Verstandkies verwijderd, pijn aan omliggende kies

Author:
carmen1232002
Posted:
vr, 07/05/2024 - 13:25
Hoi.

2 wk geleden is li onder verstandkies getrokken, kies zat nog erg vast in het kaakbot en ging niet makkelijk eruit.
Eenmaal eruit werd de pijn na 3 dagen erger, kreeg andere pijnstillers en antibotica.
Prima pijn bij wond werd minder.

Nu sinds 3 dagen doen de 2 kiezen die naast de verstandkies zaten ontzettend pijn. Alsof je een mega strakke beugel hebt gehad maar dan keer 10. Ze doen ook zeer als je erop kauwt of tikt. Geen pijn bij warm/koud

De poli gebeld en die zei dat ik moet stoppen met perio aid dat dat tandpijn kan veroorzaken. Als het maandag niet over is moet ik ( voor de 3e keer) op controle komen.

Mijn redenatie is dat het komt doordat de kiezen nu meer ruimte hebben en mogelijk wat gaan verplaatsen? Of is dat onmogelijk.
Doet iedergeval echt zeer! Het is geen typische kiespijn, het is echt beurse beugelpijn als je erop kauwt of bijt.

Iemand ervaring of verstand( woordgrap) hiervan?
Reinier Ott

Beste Carmen,

Ofschoon uw bericht al even geleden is, weet ik uit ervaring dat pijnklachten ook buiten de gebitselementen kunnen liggen, maar waar wel typisch pijn wordt gevoeld aan een bepaalt element. Ofschoon ik zelf geen arts ben, maar wel enige medische achtergrond wil ik uit eigen ervaring u een paar mogelijkheden geven, waarvan ik weet dat dit niet heel vaak voorkomt, maar nog wel eens over het hoofd wordt gezien:
Wat er misschien kan spelen is een zenuw beschadiging/beklemming elders. Zo had ik mijn eigen diagnose via de neuroloog na een MRI bevestigd gekregen dat de pijn aan element 26 werd veroorzaakt door een beknelling naar de 2e tak van de trigeminus zenuw. Een andere mogelijkheid wat in de praktijk ook voorkomt is een overbelasting van de de aanhechting van de kauwspier aan het onderkaakbot (processus coronoïdeus) . Ik heb begrepen dat de tandarts nogal wat moeite heeft moeten doen om de verstandskies te verwijderen, en als dit het element van de onderkaak is zit dat erg dichtbij.
Het grote probleem is dat het zorgstelsel de tandarts op een eiland plaatst, waardoor integrale diagnosen soms nog complexer verlopen. Zo is het specialisme waar de patiënt zich moet wenden, niet direct duidelijk. Niet zelden verlies een patiënt een of meerdere elementen bij de tandarts vanwege pijnklachten, terwijl de pijn oorzaak daar niet zit. In mijn geval heeft het mij behoed voor een wortelkanaal behandeling. Dit wilde ik even kwijt. Maar nogmaals is ben zelf geen (tand) arts.
zo, 07/07/2024 - 15:59 Permalink