Tot en met 28 april behandelen tandartspraktijken ALLEEN spoed en pijnklachten indien u geen koorts hebt en/of verkouden bent.
De volgende praktijken zijn open voor spoed, pijnklachten en kinderen. Op afspraak kunt u terecht bij o.a.: Dental 365 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Karel Tandartsen (Rotterdam) & Mondzorg Centrum Utrecht -Tandarts Zaandam Westzijde 212. - Mondzorg Lingewijk Gorinchem -
-- Verwijzing naar nieuws bericht 25 Maart "Handreiking spoedbehandeling" --
Tandvleesontsteking: meer dan 32 procent van deelnemers poetsonderzoek had er in 2019 last van | Tandarts.nl

Uit het Poetsonderzoek dat Tandarts.nl in het najaar van 2019 organiseerde, blijkt dat we ervan uitgaan dat onze tandenborstel na drie jaar zijn beste tijd heeft gehad. Dat is zwak uitgedrukt, want tandartsen raden hun patiënten aan de tandenborstel iedere drie maanden te vervangen. Dit geldt ook voor het opzetstuk van de elektrische borstel.

25 procent van de ondervraagden geeft nog altijd de voorkeur aan de handtandenborstel. Wel geeft ruim 40 procent aan al langer dan twee jaar elektrisch te poetsen. Het overige deel van de ondervraagden poetst nog wat korter dan twee jaar elektrisch of combineert de twee soorten borstels met elkaar. Dat kan natuurlijk ook!

Ontsteking
Al dat poetsen leidde er bij 72 procent van de ondervraagden toe dat de tandartsboor tijdens een bezoek aan de tandarts opgeborgen kon blijven. 28 procent kreeg in 2019 wel te maken met gaatjes in de tanden. Helaas lag het aantal mensen dat vorig jaar te maken kreeg met een tandvleesontsteking nog iets hoger: 32 procent van de ondervraagden had hier last van. Een meerderheid had hier gelukkig in het voorgaande jaar niet mee te maken gehad. Voor een onfortuinlijke groep van 7 procent gold dat zij een tandvleesontsteking moest verwerken die nog heviger was dan het voorgaande jaar.

Hulpmiddelen
In het voorkomen van deze narigheid worden naast de tandenborstels ook ragers en stokers ingezet. Het gebruik van ragers is het populairst: ruim 20 procent geeft aan dit een fijn hulpmiddel te vinden naast het poetsen van de tanden. Stokers worden in iets meer dan 16 procent van de gevallen gebruikt. Maar liefst 37 procent liet tijdens het afnemen van het onderzoek weten beide hulpmiddelen te gebruiken.

320 bezoekers van Tandarts.nl verleenden hun medewerking aan het onderzoek. Heb je het bericht dat we schreven over de frequentje van het aantal poetsbeurten al gelezen? (link)

Op het forum van Tandarts.nl kun je meepraten over onderwerpen die jou omtrent je gebit bezighouden.