Een paar vraagjes over mijn kunstgebit

Author:
Eindje
Posted:
wo, 08/02/2023 - 17:45
Hoi!

Ik ben nieuw hier maar heb al enige tijd bijna het hele forum doorgelezen w.b. kunstgebitten aangezien ik helaas als 34 jarige ook aan de beurt was. Mijn tanden zijn 2 weken geleden getrokken en als ik eerlijk ben bevalt het redelijk tot nu toe. Het voornaamste is dat ik enorm blij ben weer een mooie glimlach te hebben en mij niet meer te schamen als ik met mensen praat. Op het slissen na dan, maar dat trekt weg gelukkig.

Dan nu: ik heb nog een paar vragen waar ik nergens echt duidelijkheid over kan vinden en ik eerlijk gezegd van de tandarts ook niet echt een antwoord op krijg en hoe vaker ik bel hoe meer ik zelf het gevoel krijg alsof ik een zeur ben en hun telkens van het werk afhoudt. Voor de duidelijkheid, dat is niet het gevoel wat ik van hun krijg maar dat zit nou eenmaal in mij.

De vragen:
- Na het trekken zijn er behoorlijke holtes overgebleven waar de tanden zaten, logisch natuurlijk. Echter vraag ik mij af hoe lang het ongeveer duurt voor deze holtes verdwijnen?
- De hechtingen zijn verwijderd en van wat ik begrepen heb zou je dan (indien nodig) mogen plakken. Echter niet over de holtes heen. Maar ik heb letterlijk op elke plek een holte. Hoe moet ik dan in hemelsnaam plakken? Ik hoef alleen onder te plakken omdat de prothese onder los zit. Ik heb al 2 keer een softliner gehad maar hij blijft los zitten. Dit zou dan bij de rebase opgelost worden maar waar het in de 2e week beter ging met eten, ga ik nu weer achteruit omdat door de losse prothese het eten weer meer pijn doet (door de druk die je moet uitoefenen). Kortom, waar kan ik dan plakken?
- Aanraking van het tandvlees doet geen zeer meer. Behalve op de plek waar mijn voortanden zaten. Is het normaal dat die plek langer gevoelig is?
- Wel of geen water? De ene website zegt dat je je kunstgebit 's nachts in een bakje water moet zetten, de andere zegt juist weer van niet omdat er dan bacterien kunnen opbouwen. Wat is nu waar?
- Als laatste: reinigen met zeep. Welke zeep is het meest geschikt? Ik heb gelezen groene zeep maar dat is toch ontzettend goor om daarna het gebit weer in te doen?

Ik hoop dat er mensen zijn die antwoord kunnen geven op (een deel van) mijn vragen. Deze dingen zitten mij namelijk nog wel eens dwars waardoor ik nog niet echt kan genieten van mijn mooie prothese.

Overigens ben ik mij er bewust van dat ik pas in de 3e week zit en dat dat nog vroeg is en ja, het gaat elke dag wat beter. Maar dit zijn gewoon wat vragen waar ik mee zit.

Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

-Het is bij iedereen verschillend. Mede afhankelijk v hoe / wat over is gebleven na het trekken. En hoe gegokt is bij het maken v uw eerste "gok"prothese.
-De onder prothese zit meestal niet zo vast als de boven prothese. U mag blij zijn als het stabiel op de kaak rust. U moet anders leren eten. Aan beide zijden tegelijk voedsel malen. Niet aan een kant vanwege het wip effect. Zou daar plaksel aanbrengen waar de wonden dicht zijn.
-Bij de voortanden waarschijnlijk omdat de bot randen onder het tandvlees scherp is. Mogelijk ook omdat daar vaak ondersnijdingen ( waar uw kaak naar binnen valt) zijn.
-Ik adviseer 3x dgs reinigen met een nagel borstel en zacht (bijv.groen) zeep. Eventueel met tandpasta ( zacht tandpasta niet schurend) na poetsen voor de smaak. Dat moet voldoende zijn. Mag ook nat met reiniging tabletten nadat de prothese is schoon geborsteld. Rebasing zo lang mogelijk uitstellen. Na 3-4x rebasen uw definitief gebit. Meestal na ongeveer 18 maanden, dan is het ergste "slinken: v d kaak gestabiliseerd,
-
wo, 08/02/2023 - 18:12 Permalink