scheur / barst in kies

Author:
tmpt
Posted:
wo, 05/21/2008 - 14:06
Twee weken terug heeft de tandarts bij een kies gevuld. Deze kies was al eens met een amalgaan vulling gevuld. Nu zit er een witte vulling in.
Nu viel het me voor de spiegel op dat er een scheur in de kies zit. Deze zit niet op het kauwvlak maar aan de 'buitenkant' en loopt schuin.
Hij lijkt best diep. Ik kan hem voelen met mijn tong en ook met mijn vinger (nagel)

Ik heb de tandarts gebeld, maar kan pas over een week terecht.
Moet ik me zorgen maken voor deze kies? Is zoiets nog te repareren? Of kan dit geen kwaad?
Ik ben bang dat het stuk waar de scheur in zit afbreekt en dat de kies dan onherstelbaar beschadigd is.
Mignon

Wat goed dat je de breuk zelf hebt opgemerkt. Er is geen directe noodzaak om naar de tandarts te gaan, maar misschien is het verstandig om de komende dagen te letten op wat je eet. Bijt geen harde dingen af met die kies. De kans bestaat dan dat er inderdaad een deel van de kies afbreekt. Vooral een breuk die onder het tandvlees ligt is zeer moeilijk te herstellen. De composietvulling hecht aan het tandmateriaal en houdt de kies daardoor wel bij elkaar. Veel succes volgende week!

Grts, Mignon
do, 05/22/2008 - 04:12 Permalink
tmpt

Bedankt voor je antwoord.

De breuk loopt (denk ik) niet door onder het tandvlees. Het is een schuine breuk, die zeg maar een (wel vrij grote) hoek van mijn kies scheidt van de rest. Ik weet niet of de breuk ook aan de binnenzijde zit.

Is zo iets nog te herstellen? Of heb ik een groot probleem met deze kies?
Komt dit nu door de vulling? Is die gaan drukken ofzo?
do, 05/22/2008 - 08:25 Permalink
Tandarts_

Een barst is niet altijd even erg... Kan jaren stabiel blijven. Het gele tandbot dat onder het glazuur zit houdt de onderdelen wel bij elkaar en de witte vulling doet dat ook.

Er is een kans dat eea afbreekt, maar daarvoor zou ik niet voorzichtiger zijn. Ik geloof er niet in dat de scheur dan doorzet tot in de wortels. Een kroon zal wel de volgende oplossing zijn, maar dat is altijd wel zo bij grote vullingen.
do, 05/22/2008 - 16:58 Permalink
Hiddus

Ik heb een dergelijk probleem.
Ik heb ongeveer een half jaar tot een jaar geleden een gaatje in mijn kies laten vullen waar ik nooit tevreden mee ben geweest. Het gaatje zat bijna precies ter hoogte van mijn tandvlees. En de tandarts die toen het gaatje heeft gevuld is niet mijn normale tandarts, dit vond ik ook niet zo fijn aangezien ik die tandarts ook persoonlijk ken en ik hem gewoon goed vertrouw en ik hem een geweldige tandarts vind. Toen het gaatje uitgeboord werd heeft de tandarts ook nog heerlijk een paar millimeters tandvlees mee geboord en de kies daarna gevuld met witte vulling. Direct toen ik thuis was voelde ik dat het niet helemaal klopte want ik kon opeens een (heel klein stukje) nagel onder de kies drukken. Er zat dus gewoon een gleuf vanaf achter tot aan iets verder dan het midden. Ik heb dit maar laten zitten omdat ik er nooit last van heb gehad.
Maar sinds een paar dagen voel ik dat de kies een beetje gevoelig is als ik dingen als winegums kauw, maar dan niet elke keer, maar af en toe. ik heb er toen een beetje aan zitten voelen en tegen aan zitten drukken met die nagel die er in past om te kijken wat er nou precies zo'n pijn deed maar dat heb ik nog niet kunnen vinden. Toen ik vandaag in de spiegel naar de tand keek zag ik opeens dat er als het ware een scheur in de kies zit. Ik weet niet hoe diep deze scheur is maar ik kan wel aan de bovenkant een heel klein stukje zien waar de scheur net iets groter is. Ik weet niet hoe dit en de pijn komt maar ik ben zelf erg bang dat er in die gleuf bacteriën zijn achtergebleven waar ik niet bij kon met de tandenborstel en dat deze langzaam een gaatje dieper in mijn kies gaan vormen en dat daarom de kies uiteindelijk niet stevig meer was en gebroken is.
Zou dit echt zo kunnen zijn of weet iemand wat er echt aan de hand kan zijn. En wat zal er aan gedaan moeten worden, (als er iets gedaan moet worden).
wo, 08/24/2011 - 21:37 Permalink
Cluwen

ik voel ook sinds gisteren een soort groef/barst met mn nagel aan de binnenkant van een kies en dit loopt door tot het tandvlees.

stel nou dat het nog onder het tandvlees doorloopt, moet het dan altijd getrokken worden of kan een kroon dan nog ?
zo, 02/18/2024 - 15:00 Permalink
Cluwen

de kies waarvan ik dacht dat er een barst in zat (bleek geen barst volgens de tandarts) is afgebroken en op de foto kunt u zien dat het zwart is van binnen, betekent dat dat ik de kies kwijt raak of valt daar misschien nog wat aan te doen? (kroon ofzo)
Attach
di, 04/02/2024 - 18:52 Permalink
Cluwen

dank voor uw snelle reactie, vanmiddag moet ik naar de tandarts om 2 uur, dan laat ik nog wel weten wat zijn oordeel is.

maar het is tot op het tandvlees gebroken en ook daar zwart dus ik ben zo bang dat de kaakchirurg de kies eruit moet snijden dan.
wo, 04/03/2024 - 12:06 Permalink