In gezonde kies laten boren?

Author:
cccoor
Posted:
ma, 04/01/2024 - 12:41
Ik was laatst voor controle en ik had twijfel of er iets was veranderd aan mijn achterste kies linksboven. Was er misschien een vulling uitgevallen...? We hebben recente foto's en mijn kies bekeken en er was geen verschil. Maar soms zie je een vulling ook niet op de foto wellicht? De tandarts kon wel zien dat het glazuur redelijk doorschijnend is en dat de kies dus wellicht gevoeliger zou kunnen zijn voor cariës. Een preventieve vulling is wellicht een idee. Is dit wel een goed idee of is het een gevalletje "if it aint broke, dont fix it" Ik heb verder geen klachten. Ga 2 x per jaar naar de mondhygiënist en alles ziet er goed uit verder. Ik poets elektrisch, rager en stoker dus de kans op cariës is al klein lijkt mij. Ik heb ook al in geen 10 jaar meer gaatjes gehad.
Tandarts_Richa…

Wij kunnen een mogelijke "gaatje" ook monitoren ( in de gaten houden). Maar dat betekent wat vaker een controle x-foto. En u gaat toch elke 6 mnd voor uw controle. Maar soms zegt mijn gevoel, ondanks dat er verder niets, ook op de foto, te zien is....dit voelt niet goed aan...beter preventief vullen. In een v d honderd keer dat ik dat doe heb ik het fout... verkeerd gevoel.
ma, 04/01/2024 - 13:45 Permalink
Tandarts_Richa…

Elke vulling kan weer na verloop v tijd lekken. Als ik voorzichtig begin te boren en het blijkt toch geen gaatje te zijn stop ik en sluit het "kleine" gat. Jammer, maar zoals gezegd ...soms laat mijn gevoel mij in de steek. Maar altijd beter dan niets doen en toch een gat blijken te zijn.
ma, 04/01/2024 - 22:57 Permalink
cccoor

Ah oke. Maar er zit nog geen gaatje namelijk. De kies líjkt er wellicht gevoelig voor te kunnen zijn aangezien het glazuur redelijk doorzichtig is tov de andere kiezen. Vandaar dat ik denk...zou ik het wel laten doen? Of gewoon goed monitoren. Want met boren maak je natuurlijk een gaatje wat wel weer opgevuld word maar toch, het is nu nog cariës vrij
di, 04/02/2024 - 01:03 Permalink
Tandarts_Richa…

Zo kan ik het natuurlijk niet zeggen/beoordelen. Dus ik kan alleen in het algemeen proberen uit te leggen. Als er echt niets is (caries) dan kan ik mij voorstellen te monitoren. Maar als de glazuur door bijv erosie weg is dan kan je opbouwen met
di, 04/02/2024 - 23:27 Permalink