is eigenlijk: Kan je in geval van geen pijn een weekje wachten?

De spoedtandarts is Dental365....de reviews die ik lees zijn best slecht... Ik ben bang dat ze iets dat mogelijk nog hersteld kon worden, mits de wortel nog goed is, gaan kapotmaken.
kluun1985

Maar heb je dit weleens meegemaakt? Ik kan me voorstellen dat mensen mogelijk ivm financiële zorgen weken of maanden rondlopen met een gebroken tand? Ik neem aan dat als er geen pijn is dat de zenuw niet bloot ligt? En mijn vader heeft niet gebloed, dus kans oo infectie ook klein?

Niemand wil naar Dental365...ze hebben tandartsen uit Venezuela, Griekenland, Turkije en Polen. Hen begrijpen en vice versa wordt dus lastig. Maar de tandarts verwijst net als velen tandartsen neem ik aan naar Dental365 in een gesproken bandje, dus ik neem aan dat we niet zelf ergens anders kunnen aankloppen? Ik zou ook niet weten welke alternatieven er zijn behalve 8 dagen wachten?
zo, 02/18/2024 - 01:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Als de tand helemaal is afgebroken en er geen gevoel is, is de kans groot dat de zenuw "dood" is. Ik maak dit regelmatig mee. Afhankelijk hoe de tand is gebroken, wat is overgebleven, is misschien een oplossing te vinden. Ik kan zo niet adviseren om geen eerdere behandeling of een uitstel te overwegen.
zo, 02/18/2024 - 01:09 Permalink
kluun1985

Mijn vader heeft een keer op een pepermuntje gebeten met de tand ernaast, deze was ook helemaal afgebroken. Tandarts achtte de wortel goed en heeft er een kroon/facing van gemaakt, of iets aangeplakt? Composiet? Maar dit was 2 jaar later, dus 2 jaar na de breuk. Eerst gaf ze mijn vader een plaatje, dat vond hij niets en droeg hij nooit. Hij heeft verder geen wkb aan die tand gehad. Mijn vader hoopt op dezelfde oplossing.
zo, 02/18/2024 - 01:20 Permalink
kluun1985

We zijn geweest. 5 minuten = 89 euro armer. Ze maakte een foto, en mijn vader had zijn tand meegebracht die heeft ze er tijdelijk weer ingeplakt met de mededeling dat mijn vader voor een kroon of stifttand naar zijn eigen tandarts moet. Maar goed, voor een week dus tijdelijke tand. 2,5 uur later thuis: Gelijmde tand weer los 🙄 eigenlijk was het dus nutteloos, maar incl parkeerkosten zijn we 95 euro armer. Mijn vader had dus beter een week kunnen wachten.

Geldklopperij dat Dental365, waarom stellen tandartsen niet gewoon tijdens vakanties/afwezigheid vervangers aan?
zo, 02/18/2024 - 22:15 Permalink
Tandarts_Richa…

365 is een gat in de markt. Voor diensten en vervanging tijdens vakantie. Er is een gigantisch tekort aan man kracht. Wie kan dan de spoed v e ander praktijk erbij hebben. En als je een week hard gewerkt hebt is het toch makkelijk dat er vervanging is. Met tijdelijk cement kan ook betekenen zeeeer tijdelijk. U weet in ieder geval dat het zou kunnen wachten anders was gelijk een ander advies gegeven.
zo, 02/18/2024 - 23:32 Permalink
kluun1985

Reinste geldklopperij.

Maar ik begrijp iets niet. Ik heb even zitten spitten in mijn vaders zorgkosten, en hij heeft blijkbaar een wortelstift? Een stift voortand dus, maar hij heeft nooit een wortelkanaalbehandeling gehad? Hoe kan dat?
ma, 02/19/2024 - 22:57 Permalink
kluun1985

Wortelkanaalstiften kunnen alleen worden geplaatst na een wortelkanaalbehandeling. Onder deze code valt de eerste stift in de tand of kies.?

Ik heb echt zitten zoeken: geen enkele vermelding over een wortelkanaalbehandeling. Mijn vader beet op een pepermunt = tand volledig gebroken in 2019, toen werd hij weggestuurd met een plaatje, 1 keer gedragen en daarna zonder tand rondgelopen, in 2021 toch aan tandarts gevraagd of ze echt niks kan doen: De wortel is goed, dus het kon. Hij begreep niet wat ze deed, maar hij kwam ineens met een tand in zijn mond thuis, die er niet uitgaat. Ik begreep het ook niet, maar nu blijkt dus een stifttand. Maar echt geen wortelkanaalbehandeling.
ma, 02/19/2024 - 23:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien is dat gratis gedaan?? of zat er al een wkb in??. dan kan een stifttand. Zonder wkb een stift niet te plaatsen. Stuur x-foto dan kan ik zien. Als noodvoorziening wel was gelukt zou het dan ook geld klopperij zijn?. Er is een noodvoorziening gemaakt. Met tijdelijk cement. Dat kan los komen,,,,helaas heel snel. De tarief, door de overheid bepaald, is berekend. Of heeft uw vader aangegeven dat het voor hem niet nodig was een noodvoorziening te maken?. Welke codes zijn toegepast?.
ma, 02/19/2024 - 23:21 Permalink
vV

ik wil toch even reageren op eea mbt 365 . Dat is een organisatie die zuiver spoedklachten behandeld. En ze hebben echt niet alleen buitenlandse tandartsen in dienst. daarnaast zijn ze momenteel sterk bezig met grote stappen maken in verbetering vd kwaliteit en toegankelijkheid.
oa machtig zijn van de nederlandse taal, verplichte nascholing en bijscholing voor werkzame tandartsen o.a.
En mbt kosten: ook een gewone waarneming van de eigen tandarts moet gewoon betaald worden. Wanneer iemand met een dergelijke hulpvraag komt ben je al gelijk een consult en meestal een foto verder, je kent de patient ook niet ; en is het s avonds en/of weekend komt daar een (vrij beperkte ) toeslag bij (1x consulttarief wat ik persoonlijk erg weinig vindt...). Ja het is een commerciële club. Maar ook : zij zorgen wel voor toegankelijkheid buiten normale praktijkuren, wat wel oa door het toenemend tekort aan tandartsen een groeiend probleem is om als tandartskring met de praktijkhouders te organiseren . Veel vrouwelijk tandartsen willen ook geen spoeddiensten meer draaien vanwege toenemende agressie . En laat nu een meerderheid van de jongere tandartsen vrouw zijn.
di, 02/20/2024 - 12:10 Permalink