* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Een tand of kies staat niet los in de mond. | Tandarts.nl

Een tand of kies staat niet los in de mond, maar wordt vastgehouden door omringend steunweefsel. Het totaal van steunweefsels wordt het parodontium genoemd.

Parodontium

Links is schematisch een kies met een gezond parodontium te zien. De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot. Tussen de wortel, bekleedt met het wortelcement en het kaakbot bevind zit een spleet. In deze ruimte bevind zich het parodontaal ligament. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak. Rechts is een uitvergroting te zien van het met rood afgebakende gebied boven.

Praktijken in de buurt die tandvlees behandelen

De met 1 aangegeven vezels, lopen vanuit de wortel door de gingiva(=tandvlees) heen.Tevens zijn er vezels die ontspringen uit het bot en vezels die rondom de tand of kies door de gingiva heenlopen. Door dit netwerk van vezels verkrijgt de gingiva zijn stevigheid en ligt het strak tegen de tand of kies aan. Je zou het kunnen vergelijken met hoe de col van een coltrui aansluit rondom een nek. Hoe strak dit ook aansluit, er zit toch een smalle spleet tussen de gingiva en de tanden en kiezen. Deze spleet wordt de pocket genoemd en is in een gezonde situatie ondiep (minder dan 4 mm).

De met 2 aangegeven vezels, zijn de vezels van het parodontaal ligament. De uiteinden van deze vezels zijn verankerd in het wortelcement, aangegeven met 3. Dat dit geen starre verbinding is, kan je voelen door een tand heen en weer te bewegen. Als het goed is moet de tand licht beweeglijk zijn.

Gezonde gingiva

Gezonde gingiva (tandvlees) heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd. Hier is een foto van een gezonde gingiva te zien. Waar de kleur van het weefsel donkerder en meer paars wordt, houdt de gingiva op en begint het slijmvlies. Dit slijmvlies bekleedt bijvoorbeeld ook de binnenkant van de wang en de lippen.

Deze informatie en/of conclusies zijn gebaseerd op de mening van de auteur, welke weer gebaseerd zijn op de huidige stand der wetenschap.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?