Nota voor invullen formulier tbv tandongevallenverzekering

Author:
ck
Posted:
do, 03/21/2024 - 10:04
Door ongeval was klein stukje tand afgebroken. Dat is hersteld middels “V93 drievlaksvulling composiet. Vlakken: MIP” ad. €84,12.

Nu had ik zo’n gratis tandongevallenverzekering van Independer, dus heb ik dat kunnen declareren. Echter daarvoor moest de tandarts wel een klein formuliertje invullen (Naam, geboortedatum, geslacht patiënt | NAW tandarts | gegevens ongeval, diagnose | gegevens behandeling | behandeldata , gebitselement | en 3 vraagjes waar een simpel ja of nee aangekruiste moest worden, een opmerking plus ondertekening. De tandartsassistente heeft me nadat ik via e-mail verzocht voor het invullen van die verklaring een e-mail gestuurd met de vraag of ik in bezit was van luchtfoto’s en of ik nog bij andere tandarts was geweest. Ik heb een foto die ik zelf gemaakt had aan ze teruggestuurd. Daar is uiteindelijk niks mee gedaan naar mijn weten. Vervolgens ontvang ik het ingevulde formulier (.jpg bestandje) via e-mail terug, welke ik door heb gestuurd naar verzekeraar.

Nu ontvang ik tot mijn grote verbazing voor dit alles een nota “Y01 3x Informatieverstrekking. per vijf minuten “ ad. €48,09.
De tandartsassistente zegt zeker in totaal meer dan een half uur bezig zijn te geweest hiermee, moest oa ook overleggen met tandarts.. Tandarts zegt dus dat ie maar de helft in rekening heeft gebracht.

Is dit normaal? Had ik, als hij een half uur had gerekend, net zo goed niet kunnen declareren. Sterker nog: dan had het declareren mij geld gekost! Ik vind het zelf best absurd om hiervoor, voor die ene keer dat ze een formuliertje moeten invullen voor mij, daar geld voor vragen.
Ik snap dat ze er wat tijd mee kwijt zijn, maar dat soort bijkomende handelingen zit toch uiteindelijk wel verwerkt in al die andere tarieven? Het is ook niet van tevoren gemeld dat hier kosten aan verbonden zijn.
Zou ik deze nota ook weer kunnen declareren bij de verzekeraar??
Onder protest heeft tandarts nota ingetrokken, maar het zit me niet lekker. De verstandhouding heeft nu toch een deukje opgelopen.
Ik hoor graag uw mening, zodat ik alsnog wel/niet besluit om te betalen.
ck

Ik denk dat ik voornamelijk schrok, omdat als je de kosten van declareren (€48,09) afzet tegen wat gedeclareerd kon worden (€84,12) het eigenlijk niet loont om te declareren (ik ben er immers zelf nl ook tijd mee kwijt geweest). Ik had het daarom wenselijk gevonden als mij van te voren door de assistente was meegedeeld dat het voor dit bedrag niet loont om te declareren, omdat ze zelf ook eea in rekening zullen brengen. Dat stoort mij denk ik het meeste. Ik wist namelijk niet dat ik hiervoor een rekening kon verwachten. Zij weten dat wel en hebben mij hierover niet op voorhand geïnformeerd.
do, 03/21/2024 - 11:21 Permalink
Tandarts_Richa…

Uw verzekeraar weet dat er een code bestaat voor informatie verstrekken. Niet voor niets door de NZA bepaald. Ik neem aan dat uw verzekeraar die kosten zal vergoeden, tenzij u daar niet voor verzekerd bent. Controleer uw verzekering op wat u vergoed krijgt. Vindt u het raar dat als er tijd aan besteed wordt en er een code voor gemaakt is dat dat dan in rekening gebracht wordt. Boven de verwachte 250 eur, moeten de kosten begroot worden. Daaronder niet. Er wordt verondersteld dat men weet dat er kosten aan handelingen gebonden zijn. Bij de huisarts worden ook kosten berekend. Daar vindt men het normaal bij de tandarts niet. https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes/informatieverstrekking-aan-…
do, 03/21/2024 - 23:43 Permalink