Mijn beugeltraject op 28jarige leeftijd.

Author:
MarianB86
Posted:
zo, 06/01/2014 - 09:36
Bijna, nog even wachten en eigenlijk geloof ik het nog steeds niet!
Voor info over 'Hoe alles begonnen is' verwijs ik jullie naar http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=22&t=26325&p=14484…
Vorige week bij de kaakchirurg geweest om het plan door te spreken en mijn vertrouwen in de kaakchirurg groeit. Ik heb bijna een uur bij hem gezeten en ik kon alle vragen stellen. We hebben filmpjes en foto's bekeken.
Aanstaande maandag 2 juni ga ik naar de orthodontist voor het bespreken van het behandelplan (bijna 2jaar geleden)en plaatsen elastieken. Ik vind t ontzettend spannend maar t voelt tegelijk ook goed dat t traject eindelijk gaat starten.
Op vrijdag 13 juni krijg ik mijn blokjesbeugel zowel boven als beneden.

Ik zal jullie een beetje op de hoogte houden. Ik heb zelf ook veel gehad aan jullie ervaringen, tips etc.
Foto's:
Attach
MarianB86

Allereerst bedankt voor t succes wensen. Heb ook op jullie postten gekeken en wat fijn om de goede ervaringen te horen.

Dinsdag 3 juni heb ik mijn elastieken boven gekregen. De ortho had moeite om ze tussen mijn kiezen te krijgen. Hij had daarbij veel kracht nodig en bood zijn excuses aan voor de pijn die hij bij mij had veroorzaakt. Nu nog geen 12uurtjes na plaatsing stelt t niet zo veel voor. De druk op de kiezen verminderd en is bij mij te vergelijken met een stuk vlees wat tussen de kiezen vast zit. Je hebt de neiging om t met je tong weg te halen en ik heb mezelf aangeleerd om er niet aan te zitten en/of er bij stil te staan.
Daarna het behandelplan nog eens goed doorgenomen want dat was door alle verzekeringsgedoe er nog niet van gekomen. Ik had het niet allemaal goed begrepen. Ik dacht dat ik vrijdag de 13de blokjes beugel voor boven en beneden zou krijgen, maar dat klopte niet. De ortho vertelde mij dat dit niet kon omdat mijn bovenkaak eerst verbreed moet worden. Ik krijg hiervoor een hyrax/spin ongeveer 3-6maanden. Op z'n vroegst kan sept/okt boven een blokjesbeugel erin. Afhankelijk van het resultaat van de hyrax zal besloten worden hoe de kaakoperatie er uit komt te zien en/of er beneden een tandje eruit moet. Is dat laatste t geval is dan moet ik zeker uitgaan van een traject van 2,5 jaar dit omdat mijn boven en onder tanden/kiezen dan niet meer op elkaar aansluiten.

Ik zie t allemaal wel. Ik ben nog steeds heel blij dat t eindelijk allemaal begonnen is. en door de hyrax zal de komende maanden, als alles mee zit, veel veranderen!
wo, 06/04/2014 - 10:18 Permalink
anoniem10

Wat goed dat je nu echt begonnen bent! En ook echt heel dapper van je dat je dit traject aandurft!
Ik weet zeker dat het resultaat heel mooi gaat worden.
Ik hoop dat de hyrax goed gaat werken. Soms is daarvoor ook een operatie nodig om de bovenkaak te verbreden, maar bij jou gaat de ortho het dus zonder voorafgaande operatie proberen? Des te beter!!!!
Ik wens je heel veel succes en sterkte met het traject! Leuk dat je ons op de hoogte houdt!
do, 06/05/2014 - 19:21 Permalink
MarianB86

Op vrijdag 13 juli is beugel deel 1 geplaatst. Bij de vorige afspraak had de ortho mij laten zien dat ik een spin/hyrax zou krijgen, iets vergelijkbaars... maar hij bedoelde een gehemelte-draad (of palatal bar). Jullie zullen wel denken dat de beugels qua beperkingen, pijn en resultaat enorm van elkaar verschillen... Ja, en dat dacht ik ook!
Het plaatsen ging allemaal heel snel, voor dat ik het wist stond ik opgelucht buiten. De functie van de beugel is dat de kiezen naar buiten gedrukt worden, om een bredere boog tanden te krijgen. Als het resultaat redelijk is gaat de slotjesbeugel erin en hou ik de palatal bar nog een aantal maanden om de kiezen evt bij te sturen. De eerste dag voelde ik de druk op mijn kiezen en ik had een beetje last van extra slijmvorming in mijn mond. Ik heb weinig opmerkingen gehad over slissen tijdens t praten, dus t zal aan de buitenkant meegevallen zijn. De eerste week voelde ik overbelastte kiezen bv tijdens het brood kauwen. Maar verder... t valt allemaal mee en hoe verder in de tijd des te meer t gaat wennen. Na een aantal weken voelde ik de beugel al niet meer in mijn mond. Sommige gerechten zijn lastig te eten, bv sla gaat om het draad en een hap van een wit bolletje plakt er tegen aan. Voor elk gerecht heb ik wel een trucje gevonden om t mezelf makkelijker te maken!

Na 5 weken, vandaag: vrijdag 8 juli is het nodige afstelwerk gedaan. Over 4 weken moet ik terug komen en gaat de ortho bekijken of er een datum voor plaatsen van de slotjesbeugel gepland kan worden. Ik heb dan deze beugel 9 weken, dus iets meer dan 2 maand.

Ik sta nog steeds achter mijn keus. Psychisch voel ik me veel sterker doordat mijn probleem serieus genomen wordt en er gewerkt wordt aan een oplossing. T is nog een heel lang traject en ik ben pas bij t begin maar ik wacht het rustig af, laat het op me af komen. Natuurlijk kan ik niet wachten tot dat het eindresultaat zichtbaar is...
vr, 07/18/2014 - 10:17 Permalink
MarianB86

Maandag 19 augustus mocht ik voor controle naar de orthodontist. Hij vroeg hoe de afgelopen 9 weken verlopen waren. Ik vond t allemaal erg meevallen. Het gehemelte draad went snel en verder geen problemen gehad. Hij was tevreden over de vorderingen en stelde voor om de draad flink strakker te zetten zodat we vaart konden maken in mijn behandeling. Ik stemde toe en voelde gelijk veel meer druk op mijn kaak. Toen de draad er uit was voelde ik hoe gewend je raakt aan een constant pijnloze spanning op vooral de kiezen. Over 5 weken: maandag 22 september wordt de blokjesbeugel boven geplaatst. Ik schrok er van, 'Dan al?' Ja vertelde de ortho als alles meezit vindt volgend zomer de kaakoperatie plaats. Toen reageerde ik weer met 'Dan al?' De ortho legde mij uit dat hij eerder had gezegd dat mijn behandeling 2 tot 2,5 jaar duurt maar als alles meezit eerder. Ik had zelf maar in mijn hoofd zitten dat ik eind 2014 de kaakoperatie zou ondergaan. Dus als t eerder zou zijn dat t voor mezelf geen teleurstelling zou zijn, maar juist een meevaller. De orthodontist vind ik een super aardige kerel met de nodige humor maar hij is ook duidelijk. Dus ik ben al helemaal blij als de kaakoperatie volgend zomer plaats gaat vinden. Hij voegde er nog aan toe dat tijdens mijn behandeling duidelijk moet worden hoe de kaakoperatie er uit komt te zien. Dit is puur afwachten... en ik zie t allemaal wel, en als mijn stand van mijn gebit er door maar verbeterd. Ik moest prive geen rekening houden met de kaakoperatie want die gaat gepland worden na mijn plannen die ik dan zou hebben. Dit verteld de ortho mij steeds maar ik ben zo blij dat de verzekering mij een 'go' heeft gegeven. Dat gevoel overheerst nog steeds dat na al die jaren wachten, t probleem verholpen gaat worden.
Op naar de blokjesbeugel op 22 september en dat vind ik erg spannend. De ortho verzekerde mij dat ik er meer last van ga krijgen, dan nu de draad. Dat had ik al verwacht!

Binnen een uur na de controle kreeg ik knallende koppijn. Achteraf pure spanning op mijn kaken. Na een aantal uren zakte t af en had ik geen hoofdpijn meer. Ik heb wel 3 dagen hele pijnlijke kiezen gehad en bleven nog wel 1,5 week gevoelig. T eten ging wel goed, wat zachter voedsel en er dan maar wat langer over doen. Het resultaat is meer zichtbaar: de kiezen gaan uit de rij staan!
za, 09/06/2014 - 22:33 Permalink
MarianB86

De tijd staat niet stil dus weer n update!
16 september een onderhoudend gesprek bij de kaakchirurg. De kaakchirurg was blij om te horen dat ik lekker aan het beugelen ben. De papierwinkel is rond, hij heeft regelmatig contact met de orthodontist en hij gaat er nog steeds vanuit dat ik een dubbele kaakoperatie moet waarbij de bovenkaak ook gekanteld moet worden. Ook beschikt hij over het nieuwste computerprogramma waarbij hij een redelijke voorspelling kan doen hoe t eindresultaat er uit komt te zien. Alle randzaken rondom de operatie was hij dit keer wat positiever dan vorige keer, bv dat als ik geluk heb binnen 3 dagen na operatie weer thuis ben.
3-4 maanden voor de operatie moet ik terug komen zodat we alles precies kunnen afspreken en afstemmen.

22 september is de blokjesbeugel op mijn boven tanden geplaatst. Het plaatsen is mij erg meegevallen maar daarna was het een week tot 9 dagen erg bikkelen, maar met wat aanpassingen in mijn eten kan ik nu weer goed lachen. Ik vind het echt bizar dat je na een aantal weken al kan zien dat de tanden/kiezen gaan schuiven. De orthodontist heeft wel gelijk dat mijn gebit er minder mooi uitziet dan toen we begonnen. Mijn kiezen zijn bv nu aan het zigzagggen. Ben trouwens bij thuiskomst gelijk achter de computer gaan zitten en heb ik online via kruidvat een voorraad mondverzorgingsproducten gekocht want de gebitsverzorging moest flink opgeschroefd geworden, wat inmiddels heel gewoon is gaan worden.
di, 10/21/2014 - 17:20 Permalink
anoniem10

Hoi Marian,

Bedankt voor je update!
Wat fijn dat je nu lekker bezig bent en je een goed gesprek hebt gehad met de kaakchirurg. Het wordt vast best zwaar, zo'n kaakoperatie, maar wel fijn dat je met een beetje geluk 3 dagen na de operatie weer thuis bent! Dan vast een paar weken heel rustig aandoen en daarna kun je voor de rest van je leven genieten van een mooi gebit.
Ik vond zelf mijn eerste week met een beugel ook het ergste qua pijn enzo, daarna werd het echt beter.
Ik wens je veel succes bij de behandeling de komende tijd en houd ons op de hoogte!
di, 10/21/2014 - 18:26 Permalink
MarianB86

Daar ben ik weer en ook deze keer is er genoeg gebeurt.
27 oktober is er een nieuwe draad boven ingekomen. Dit vond ik nogal snel maar ja, dan schiet mijn beugeltraject ook op. Ik heb qua pijn er bijna geen last van gehad. De eerste paar dagen waren mijn voortanden gevoelig, maar absoluut niet vergelijkbaar met die van na het plaatsen van de blokjes. Op mn vraag wanneer ik de blokjesbeugel beneden zou krijgen was t antwoord eind december. Hier was ik heel blij mee want verzekeringstechnisch heb ik mijn vergoeding voor de beugel bijna opgemaakt en zo kan ik per 1 januari weer in een gewone tandverzekering en niet meer de duurste.
Bij het inplannen van de blokjesbeugel vertelde de orthodontist mij dat we t gelijk ook konden doen: 10 november. Ik vond het prima. Het plaatsen is mij meegevallen. Ik vind de spanning op mijn kaak, tot nu toe meevallen.
Ik heb wat foto's toegevoegd (ik hoop dat de kwaliteit goed genoeg is). Ik vind de stand van mijn tanden en kiezen erger dan ik altijd had gedacht.
[attachment=2]20141110_145608.jpg[/attachment]
[attachment=1]20141110_145552.jpg[/attachment]
[attachment=0]20141110_145544.jpg[/attachment]
Attach
ma, 11/10/2014 - 15:21 Permalink
MarianB86

Omdat je rechts op de blokjes bijt, komen de linkse kiezen niet op elkaar. Dit herstelt zich wel, maar risico is vrij groot dat je de blokjes gaat afbijten. Zou eigenlijk niet mogen.

Bedankt voor je snelle reactie ortholimburg. Ik had ook al t gevoel dat t niet helemaal zo zou mogen kunnen.
Ik wacht t ff af en anders maar weer terug.
di, 11/11/2014 - 20:15 Permalink
MarianB86

Afgelopen maandag 2 december halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Ik heb denk ik nog geen 2 minuten in de stoel gelegen. Mijn gebit was goed schoon volgens de tandarts en er waren helemaal geen bijzonderheden. Ik helemaal blij!!!
Alvorens was ik bij de mondhygiënist geweest en zij was ook dik tevreden. Ze heeft wat lijmresten van het plaatsen van de beugel weggehaald, ze noemde het zelf geloof ik cement en beetje tandsteen verwijderd (wat met name op lastige plekken zat).
Ik geloofde nooit in al die mondspoelmiddeltjes, verschillende tandpasta's, fluor behandeling en raggers maar nu ik het het afgelopen half jaar elke dag gebruik... kan ik bijna zonder mondhygienst door het leven! Dit voelt zo goed!!!
Met mijn beugel gaat het prima. Weinig hinder én wat de afgelopen weken veranderd is: meer ruimte tussen mijn beneden tandjes.
di, 12/02/2014 - 22:19 Permalink
Tamaartjelief

Wat leuk je verslag te lezen. Heel traject ga je door! Ik heb nu de stiekjes tussen me kiezen en krijg as dinsdag mijn blokjes beugel. Als kind heb ik een lang traject gehad maar in die tijd hadden ze nog geen draad om het vast te zetten. Alles is dus weer gaan wiebelen; soort kettingbotsing idee. Nu ga ik voor de tweede ronden. Heel veel sterkte! Het ergste heb je gehad! Groetjes Tamara (37 jaar)
vr, 12/12/2014 - 16:01 Permalink
MarianB86

Een tijdje niet op het forum maar ondertussen druk bezig geweest met beugelen. Het valt me allemaal zo super mee!!! Ik ondervind geen hinder of last van mijn beugel.
Op 15 December is onderdraad en bovendraad vervangen door een dikkere. Op 20 jan onderdraad vervangen door een dikkere, op 24 Februari zowel boven als beneden en vandaag op 23 maart alleen beneden. Ook is er vandaag een foto gemaakt van mijn gebit zodat ze de wortels kunnen beoordelen of die ook meebewegen ivm dat na het verwijderen van mijn beugel alles terug gaat schuiven.
Maar... mijn beugeltraject is al een tijdje onderweg en de komende maanden gaat er een hoop veranderen. Zoals eerder beschreven krijg ik dit jaar nog de kaakoperatie, zowel beneden als boven. Ik ben er als de dood voor en daarom probeer ik er niet aan te denken.
Komende keer, dat zal eind mei zijn worden mijn laatste kiezen in de bovenkaak beplakt met blokjes en wordt er een afdruk van mijn gebit gemaakt. Het maken van de afdrukken zal 1-2 weken in beslag nemen waarna ik samen met de orthodontist ga bepalen hoe we verder gaan beugelen: t daadwerkelijke sleutelen. De orthodontist kan dan bepalen wanneer hij mij weer naar de kaakchirurg moet sturen, dit is minimaal 3 maanden voor de operatie en zoals het behandelplan er nu ligt, vindt de operatie in September plaats.

[attachment=1]beugel onder 24-3.png[/attachment]
Attach
ma, 03/23/2015 - 13:06 Permalink