Bijt je tanden niet stuk op een tandartsverzekering

Author:
Lieneke
Posted:
wo, 07/14/2010 - 21:02
Bron: z24.nl


Kiezen en tanden zijn kwetsbaar. Een harde appel, een plakkerige toffee of een hockeybal en er breekt zo een stukje af. Vandaar dat veel Nederlanders zich bij hun zorgverzekering aanvullend verzekeren voor de tandarts. Maar is dat nu eigenlijk wel nodig?

"Het is een individuele keuze", houdt woordvoerder Jeroen van Wijngaarden van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Tandheelkunde zich op de vlakte. "Er is in algemene zin niet zo veel over te zeggen. Sommige mensen worden nu eenmaal geboren met een zwakker gebit dan andere."

Wie gezegend is met een sterk gebit, hoeft noch de tandarts, noch de rekening te vrezen. De kosten voor twee periodieke controles, en vooruit, een set röntgenfoto's voor de zekerheid, bedragen volgens de vastgestelde tarieven voor 2010 67,44 euro. Laat daar dan nog een 'gemiddelde gebitsreiniging' bijkomen van 23,06 euro en het bedrag dat de gelukkige glimlach kwijt is komt neer op 90,50 euro.

Verzekering duurder
Daar kunnen maar weinig tandartsverzekeringen tegenop. Ohra's TandenGezond 150 lukt het nét met een premie van 6,95 per maand en een jaarbedrag van 83,40. Andere goedkope verzekeringen vergoeden niet 100 procent van de kosten en komen dus hoger uit dan het bedrag dat de tandartsbezoeker zonder verzekering kwijt zou zijn.

Eigenlijk hoef je je dus niet te verzekeren voor de reguliere controle. Toch is dat juist waar voor mensen wel een verzekering voor afsluiten, bleek uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Bijna de helft van de mensen die een zorgverzekering via die site afsloot, nam daar ook een tandartsverzekering bij. Zij kozen meestal voor een verzekering die vergoed tot 250 euro. Dat is voldoende voor de periodieke controles, reiniging van het gebit, incidentele röntgenfoto's en een paar gaatjes.

Grote, onvoorspelbare risico´s
Maar tegelijkertijd zijn dat niet de kosten, geeft ook Van Wijngaarden toe. "Tandartszorg is grotendeels voorspelbaar. Terwijl het wezenskenmerk van een verzekering juist is om de grote onvoorspelbare risico's af te dekken. Het valt op dat mensen juist daar vaak niet voor zijn verzekerd."

Want tandartsbezoek kan behoorlijk in de kosten lopen. Wie niet gezegend is met een goed gebit, een keer van zijn fiets valt of een ongelukkig geplaatste hockeybal tegen zijn tanden krijgt, is zo een paar honderd of zelfs meer dan duizend euro kwijt. Een eenvoudige wortelkanaalbehandeling zonder vulling of kroon kost bijvoorbeeld 271 euro, terwijl een brug (een vervanging van een of meerdere kiezen tegelijk) al snel boven de 1500 euro uitkomt.

Niet alle kosten
Dan loont het wel degelijk om een tandartsverzekering te nemen, al verzekert geen enkele verzekeraar alle kosten. "Het is een afweging van de schadelast", legt woordvoerder Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland uit. De klant weegt af hoe groot de kans is dat hij de vergoeding nodig heeft en welke premie hij daarvoor wil betalen. De verzekeraar weegt af hoe groot het risico is dat hij uit moet keren, en hoeveel mensen bereid zijn om die verzekering te betalen. Kniest: "Als er geen maximum zou zijn aan de tandartsvergoedingen, gaat de premie voor een grote groep mensen enorm omhoog."

De meest uitgebreide dekking biedt, volgens vergelijkingssite Zorgkiezer, intermediair Aevitae's Tandartsverzekering 1750. Die verzekering vergoedt consultatie en diagnostiek volledig tot een bedrag van 1750 euro (met een aantal uitzonderingen, waaronder het uitwendig bleken van tanden en orthodontie). Ohra's TandenGaaf 1500 vergoedt alle kosten tot een maximum van 1500 euro per jaar (met dezelfde uitzonderingen als Aevitae).

De verzekeringskosten zijn er ook naar: Aevitae's polis kost 34,10 euro per maand (409,20 euro per jaar), Ohra's TandenGaaf bedraagt 63,45 euro per maand (761,40 euro per jaar). Zo'n verzekering is alleen de moeite waard als je echt een heel slecht gebit hebt.

Keuringsrapport
Maar dan komt de aap uit de mouw bij verzekeraars. Want wie zich wil inschrijven voor een tandartsverzekering met uitgebreide dekking moet vaak een medische verklaring of zelfs een keuringsrapport insturen.

De verzekeraar staat het vrij om de nieuwkomer te weigeren, als het ernaar uit ziet dat de kosten te hoog op zullen lopen, of om bestaande problemen uit te sluiten van de nieuwe verzekering. "Een brandend huis verzeker je niet", schreef een geplaagde tandartsbezoeker op het forum van tandarts.nl.

Dus wat te doen? Zoals bij alle verzekeringen gaat het om een risico-inschatting. Hoe groot is de kans dat je gebit het de komende jaren begeeft? De tandarts kan een indicatie geven van de staat van je gebit: is het kwetsbaar of stralend sterk en wit? Heb je een zwak gebit en verwacht je regelmatig bij de tandarts te zitten, dan kan het afsluiten van een uitgebreide verzekering een geruststellend gevoel geven. Een deel van de kosten is dan in ieder geval afgedekt.

Sparen of verzekeren
Maar hou er wel rekening mee dat verzekeraars niet alles vergoeden. En voor de financiële doe-het-zelver loont het de moeite om de maandelijkse bijdrage niet over te maken naar de zorgverzekeraar maar op een spaarrekening te zetten. Na twee jaar het bedrag opzij te zetten dat je eigenlijk aan Ohra's TandenGaaf kwijt zou zijn, heb je het hele bedrag dat de verzekeraar vergoedt al op je rekening staan. En dan krijg je er nog rente bij ook.
Spiegeltje

Door het woud van regels, vergoedingen, uitsluitingen, eigen bijdragen, mediscge selectie, wachttijden etc etc is het voor de consument heel moeliijk om tandartsverzekeringen onderling goed te vergelijken op prijs/kwaliteit. De vrije markt en concurrentie werkt dan onvoldoende. Verzekeraars vinden dat wel prima. En dan betaal je al gauw veel te veel premie voor wat het je oplevert.

Mensen moeten het niet moeilijer maken als het is: in principe geen tandartsverzekering afsluiten, tenzij..... in plaats van andersom. Voorzie je hoge kosten (kroon- en brugwerk, implantaten e.d.) dan wordt het een paar avonden internet afstruinen en goed rekenen. Anders wegblijven.

Kijk, mensen komen wel eens vaker voor onverwachte kosten (financiele tegenvallers) te staan. De wasmachine of CV-ketel kan het begeven zodat er een nieuwe moet komen, dure reparaties aan de auto. En aan het gebit inderdaad. Niet alles valt met verzekeringen af te dekken. Het is vaak vele malen intelligenter voor dit soort kosten een spaarpotje aan te leggen, zeker als je een normaal gebit hebt.
do, 07/15/2010 - 10:53 Permalink
vV

Tandartsen en patienten moeten ook meer lange termijn kijken, samen. De meesten doen hap-snap reparaties deels ook op verzoek patient , gaat iemand naar een nieuwe tandarts meot er soms ook veel gebeuren, al dan niet terecht. Veel onduidelijkheid kan voorkomen worden door een lange termijn zorgplan.
Dit is de staat van het gebit nu, het is wenselijk om een x aantal kiezen op termijn van kronen te voorzien.bv. Dan is het gewoon mogelijk een lange termijn planning te maken, ook financieel.
Meestal blijft dat erbij. En als er al een planning gemaakt wordt is het wel de patient die denk: ah op termijn, wie dan leeft wie dan zorgt...tot puntje bij paaltje komt en het ineens zover is dat die meerdere kiezen wel ineens allemaal aan de beurt zijn door wat voor reden dan ook (te lang gewacht met preventief ingrijpen bv...)

Is hier net een praktijk gekomen met een dergelijke visie, daar wordt daadwerkelijk een veel jaren plan gemaakt , en de patient die dat niet ziet zitten schrijft men niet in. Beetje strak maar anderszijds ook wat voor te zeggen.
do, 07/15/2010 - 13:11 Permalink
Spiegeltje

Het zou voor veel mensen op de langere termijn i.d.d. ook financieel beter uitpakken, zo'n lange termijn behandelplan. Maar dan komt een stukje psychologie om de hoek kijken: mensen geven liever geen geld uit aan iets dat nog niet per se nodig is maar op termijn (misschien) wat oplevert. Het korte termijn denken zit immers in de genen ingebakken. Alleen door de zaak rationeel te benaderen kun je dat doorbreken. Dat lukt alleen niet iedereen.

Is hier net een praktijk gekomen met een dergelijke visie, daar wordt daadwerkelijk een veel jaren plan gemaakt , en de patient die dat niet ziet zitten schrijft men niet in. Beetje strak maar anderszijds ook wat voor te zeggen.

Het gevaar bestaat m.i. wel dat er in zo'n plan heel veel kroon- en brugwerk zit terwijl tegenwoordig ook met composiet zoveel kan worden gedaan.
do, 07/15/2010 - 13:30 Permalink
alscho28

in zoverre mee eens aangezien ik ook verre termijn wil denken.
mijn tandarts is iemand die niet eerder iets doet dan
noodzakelijk is. heel misschien moet dit jaar een vulling vervangen
worden en uit preventie een kroon op een andere kies.
ik heb de voorgaande jaren nooit bijzondere dingen gehad met mn gebit
en het voedingspatroon is niets veranderd. toch hoop ik niet dat ik in
een financiele problematieken te vallen doordat mijn tandarts niet tijdig
aan de bel trekt en mij op de hoogte stelt van risico's.
do, 07/15/2010 - 16:35 Permalink
Spiegeltje

Voor jou persoonlijk is het wel een goede keuze, maar dan nog: waarom elk jaar een relatief dure M59 (is niet standaard?)

En Tandverzorgd 1 kost - zonder kortingen - toch € 96/jaar. Voor mensen die een probleemloos gebit hebben, en dat is een redelijk grote groep, vind ik dat te veel. Deze groep patienten geeft - gemiddeld - minder per jaar uit. Jarenlang achter elkaar alleen een periodieke controle van nog geen €20 (eens per jaar volstaat doorgaans voor die groep) en af en toe een kleine behandeling of een paar foto's. Stort de premie in een potje en dan heb je na 5 jaar - met aftrek van kosten en een beetje geluk - zo'n 300 euro in kas voor de mogelijke tegenvaller (wortelkanaalbehandeling of kroon o.i.d.).

Alle patienten bij elkaar opgeteld hebben gemiddeld zo'n €130,- per jaar aan tandartskosten, daar zitten ook alle probleemgevallen bij met duur kroon- en brugwerk, wortelkanaalbehandelingen etc.
zo, 07/18/2010 - 10:55 Permalink
groente

Die 86 euro is de standaardprijs bij PMA. Ik heb hier op het forum begrepen dat veel mondhygiensten standaard M59 berekenen. Maar zelfs als je voor de "gemiddelde" reiniging gaat, dan betaal je nog maar iets van 25 euro "extra" premie per jaar (als je twee keer naar de tandarts gaat), en daarvoor krijg je dan wel 75 procent van vullingen, foto's en zelfs wortelkanaalbehandelingen vergoed. Ik vind het een goede deal. Als je echt nooit iets hebt en maar 1 keer per jaar naar de tandarts gaat, dan zou ik ook zeggen, doe maar geen verzekering, maar in mijn omgeving hebben best veel mensen af en toe wat, en dan kan het al snel uit.

Ik ken ook wel mensen die voor de zekerheid een dure premie doen, die bijvoorbeeld max 1000 euro vergoedt. Dat vind ik wel vaak zonde, dat zou ik niet doen als ik geen specifieke risico's liep, maar deze verzekering vind ik heel redelijk.
zo, 07/18/2010 - 12:48 Permalink
Spiegeltje

....maar deze verzekering vind ik heel redelijk.

Nogmaals, dat hangt er maar vanaf. Maar als mensen over een langere tijd gemiddeld meer uitgeven aan tandartskosten dan de hoogte van de premie hoor je mij ook niet zeggen dat je het niet moet doen.

Wellicht zijn er nog andere verzekeraars met een soortgelijk product, dat heb ik verder niet nagegaan trouwens.
zo, 07/18/2010 - 22:49 Permalink
dpeeters

Bedankt voor het delen van deze inzichten over tandartsverzekeringen. Het lijkt er inderdaad op dat de keuze voor een tandverzekering afhangt van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van je gebit, je financiële situatie en je risicobereidheid.

Het is interessant om te zien dat sommige mensen ervoor kiezen om zelf een spaarpotje aan te leggen voor tandartskosten, terwijl anderen de voorkeur geven aan het afsluiten van een verzekering. Het lijkt erop dat er geen one-size-fits-all antwoord is en dat het belangrijk is om goed na te denken over wat het beste past bij jouw persoonlijke omstandigheden.

Het idee van een lange termijn behandelplan klinkt ook zinvol. Door samen met je tandarts een plan op te stellen, kun je wellicht beter anticiperen op toekomstige kosten en je gebit op de lange termijn gezond houden.

Nogmaals bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie!
di, 02/20/2024 - 21:03 Permalink