Parodontaal ligament verbreed

Author:
KimH
Posted:
vr, 07/05/2024 - 13:46
Beste,

Al een aantal weken heb ik last aan mijn linker hoektand. Last in de zin van een kloppend/tintelend gevoel (geen directe pijn) en soms bij warm drinken ook een bonzend gevoel, laatste dagen blijkt dat laatste dan weer wat minder te zijn.

Daarstraks bij de tandarts geweest, om een gaatje te laten maken. En dan heb ik ook de vraag gesteld of ze ook een foto van de hoektand wilde nemen, omdat ik een aantal weken geleden een achterste kies heb moeten laten trekken omdat in de wortel een barst zat en ik nu dus schrik heb dat in de hoektand hetzelfde is gebeurd. Volgens de tandarts is het ligament verbreed. Geen ontsteking te zien volgens haar. En ook geen barstje. Hoe komt het dat dit ligament verbreed is? Kan hier alsnog een ontsteking komen of?

Ik ben dus ook een klemmer/knarser. Kan het ligament verbreden door steeds te blijven klemmen?

Vriendelijk bedankt alvast voor uw reactie!
Attach
KimH

Dankjewel voor uw antwoord.
Dus dat kloppend gevoel (de hartslag dat je erin voelt) kan ook door het klemmen komen en door het ligament dat geirriteerd is hierdoor en dus niet door een ontsteking? Anders had de foto dat ook wel aangegeven waarschijnlijk?

U ziet ook geen scheurtje of barstje of iets dat dit evt zou veroorzaken?
vr, 07/05/2024 - 22:28 Permalink
KimH

Ik voel toch nog altijd een kloppend gevoel in de desbetreffende hoektand, ondanks dat ik hem goed ontlast. Voel ook regelmatig kloppend gevoel in hele bovenste rij voortanden.
Als ik mijn linkerbovenlip op til om naar de tand te kijken, voel ik een trekkend gevoel naar de hoektand toe met ook dat kloppend gevoel. Overigens niet echt pijn. Wat verklaard dit gevoel dan?

Kan het ligament ook verbreed zijn door een breukje/barst in de wortel of kan dit niet?
Ik heb echt maar schrik dat de tand eruit moet vanwege terug een barst erin.
zo, 07/07/2024 - 13:24 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien verstandig dan om ook een x-foto v d voortanden te maken om uit te sluiten dat daar iets is. Een breuk in de wortel kan vaak ontdekt worden door een zeer lokaal, dus ronom de tand niets, op een plek een diepe pocket. Dat is kenmerkend. Zo op de foto zie ik niets aan de hoektand.
zo, 07/07/2024 - 15:53 Permalink
KimH

Ik loop de laatste paar maanden al regelmatig naar de tandarts, vanwege steeds een verkeerde diagnose in mijn rechtse kies (nr 47) Terwijl ik aangaf dat er diep geleden iets echt niet goed zat, tijdens de 3 wortelkanaalbehandelingen die er in gedaan zijn, er werd geen gehoor aan gegeven jammergenoeg. Wortelkanaalbehandelingen laten doen in die kies terwijl dat achteraf helemaal niet nodig was, kaakchirurg heeft dan uiteindelijk de doorslag gegeven van er naar te kijken van deze kies te laten trekken, omdat deze kies dus een barst had in de wortel. Na het trekken was deze duidelijk te zien. Hier was geen pocket aanwezig.

Daarom dat ik nu dus opnieuw schrik heb. Ik pers trouwens ook regelmatig met mijn tong (zenuwtrek) tegen de voorste tanden is me opgevallen. Heb gelezen dat je je tanden ook kunt "kneuzen"? Vandaar dat het ligament mss ook verbreed is?
Bij tikken is er geen pijn.
Mijn voortand komt ook helemaal voor de naastgelegen tand, kan dit ook een soort druk geven?
Pff ik ben hopeloos op het moment.

Dankjewel voor u antwoorden!!
zo, 07/07/2024 - 17:18 Permalink
Tandarts_Richa…

U geeft aan dat u op dit moment hopeloos bent. Gevaar is dat u v alles gaat bedenken, vaak googelen, dat maakt u alleen nog ellendiger. Hoef niet aan te geven dat dat geen zin heeft. Ik bedoel x-foto v d wortelpunten. Parafuncties hebben vaak een gevolg. Misschien overwegen een "knars btje" te laten aanmeten. Overleg anders nogmaals met uw tandarts. Voor mij bijna onmogelijk u een oplossing, zo, aan te bieden.
zo, 07/07/2024 - 22:38 Permalink
YCRV

Hey KimH,

Ik herken uw probleem. Ik heb ongeveer hetzelfde probleem/gevoel.

Hoewel waarschijnlijk elke case anders is, heb ik:
Ook verbrede ligamenten
Ook zeurende en kloppende pijn (bij momenten)
RX en CBCT negatief op barsten en pulpitis.

Conclusie: klemmen.

Er wordt een nieuwe beugel voor mij gemaakt die in mijn geval nr 42 volledig ontlast.

Hoewel het bij mij ook allemaal vervelend is, heb ik het een plaats kunnen geven. En met de nieuwe beugel zal het wel opgelost raken.

Doe vooral geen overhaaste dingen en geef alles wat tijd om te genezen.
wo, 07/10/2024 - 10:37 Permalink