verdoving

Author:
terry
Posted:
di, 04/01/2003 - 22:38
hoihoi digitandarts,een vraagje weeral,is het mogelijk dat je links en rechts van de mondkaak tegelijk kan verdoven.vele zeggen van niet,maar naar mij weten is dat geen enkel probleem.omdat familie lid van mij in belgie vier verstand kiezen heeft laten uitsnijden alle vier tegelijk.dus verdoving links rechts dus.dus gevaarlijk is het niet,dus wou ik graag weten waarom ze in nederland niet als je een gaatje links en rechts hebt niet alle twee verdooft en vult.
met vriendelijk groeten terry.
de digitale tandarts

Hoi Terry,

Bij de lokale verdoving van de tandarts worden in principe alleen zenuwen verdoofd, die het gevoel verzorgen.
Dus de zenuwen die nodig zijn voor beweging (motorische) worden nauwelijks verdoofd, waardoor de patient nog wel kan slikken en zijn tong kan bewegen.

Aan twee kanten verdoven kan dus wel, maar sommige mensen vinden het een eng gevoel als de hele mond verdoofd is. Tevens neemt de kans dat je op je tong bijt en je mogelijk verslikt ook wat toe.
Een andere reden om het in twee fasen te doen, is het feit dat je dan na de ingreep nog met de andere kant kan eten / kauwen.

Ik ken ook in Nederland een kaakchirurg die alle vier de verstandskiezen er in 1 keer uithaalt. Hangst dus van de chirurg en ook de wensen van de patient af hoe het gaat, maar inderdaad is het in Nederland gebruikelijker om ze in twee zittingen te verwijderen.

Grt.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-04-04 10:01 ]
vr, 04/04/2003 - 10:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Theoretisch zou dat kunnen, maar het is wel een lange zitting. Niet iedereen houdt dat zo lang vol. Of een of alle kwadranten behandeld worden de nagevoeligheid blijft. Dat wordt met pijnstillers onderdrukt. U kunt eten. Ik geef geen dubbelzijdig mandibulair verdoving, risico verlies gevoel tong en daardoor risico inslikken tong. Maar lokaal, intraligimentair, kan li/re de hele kaak verdoofd worden. Werkt soms minder goed maar IK voel dat niet.
za, 06/08/2024 - 08:18 Permalink