Bij vervangen 25 jaar oude kroon, wortelkanaalbehandeling een must??

Author:
Shrad
Posted:
wo, 05/08/2024 - 18:09
Beste allemaal,

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest om mijn oude kroon die er 25 jaar op zat te laten vervangen. Hij brokkelde af. Voor het verwijderen zij hij dat er misschien een wortelkanaalbehandeling nodig kan zijn. Ik verbaast, en vroeg maar hoezo dan? Hij zei dat het afhangt van de staat van de kies, en of of er niet iets kapot kan gaan bij het verwijderen van de kroon. En of ik pijn ga hebben na het plaatsen van de noodkroon.

Nu vroeg ik me af of dat echt zo is? Pijn heb je altijd aan een geslepen kroonkies is mijn ervaring, maar een noodkroon neemt die pijn weg. Maar hoe weet je dan zeker dat je al dan niet echt een wortelkanaalbehandeling nodig hebt? Het voelde voor mij meer zo van, oh doen we even en geld vangen.

Heb hem al duidelijk gemaakt dat ik dan naar een specialist ga gaan mocht die behandeling nodig zijn.

Ging net eten, en na het eten steek ik altijd om etensresten weg te halen. En helaas, aan 1 kant waar de stoker tussen kwam beetje zenuwpijn bij de noodkroon. Vrees dat de noodkroon niet goed afgesloten is?

Ben nu bang dat als ik dit ga melden hij meteen komt met jaa je moet wortelkanaalbehandeling hebben.

Wat denken jullie, graag lees ik jullie tips?

Liefs
Tandarts_Richa…

Wat hij aangeeft zou zo maar kunnen...in het algemeen. Of dat voor u nodig zal zijn hangt v d situatie af. Stel dat het toch nodig zou zijn dan bent u vooraf op de hoogte gesteld. Vaak komen er verwijten achteraf als niets gezegd is. Het is een noodkroon, die niet zo goed zal afsluiten als straks de echte kroon, dus mogelijk kunt u daar gevoel aan kunnen krijgen. Wij doen niet zo maar een WKB, alleen als het echt nodig is.
wo, 05/08/2024 - 23:10 Permalink
Shrad

Heel erg bedankt voor uw reactie 🙏🏽❣️ Wat u zegt over het vooraf zeggen klopt ook. Dat ik dan weet wat me te wachten staat. Ooit had ik een kies met toen plaatjes beugel waar op mijn 16 jarige leeftijd een wkb moest hebben. Die kies kreeg later een kroon, en halverwege mijn 20tiger jaren ook gesplit, en verloor ik mijn kroon en volledige kies. Vandaar dat ik wist dat een kies met kroon en wkb zwakker kan worden. Daarom kijk ik tegen een eventuele wkb op zeg maar.

Vandaag om 9 uur is de kroon geplaatst. Moest helaas wel met verdoving, was te gevoelig. Om 10 uur was ik thuis en dronk koud water met een rietje. En tot mijn verbazing deed het wat pijn. Ik dacht huh hoe kan dat er is verdoofd?? Heb gebeld naar de tandarts en ze geven aan dat er nog niets gezegd kan worden zolang de verdoving niet is uitgewerkt. Ook nu hadden ze weer gezegd dat ik napijn kan hebben, en misschien die wkb nodig is. En gaat de napijn langer dan 2 weken duren er toch die wkb moet gebeuren. We gaan het afwachten. Tis nu best gevoelig, vrees een beetje wat het gaat doen als de verdoving helemaal is uitgewerkt. Laten we hopen op het best 🤞🏼😊
vr, 05/17/2024 - 11:59 Permalink