Code 63 apicale barrière

Author:
gleeuw2
Posted:
do, 10/27/2022 - 10:16
Bij de omschrijving van code E63 lees ik dat het gaat om een apicale barrière met MTA of soortgelijk materiaal. Bij een endobehandeling heeft mijn TA MTA geplaatst in de pulpakamer en de kanalen gevuld met Gutta Percha. In de wortels is geen MTA toegepast. Is E63 hier passend, of is deze code anders bedoeld? Als leek is dit door mij niet te beoordelen.
Tandarts_Richa…

Als ik het zo lees dan alleen bij de wortelpunt ( zie mondzorgkosten.nl). Maar het wordt ook toegepast bij bijvoorbeeld een perforatie. Dat hoeft niet bij de wortelpunt te zijn. Maar MTA is niet goedkoop dus wordt vaak deze code gebruikt, dat kunnen wij niet gratis gebruiken.. Zelfs ik als tandarts kan u geen duidelijk antwoord geven maar gezien de kosten zou ik het persoonlijk redelijk vinden. Heb de vraag bij de beroeps organisatie gelegd. Kom erop terug zodra ik antwoord krijg.
do, 10/27/2022 - 16:07 Permalink
gleeuw2

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor het antwoord, ben benieuwd naar een antwoord van de beroepsvereniging. Het spul kost zo'n €35 / gram, zag ik dus begrijpelijk dat er wat voor gerekend wordt. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de reden van de toepassing als afdekking van de kanalen in de pulpaholte. Er is me niet verteld of opgevallen tijdens de behandeling dat er een perforatie zou zijn geweest. Dat zal ik nog eens aan mijn tandarts vragen.

Is MTA ook een gebruikelijk (beter?) alternatief voor Gutta Percha in de kanalen?
vr, 10/28/2022 - 23:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Is er wel met MTA afgedekt?..... MTA is bioactief en lokt een positieve reactie uit. Het maakt hydroxyapatiet en sluit dus hermetisch af. Het heeft een hoge pH en antibacteriële eigenschappen. MTA bestaat uit Portlandcement en bismutoxide. Materiaal kosten mogen doorberekend worden. Kan nergens vinden dat MTA gebruikt wordt als alternatief voor GP in de kanalen. Ook niet als afdekking v d kanalen. Maar misschien zoek ik verkeerd ...wordt vervolgd.
za, 10/29/2022 - 00:06 Permalink
gleeuw2

Mijn TA liet me weten dat de kanalen aan de bovenkant hermetisch zijn afgesloten met MTA. Er is geen perforatie geweest. Klinkt niet onlogisch. Ben wel benieuwd of dit een gebruikelijke toepassing is. Ik wacht het antwoord van de vereniging nog af.
zo, 11/06/2022 - 13:33 Permalink