Alternatief voor bleken bij de tandarts?

De laatste tijd kan ik het internet niet opkomen of ik zie berichten over alternatieven voor bleken bij de tandarts. Er wordt geclaimd dat het veilig en natuurlijk is. Maar is dat wel zo?

Voorbehouden aan tandartsen

Sinds een aantal jaar is bleken voorbehouden aan tandartsen. Dit komt door een Europese regel waarbij getracht wordt de patiëntveiligheid te verhogen. Doordat het vak mondhygiënist nog niet door Europa erkend is, mogen sinds dien vrij gevestigde mondhygiënisten niet meer bleken met waterperoxide de meesten hiervoor wel zijn opgeleid. Maar ook de bleekstudio’s die vaak door schoonheidsspecialisten worden gerund mogen het ook niet meer. Waterstofperoxide kan in een hoog percentage behoorlijk agressief zijn voor het tandvlees. Het tandvlees zou zelfs kunnen verbranden als het niet goed wordt afgeschermd. Je zou zeggen dat het dan een goede zaak is dat het verboden is, maar nu wilden deze schoonheidsspecialisten uiteraard niet hun goed lopende bedrijf kwijt. Massaal zijn ze overgestapt op producten waarvan of toch stiekem waterstofperoxide verborgen zit of waarvan de veiligheid of de werking al helemaal niet onderzocht is.

Bleken met citroenen

Volgens allerlei filmpjes en berichtjes op het internet zou thuis bleken net zo goed zijn als bij de tandarts. Bovendien zou er geen chemische troep worden gebruikt en wat het nog nooit zo simpel, veilig, natuurlijk enzovoorts enzovoorts. Helaas is dit niet waar. Zo wordt geclaimd dat je kunt bleken met citroenen en aardbeien. Deze voedingsproducten zijn helaas bijzonder zuur. Wat waarschijnlijk meteen ook de blekende (?) werking kan verklaren. Zuur kan namelijk van alles oplossen, dus ook de gelige plaklaag van de tanden. Maar het lost niet enkel die laag op maar ook het glazuur wordt aangetast. In eerste instantie lijkt het dus te werken maar doordat het zuur tandmateriaal oplost kan het gelige tandbeen steeds meer gaan doorschemeren. Randjes van het glazuur kunnen zelfs gaan afbrokkelen waardoor de donkere mondholte te zien is. Tanden worden dus eerder geel en donker door het gebruik van citroen en aardbeien.

Bleken met selderij

Het eten van harde voedselproducten zoals selderij zou ook bleken. Waarschijnlijk is dit vooral een schurend effect van deze etenswaren. Van bleken is dus geen sprake. Bij bleken wordt echt de tand van binnenuit gebleekt. Hier is slechts sprake van het buitenlaagje wat geschuurd wordt.

Bleken met bakpoeder

Dan hebben we nog de truck van de bakpoeder. Poetsen met bakpoeder is al helemaal onzinnig. Bakpoeder bevat koolhydraten die gaatjes kunnen veroorzaken…niet doen dus…Waarschijnlijk heeft men baking soda vertaalt naar bakpoeder. Baking soda is echter geen bakpoeder maar zuiveringszout, natriumbicarbonaat (Na2CO3) dus. Het wordt ook wel eens gelijk getrokken met zuiveringszout (NaHCO3). Natriumbicarbonaat wordt eigenlijk al heel lang aan tandpasta toegevoegd…niks nieuws dus! Natriumbicarbonaat zit van nature in speeksel. Het voorkomt dat de zuurgraad na het eten te veel omlaag duikelt. Deze pasta's voelen wat slijmerig aan. De smaak ervan, zoutig, is dermate anders dat klanten een soort gewenningskuur voorschrijft van vijf dagen. Bij de neutraliserende reactie van bicarbonaat met zuur ontstaat kooldioxydegas; bubbels dus.

Wetenschappelijk onderzoek

Leuke theorietjes, die mogelijk in praktijk werken. De producent heeft geen echte wetenschappelijke onderbouwing voor de claims ten aanzien van een extra zuiverende werking. Slechts een gedateerd wetenschappelijk onderzoek beschrijft wat over een onderzoek onder enkele honderden mensen. Twee jaar lang werd de groep gecontroleerd op bijvoorbeeld plakvorming, bloedend tandvlees enzovoort. Het gebruik van natriumbicarbonaat in de pasta geeft echter geen noemenswaardige voordelen boven goed poetsen, blijkt uit die studie…Het voordeel van echte tandpasta op een eigen gebrouwde pasta is de fluoride. Fluoride heeft wel een zeer sterke wetenschappelijke basis voor het voorkomen van gaatjes. De schurende werking van de baking soda zou ook kunnen schaden. In Nederland worden tandpasta’s nauwlettend in de gaten gehouden; of het niet te ‘abrasief’ is. Gaat men hier zelf mee aan de knutsel, dan zou het wel eens veel te schurend kunnen worden. Wil men profiteren van de verlaging van de pH dan kan men beter spoelen met melk na gebruik van zure producten. Over melk gesproken….een scheutje melk toevoegen aan thee zou de bruinige aanslag die thee kan veroorzaken op de tanden kunnen voorkomen.

Geen alternatieven

Al met al…er zijn geen echte veilige en werkende alternatieven voor het van binnenuit bleken van de tanden waarbij de natuurlijke kleur wordt beïnvloedt. Waterstofperoxide kan gevaarlijk zijn in gebruik. Helaas merken we dat dit via internet eenvoudig te bestellen is. Wij willen u hiervoor waarschuwen. Het is niet voor niks dat het voorbehouden is aan tandartsen!

 

Artikel auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist