Parondititis diagnose misloper

Author:
ayoub_laf
Posted:
wo, 05/22/2024 - 22:56
Op mijn 16de ben ik begonnen met een beugel. Ik heb toen foto’s laten maken, en mijn aanname is dat er toen is vastgesteld dat mijn mond gezondheid goed genoeg was om een beugel te plaatsen. Na ongeveer 1,5 jaar beugel te hebben gehad en regelmatig in die periode op controle te zijn gegaan. Werdt er plots vastgesteld dat ik vergevorderde parondititis had. Ik heb het complete medisch dossier dat dit bevestigd plus de rontgen fotos van begin beugel tot vastelling parondititis bevestigen aanzienlijk botafbraak. Ik heb hier een hoop leed aan gehad, door veel behandelingen bij de parodontoloog te moeten doen en nog steeds met de ziekte en een verslechterd gebit zit.

Er moet al een hele tijd een flapoperatie gedaan worden in de hele mond maar vanwege hoge kosten lukt dit niet. Nou heb ik de orthondist/mondhygienist hiervoor aansprakelijk gesteld als een medische misloper. En daar kwam uit dat ik haar verzekering een onderzoek moest laten doen. Vanwege angst wou ik dit traject niet begaan zonder een advocaat aan mijn zij. Alleen heb ik hele slechte ervaringen met meerdere advocaten gehad die valse beloftes maakten en afspraken niet nakwamen.

Daarbovenop heb ik ook te horen gekregen van een advocaat die stelde dat de orthodontist hiervoor niet aansprakelijk gesteld kon worden omdat die alleen verantwoordelijk is voor de tanden, niet het tandvlees. Naar eigen onderzoek leek dit mij sterk aangezien elke ortho is opgeleid als tandarts.

Mijn vraag is dan ook, of een ortho hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden? En of het verstandig is om de verzekering hun eigen onderzoek te laten doen? Of blijven proberen een goede advocaat te vinden?

Handig om aan te geven is dat ik de orthodontist een aantal jaar geleden al aansprakelijk heb gesteld, een brief van haar verzekering heb gekregen voor verzoek om onderzoek te doen. Maar omdat ik dit niet wou doen zonder advocaat en er geen kon vinden, heeft de verzekering de zaak uiteindelijk gesloten. Ik had de verzekering de problemen over het vinden van een advocaat aangegeven. Nu wil ik toch de operatie graag doen en dit weer oppakken. En dat de verzekering al mijn toekomstige kosten zal dekken.
Tandarts_Richa…

Ik heb geen verstand v juridische zaken. Maar voor mijn beeldvorming: Hoe is parodontitis vastgesteld/ ontstaan. Hoe snel is dat gegaan...want blijkbaar was er nog geen sprake v aantasting voor aanvang ortho. Heeft u een goede mondhygiene toegepast tijdens uw ortho behandeling ( 4x dgs poetsen en gebruik v ragers.).Bent u intussen niet besmet door een ander??. ( kussen, overdracht v bacterien). Welk extra schade is ontstaan door uitstel v behandeling ( Flap). Waarom denkt u dat uw ortho verantwoordelijk is...(misloper?). Mijn ortho laat de reguliere controle en reiniging over aan mij de tandarts. Heeft uw tandarts niets gemerkt bij de twee jaarlijkse controles?. Bent u tijdens de ortho behandeling regelmatig op controle geweest bij de tandarts?. Een goede letselschade advocaat zou u hierin juridisch kunnen begeleiden indien zij daar een juridische grond in kunnen vinden. Indien u dat zou wensen... ga voor een consult..
wo, 05/22/2024 - 23:30 Permalink
ayoub_laf

Hoi Richard, bedankt voor de reactie. Hoe de parondititis is ontstaan en of die al in de mond zat kan ik zo ook niet zeker zeggen. Wel weet ik dat er een beugel was geplaatst en ik op maandelijkse controles ging en na 1,5 jaar vergevorderde Parodontitis werdt geconstanteerd. Poetsen ging die periode bij mij wel goed. De ortho gaf zelf toe dat de fout kwam doordat ze langere periode naar oude röntgen fotos heeft zitten kijken. Terwijl op de nieuwere foto’s botafbraak duidelijk was. Ik ben die periode wel minder naar de tandarts geweest, vandaar ook de vraag of de ortho hiervoor aansprakelijk gehouden kan worden. Aangezien ik daar wel telkens op controle ging.
do, 05/23/2024 - 01:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Ortho kijkt naar de stand v uw tanden en de afgesproken behandeling...resultaat. Dat wordt bij gehouden gecontroleerd. Het is niet de taak v d ortho om een reguliere controle te doen. Als een langere periode geen x-foto gemaakt wordt omdat het niet nodig is, kan v alles gebeuren wat niet gelijk gezien wordt. Is het dan te verwijten dat naar oudere foto gekeken wordt...denk het niet. Daarom ook het bezoek voor reguliere controle door uw tandarts. Die kijkt naar het geheel. Bij een controle hoort ook een PPSI score gedaan te worden... daaruit zouden uw klachten mogelijk wel naar voren gekomen zijn. De controle bij uw tandarts is achterwege gebleven waardoor het verval niet ontdekt is... vervelend samenloop v omstandigheden. Moeilijk te bewijzen of er ergens sprake is v schuld. Mijn bescheiden persoonlijke mening.
do, 05/23/2024 - 23:21 Permalink