Uitbreiden partiële prothese

Author:
Kaatje58
Posted:
zo, 12/31/2023 - 14:11
Ik heb al heel lang een partiële prothese. Ik ben 65 en "back in the days" was tandverzorging nog niet als nu.
Ouders allebei heel jong een kunstgebit, schooltandarts (brrrrr), diverse tandartsen "from hell" en een tandarts die elk half jaar wel minimaal 4 gaatjes te vullen vond en dat zeker 20 jaar lang.

Dat heeft dus geresulteerd in een partiële prothese. Eerst 4 voortanden en 2 kiezen, maar van lieverlee kwam er wat bij. Voornamelijk steeds kiezen. De rest van de tanden hadden kronen.

Die hebben 20 jaar zonder problemen hun werk gedaan. Tot 2 jaar terug een kroon (hoektand) "spontaan" afbrak. Tand dood, wortel dood. Niks meer aan te doen, dus eruit gehaald bij de kaakchirurg en
nieuwe part. prothese met een extra hoektand.

Een paar weken geleden brak de andere hoektand (kroon) af. Zelfde verhaal. Moet 8 januari naar de kaakchirurg. En er brak een dag later nog een kroon af. Wat verder naar achter in de mond. Daar moet ik nog een afspraak voor maken, want andere kant van de mond en ze doen dat meestal niet tegelijk.

Nu mijn vraag: Ik ben bij de tandtechnieker geweest om eens te informeren naar de mogelijkheden. Hij had het over de uitbreiding van de bestaande part. prothese.
Maar mij lijkt dat niet zo stevig? Ook omdat het een hoektand betreft en daar best wel wat druk op komt tijdens het eten. Lijkt mij.

Iemand ervaring hiermee?
Tandarts_Richa…

Boven kan beide kanten tegelijk. Afhankelijk v hoeveel tijd is gereserveerd. Een KC doet sms in de onderkaak ook in beide kanten. Hangt af v wat nog resteert. Maar als de hoektanden er niet meer zijn , het front niet meer en waarschijnlijk nog meer aan de zij kanten. Wordt het misschien tijd om naar een volledig prothese te gaan. Maar ik ken uw mond niet dus kan dat niet adviseren. Tenzij er nog voldoende over is en u met implantaten wil voorkomen dat u met een uitneembare voorziening doorgaat. Maar als nood kunnen tanden/kiezen op de huidige gedeeltelijk gebit bijgezet worden. Als de wonden genezen zijn, eventueel kaak verder geslonken is een nieuw voorziening. Maar wat zegt uw tandarts?.
zo, 12/31/2023 - 19:57 Permalink
Kaatje58

Ik weet niet hoeveel tijd er gereserveerd is. Vorige keer was het de onderkaak, een kies links en hoektand rechts. Had me helemaal voorbereid op enkele dagen heel lastig eten, maar toen deed hij maar 1 kant. Dus ik wacht het nu maar even af.
Mijn tandarts laat het helemaal aan mij over. Ik had nog 4 kronen. Aan elke kant 2. Nu zijn er daar dus 2 van afgebroken. Houd ik nog 1 kroon over aan elke kant. En hoe stevig zijn die nog? Daar heb ik ook niet zo heel veel vertrouwen in als ik eerlijk ben. Maar misschien houden ze het nog een paar jaar...

Ik merk wel dat ze mijn partiële prothese beter op zijn plaats houden. Het zit heel stevig. Dus daarom neig ik ernaar om die 2 nog te laten zitten, de hoektand aan de huidige prothese te laten zetten en af te wachten tot die laatste kronen het ook opgeven. En dan een volledige prothese.

Maar ligt zo'n extra tand er niet om de haverklap af? Voor de tandtechniker er over begon had ik er nog nooit van gehoord en ik ken ook niemand met zo'n extra tand, maar het is natuurlijk ook niet iets waar je met jan en alleman over praat :)
ma, 01/01/2024 - 13:18 Permalink
Kaatje58

Ik heb boven geen kiezen meer. Links heb ik de afgebroken hoektand/kroon en daarnaast nog een intacte kroon. Rechts heb ik geen hoektand meer, de kroon daarnaast is nog intact en de kroon daar weer naast is ook afgebroken.
Als die afgebroken wortelresten eruit zijn heb ik dus nog 2 kronen over boven. That's it.

Ik neig ook naar boven helemaal alles eruit, maar die 2 overgebleven kronen houden de boel nu heel goed op zijn plaats. Daarom zou ik ze graag nog even laten zitten, zolang ze het nog uithouden.

Vandaar mijn vraag over de uitbreiding van mijn PP. Blijft dat goed zitten, zo'n extra tand?
di, 01/02/2024 - 19:56 Permalink
Tandarts_Richa…

gaat altijd ten koste v d oorspronkelijke houvast. Wat vindt uw tandarts over de kwaliteit v d over gebleven kiezen. Zouden ze sterk genoeg zijn om een frame prothese te dragen. Anders, als u toch naar een volledig gebit gaat.... Zou u zo lang mogelijk met een plaatje door kunnen. Een volledig prothese kan altijd nog.
wo, 01/03/2024 - 00:24 Permalink
Kaatje58

De overgebleven kiezen zijn niet sterk genoeg, want die zitten er niet meer. Het zijn alleen nog de 2 kronen die overeind staan.
Dan laat ik het plaatje uitbreiden met 1 hoektand en kan ik hopelijk nog een aantal jaren vooruit voor die 2 kronen ook sneuvelen.
Bedankt voor de uitgebreide info Tandarts Richard!
do, 01/04/2024 - 16:51 Permalink